Pinnannousu: Buzdan Sanatın Robotik Performansı

Jussi Angesleva'nın +2℃ Uyarısını Yansıtan Buz Heykeli

Sanat ve teknolojinin kesiştiği noktada, Jussi Angesleva'nın Pinnannousu projesi, buzun estetiğini ve eriyen buzun metaforik anlamını kullanarak küresel ısınma konusunda güçlü bir mesaj veriyor. Endüstriyel bir robotun, hesaplamalı bir tasarım kullanarak buz bloğunu şekillendirdiği ve ardından eriyen heykeliyle izleyicileri düşündürmeyi amaçlayan bu performans, sanatın ve insan zekâsının doğayla buluşmasını kutluyor.

Angesleva'nın eseri, bir endüstriyel robotun büyük bir buz bloğunu yavaşça oyması ve ardından bir projektörle duvara "+2℃" yazısını yansıtan bir lens haline getirmesiyle oluşuyor. Bu sanat eseri, teknolojik iyimserliği ve sınırları olmayan küresel zorlukları yan yana getiriyor. Performans, buzun erimesini hızlandırarak, izleyicilere geleceğimizi düşündürmeyi hedefliyor.

Sanat eserinin gerçekleştirilme süreci, bir endüstriyel robotun matkap ve el feneriyle donatılarak buz bloğunu oyduğu ve farklı açılardan aydınlattığı bir performansla başlıyor. CNC frezeleme için hedef geometri, bir projektör belirli bir konuma yerleştirildiğinde, buzun ışık ışınlarını duvarda önceden belirlenmiş bir kırınım görüntüsüne, yani "+2℃" yazısına yansıtacak şekilde algoritmik olarak tasarlanıyor. Birkaç hafta süren erime süreci, bir zaman atlamalı kamera ile kaydediliyor ve yavaşça gelişen şekil kayıt altına alınıyor.

Projede kullanılan teknik özellikler arasında Universal Robots UR5 robotik kol, yüksek güçlü LED el fenerleri, 100 x 50 x 25 cm boyutlarında şeffaf buz blokları ve Raspberry Pi 5 zaman atlamalı çekim ve projeksiyon gösterimi bulunuyor. Performans, hesaplamalı tasarım, robotik, yeni medya, kırınım ve heykel gibi anahtar kelimelerle tanımlanıyor.

Sanat eseri, ilk olarak bir robotik performansla buz bloğunun şekillendirilmesi ve ardından bloğun yavaşça erimesiyle iki aşamada ortaya çıkıyor. Eserin sergilendiği Sapporo Uluslararası Sanat Festivali'nde, 20 Ocak'tan 11 Şubat'a kadar Moerenuma Parkı'ndaki Cam Piramidin Kar Depolama alanında izleyiciyle buluştu.

Angesleva'nın eseri, buzun eriyen niteliklerini mesajcı olarak kullanma niyetiyle, teknolojinin "idealize" kullanımı ile bu amorf malzeme arasında bir denge bulmayı zorlu kıldı. Hesaplamalı lens geometrisi tasarımı mükemmel düz yüzeyler beklerken, eriyen buz asla düz değildir ve oyulmuş yüzey sürekli değişir. Kontrolü kaybetmek ve kazayı benimsemek, zarif sonuca yol açtı.

Sanat eserinin yaratılma sürecinde, ekip dünya çapında dağılmış durumdaydı. Deneysel fiziksel araştırmalarla sanal olarak çalışmak büyük bir meydan okumaydı. Ayrıca, eser ortaya çıktıkça, onu filme almak da zorluydu: her an eşsizdi ve canlı malzeme nedeniyle hiçbir şeyi yeniden oynatmak mümkün değildi.

Angesleva'nın eseri, bir endüstriyel robotun büyük bir buz bloğunu yavaşça oyması ve ardından duvara artı iki derece celsius yazısını yansıtan bir projektörle aydınlatmasıyla oluşan yavaşça eriyen bir heykel performansıdır. Sanat eseri, teknolojik iyimserliği ve sınırları olmayan küresel zorlukları yan yana getiriyor. Müdahale, süreci sadece hızlandırır.

©Sapporo Uluslararası Sanat Festivali 2024 tarafından sağlanan görseller ve Jonna Jinton'un buz alanı kaydı, eserin görsel içeriğine dair fikri mülkiyet ve telif haklarını içerir. Hesaplamalı Kırınım: Rayform & EPFL Geometrik Hesaplama Laboratuvarı, Robotik: AATB, Teknik Planlama: Arsaffix, Destekleyen: Sapporo Uluslararası Sanat Festivali 2024, Araştırma desteği: "A Third Hand – Creative Applications for Robotics" araştırma projesi, ECAL/Lausanne Sanat ve Tasarım Üniversitesi, İsviçre, Fonlama Desteği: ProHelvetia, Buz Alanı kaydı: Jonna Jinton.

Angesleva'nın Pinnannousu projesi, 2024 yılında A' Etkileşimli, Deneyimsel ve Sürükleyici Tasarım Kurulumları Ödülü'nde Altın Ödül'e layık görüldü. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, olağanüstü, öncü ve trend belirleyici yaratılara verilir. Onlar, arzu edilen özellikleriyle sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellikleriyle ve dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jussi Angesleva
Görsel Kredileri: IMAGE CREDITS: Image #1: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #2: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #3: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #4: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Image #5: ©Sapporo International Art Festival 2024, Photo by KUSUMI Erika Video Credits: ©Sapporo International Art Festival 2024, PATENTS/COPYRIGHTS: Computational Caustics: Rayform & EPFL Geometric Computing Laboratory Robotics: AATB Technical Planning: Arsaffix Supported by: Sapporo International Art Festival 2024 Research support: Part of the research Project “A Third Hand – Creative Applications for Robotics”, ECAL/University of Art and Design Lausanne, Switzerland Funding Support: ProHelvetia Ice Field recording: Jonna Jinton
Proje Ekibi Üyeleri: Jussi Angesleva
Proje Adı: Pinnannousu
Proje Müşterisi: Jussi Angesleva


Pinnannousu IMG #2
Pinnannousu IMG #3
Pinnannousu IMG #4
Pinnannousu IMG #5
Pinnannousu IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun