20. yüzyılın ilk yarısında DNA'da bilgi depolamanın temellerinin keşfi ve modern bilgisayar çağının devrimleri eş zamanlı olarak gerçekleşti. O zamandan beri, bilgisayar bilimleri ve modern biyoloji, hayatı bir bilgi işleme sistemi ve dijital hesaplamaları zeka olarak gören bir kavramsal çerçeve içinde birlikte evrimleşti. Bu kültürel ilişki, yaşamın büyük kapasitesinden yararlanan yeni türde biyo-hibrit bilgisayarlar tasarlamamıza olanak sağlıyor.
"Cryptographic Beings", biyolojiyi kontrol etme ve soyutlama yeteneğimizi kullanarak dijital bilgi depolamayı gerçekleştiren bir teknolojik öneridir. Marimolar, büyük yosma alglerin kolonileridir. Fotosentetik aktivite, çıplak gözle görülebilen gaz vezikülleri üretir. Bu özellik, onların ışığa maruz kaldıklarında yüzmelerine ve karanlıkta batmalarına olanak sağlar. Bu özellik, dijital veri depolamada kullanılır: Yüzen veya batan durum, dijital 0'ları veya 1'leri temsil eder. Bu robotik kurulum, bir 5 harfli kelimeyi depolayabilir.
Michael Sedbon, bu çalışmayı, bilgisayar cihazlarının olası morfo-uzayını araştıran devam eden bir araştırma projesinin bir parçası olarak geliştirdi. Sedbon, yeni teknolojiler yaratma yoluyla yaşayan maddenin bilgi işleme özelliklerini sorguluyor. Bu çalışma, bitkisel medyada dijital veri depolama cihazının işlevsel bir prototipi olarak geliştirildi. Bilgi depolamak için canlı yosma algleri, özel elektronik ve yazılım kodu kullanır.
Yaşayan organizmalar, çevrelerini algılar ve hesaplama yoluyla etkileşim kurarlar. Yaşam bilimlerindeki son gelişmeler, araştırmacıların ve tasarımcıların, yaşayan maddenin hesaplama kapasitesinden yararlanan yeni türde makineler tasarlamalarını sağlar. Bu biyo-hibrit makineler, doğa ve kültür algımızı, neyin hesaplanabileceğini, neyin hesaplanabileceğini ve hangi formda olacaklarını nasıl değiştirir? Bu, bu çalışmanın yaklaştığı sorulardır.
"Cryptographic Beings", hem teknolojik hem de sanatsal bir öneridir. Bitkisel medyada dijital bilgi depolama için kullanılan teknoloji, bu çalışma için saf bir yaratımdır. Geliştirilmesi sırasında, özel sensörlerin tasarımı ve mühendislik parçalarının üretilmesi gibi birçok teknik zorluklarla karşılaşıldı. Sanatsal bir proje olarak, konusunu (yüksek teknik) anlaşılır bir şekilde iletmek zorundaydı. Biyolojik süreçlerin görünür hale getirilmesine büyük özen gösterildi.
"Cryptographic Beings", fotosentetik organizmaları yazılım ve donanımda uygulanan kurallarla manipüle eden bir Biyo-Hibrit makinedir. Bu, alglerin ışığı algılama yeteneğini kullanan yeni geliştirilmiş bir bilgi depolama teknolojisini sergiler. Bu robotik kurulum, canlı organizmaları içeren cam kaplarda 30 bitlik bitlerden oluşur. Bir çift motorlu kol kullanarak, makine her bir algeyi ışığa maruz bırakabilir, durumlarında ikili bilgi kodlayabilir. İnsanlar, sadece biyo-ilham alınan değil, aynı zamanda canlı organizmalar için yapılan araçları tasarlayabilir mi?
Bu Tasarım, 2023'te A' Interactive, Experiential and Design Installations Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Gümüş A' Design Ödülü: Üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır. Bu tasarımlar, mükemmel bir seviyeyi gösterir ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.
Proje Tasarımcıları: Michael Sedbon
Görsel Kredileri: Michael Sedbon
Proje Ekibi Üyeleri: Michael Sedbon
Proje Adı: Cryptographic Beings
Proje Müşterisi: Michael Sedbon