Yenilikçi Tasarım: Günlük Davranışların Karbon Emisyonu Bilincini Artıran İnteraktif Sergi

Wang Hongyin İmzasını Taşıyan "Built by Action" Sergisi Çevre Bilincini Güçlendiriyor

İnsanların günlük yaşamında karbon emisyonlarına dair farkındalığının düşük olduğunu gözlemleyen tasarımcı Wang Hongyin, bu bilinci artırmak için "Built by Action" adlı interaktif bir sergi tasarladı. İnsan davranışlarının karbon emisyon verilerini "banyo yapma", "seyahat etme", "çalışma" ve "yemek pişirme" gibi temel aktiviteler üzerinden toplayarak verileri görselleştirmeyi ve interaktif bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Wang Hongyin tarafından yaratılan bu sergi, somatosensoriyel etkileşim ve lazer indüksiyon gibi teknolojileri ticari sergi malzemeleriyle birleştirerek ziyaretçilere veri görselleştirmesi ve davranış algısı sunuyor. Cihazın dış halkası insanların en temel günlük davranışlarını somutlaştırırken, iç halka ikinci bir dünya iması taşıyor ve insanların çevreye verdikleri zararı fark etmelerini sağlamayı hedefliyor.

Tasarım, sekizgen bir paslanmaz çelik kafes çerçevesinden oluşuyor. Dış halka, gerçek zamanlı interaktif veri görselleştirme ekranını taşırken, iç halka dört kapalı döngü zincir tepkime birimlerinden oluşuyor. Merkezde ise izleyicilerin üzerinde durabileceği bir platform yer alıyor. TouchDesigner ve Arduino donanımının birleşimi sayesinde veri görselleştirme ve etkileşim sağlanıyor.

Wang Hongyin ve ekibi, bu projede karşılaştıkları programlama ve tasarım yaratıcılığı sorunlarını aşarak, hizmet tasarımı, spekülatif tasarım ve sosyal tasarım yoluyla eserin tasarım boyutunu keşfettiler ve veri görselleştirmesi perspektifinden etkili bilgi kozasını araştırdılar.

Bu çalışma, banyo yapma, seyahat etme, çalışma ve yemek yeme gibi dört etkileşim düğümünden oluşan bir cihaz periferisini ve bu davranışlara karşılık gelen çevresel değişiklikleri içeride gösteren bir enstalasyonu birleştiriyor. Tasarımcı, belirli davranışların çevreye verdiği zararı fark ettirerek insanları çevreyi korumaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Proje, 2023 yılının Ocak ayında Xi'an'da başlatıldı, Mayıs 2023'te tamamlandı ve Haziran 2023'te Xi'an Gpark'ta sergilendi. "Built by Action" sergisi, 2024 yılında A' İnteraktif, Deneyimsel ve Sürükleyici Tasarım Enstalasyonları Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Wang Hongyin
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Wang Hongyin, Built by Action, 2023. Image #2: Photographer Wang Hongyin, Built by Action, 2023. Image #3: Photographer Wang Hongyin, Built by Action, 2023. Image #4: Designer Hu Zhijie, Built by Action poster, 2023. Image #5: Designer Hu Zhijie, Built by Action poster, 2023. Video Credits:Directed by: Zheng Yunkun. Written by: Wang Hongyin. Starring: Wang Hongyin, Liu Zichang, Hu Zhijie. Friendship performance: Yang Bo, Chen Zhong, Wang Qi, Ye Sirui
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Wang Hongyin Designer: Liu Zichang Designer: Hu Zhijie Advisor: Chen Zhong
Proje Adı: Built by Action
Proje Müşterisi: Xi 'an Academy of Fine Arts


Built by Action IMG #2
Built by Action IMG #3
Built by Action IMG #4
Built by Action IMG #5
Built by Action IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun