Shinto Mimarisi ve Modern Tasarımın Buluşması: Chinza No Manma Ao

Yuki Ijichi'den Japon Kültürünün Derinliklerine Yolculuk

Shinto kelimesinden ilham alan ve Japon kültürünün besin kaynağı olarak gördüğü yiyeceği bir araya getiren Chinza No Manma Ao, Yuki Ijichi'nin imzasını taşıyor.

Yuki Ijichi'nin tasarladığı Chinza No Manma Ao, Shintoizm'in Japon kültüründeki yerini ve önemini modern mimariyle harmanlayarak yansıtıyor. Tasarım, sadece yapısal özellikleriyle değil, logo tasarımından mimariye kadar uzanan anlam yelpazesiyle de öne çıkıyor. Japon kültürünün kutsal mekânlarını simgeleyen Shi-de konsepti, bu projenin temelini oluşturuyor ve tasarımın her detayına işlenmiş durumda.

Chinza No Manma Ao'nun inşa edildiği alan, ağaçlarla çevrili bir çayır olarak seçilmiş. Bu doğal ortam, Shinto'nun kutsal alanlarını yansıtan Chinju-no-mori konseptiyle bütünleşiyor. Yapının, Shinto'da saflığı ve kutsallığı temsil eden Shi-de'nin alternatif şekilleriyle ve Japonya'nın en eski tapınak mimarisi olan Taisha-zukuri formuyla tasarlandığı görülüyor.

Doğal malzemelerin kullanımı, Japon kültürünün ve Shinto'nun kutsallığını vurguluyor. Mutfakta, tanrıların yaşadığına inanılan kayaları temsil etmek için gerçek kamelya taşı kullanılmış. Ayrıca, Kagoshima lav taşından yapılmış kasa tezgahı ile mutfak arasında bir bağ kurulmuş. Shirasu duvarlar, Aira'nın shirasu platosundan ilham alarak, bölgeye kök salmış kutsal bir yapı izlenimi veriyor ve aynı zamanda malzemenin sıcak dokusu, nem emme gibi fonksiyonları ve anlamları da kullanılıyor.

Proje, Japonya'da 2022 Temmuz'unda başlamış ve 2023 Eylül'ünde tamamlanarak, Ekim 2023'te açılmış. Japon kültürü ve Shintoizm gibi zor bir temayı, yapının inşa sonrası sürdürülebilirliği ile dengelemek, tasarımın en büyük zorluklarından biri olmuş. Yapının ve markanın farklı doğalarını tutarlı bir şekilde birleştirmek için Shintoizm'de özel alanları simgeleyen araçlar, hem mimari hem de marka kavramlarına dahil edilerek, bina tasarımı ve markalaşma birbirine bağlanmış.

Chinza No Manma Ao'nun tasarım konsepti, Japon Shinto dininde özel bir alanı temsil eden Shi-de'den esinlenmiş ve bu şekil mimariye dahil edilmiş. Mağazanın logosu, kutsal alanı temsil eden Shime-nawa konseptine dayanıyor ve bu kutsal ipin şekli logo sembolü olarak kullanılıyor. Böylece, mimariden markaya her şeyin anlamda birbiriyle ilişkili olduğu Japon konsepti vücut bulmuş oluyor.

Bu tasarım, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödüle layık görülmüş. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren ve yaşam kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı zekice tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yuki Ijichi
Görsel Kredileri: Image #1 : Photographer Ippei Nakamura Image #2 : Photographer Ippei Nakamura Image #3 : Photographer Ippei Nakamura Image #4 : Photographer Ippei Nakamura Image #5 : Photographer Ippei Nakamura
Proje Ekibi Üyeleri: Yuki Ijichi
Proje Adı: Chinza No Manma Ao
Proje Müşterisi: Chinza No Manma Ao


Chinza No Manma Ao IMG #2
Chinza No Manma Ao IMG #3
Chinza No Manma Ao IMG #4
Chinza No Manma Ao IMG #5
Chinza No Manma Ao IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun