Tara Derakhshanfar, Parla'nın tasarım fikrinin, karanlıktan korkan ve gece boyunca işlerini yapabilmek için taşınabilir bir ışığa ihtiyaç duyan insanların ihtiyaçlarından doğduğunu belirtiyor. Derakhshanfar, gereksiz yere evdeki ışıkları açık tutmaya karşı olduğunu ve bu nedenle enerji tasarrufu sağlamak amacıyla böyle bir lamba tasarladığını ifade ediyor. Tasarımın ilham kaynağı ise, daha büyük adaçayı tavuğu adlı bir kuştan gelmiş. İlk başta bu ürünün tamamen biyonik bir formu vardı, ancak tasarım sürecinde Derakhshanfar, onu minimal ve fonksiyonel bir forma dönüştürmeye karar verdi.
Parla, gece boyunca başka bir ışığa ihtiyaç duymadan enerji tasarrufu sağlayan bir tasarım. Bu lamba, üst kısmı lamba tabanına yerleştirilerek şarj olan iki parçadan oluşuyor. Ergonomik sapları, kullanıcıların onu ellerinde tutmalarını ve istedikleri yere götürmelerini kolaylaştırıyor. Tabanın yüksekliğini ve ışığın yoğunluğunu ayarlayarak, onu hem bir çalışma lambası hem de bir uyku lambası olarak kullanabilirsiniz.
Lambanın taban kısmı, hem hafif hem de dayanıklı olması için Fırçalanmış Alüminyum metalden yapılmıştır. Lambanın sapı, el tarafından tutulmaya uygun olması için plastikten yapılmıştır. Işığın geçtiği kısım yarı saydam bir plastikten yapılmıştır. Tabanda, yüksekliği ayarlamak için kullanılan bir menteşe bulunmaktadır. Lambanın sapının dışbükey kısmında, dijital tuşlara sahip bir dokunmatik ekran yerleştirilmiştir.
Parla'nın basitliği, onu son derece kullanıcı dostu kılmıştır. Lambanın tabanı, bir destek ve kablosuz şarj cihazı olarak görev yapar ve menteşesi, yüksekliğini değiştirmeyi mümkün kılar. Lambanın dışbükey kısmında, açma/kapama düğmesi ve ışık yoğunluğunu ayarlamak için bir tuş içeren bir dokunmatik ekran bulunur. Varsayılan olarak, ışık yoğunluğu düşük olarak ayarlanmıştır. Bir pil ve ergonomik bir sap tasarımına sahip olması, kullanıcıların lambayı kendileriyle taşımasını kolaylaştırır.
Parla, Nisan 2022'de Tabriz'de başlayan ve Şubat 2023'te Tabriz'de tamamlanan bir projedir. İç mimaride gizli aydınlatma üzerine geniş çaplı bir araştırma yapılmış, insanların yaşam çevresi ve evlerindeki yaşam tarzları ve enerji tüketim ihtiyaçları incelenmiştir. Bu araştırmalar sonucunda, enerji israfını önlemek için modern, basit ve pratik bir tasarımla bir aydınlatma ürünü yaratma fikri ortaya çıkmıştır.
Aslında, ana hedef minimal bir aydınlatma ürünü yaratmaktı, bu yüzden onu minimal ve fonksiyonel bir forma dönüştürmek en zorlu zorluklardan biriydi çünkü söz konusu kuştan çıkarılan biyonik form tamamen karmaşık ve işlevsiz bir formdu. Ancak Tara Derakhshanfar, bu zorluğun üstesinden gelerek, kullanıcılarına hem çalışma lambası hem de uyku lambası olarak hizmet edebilme özelliği sunan, enerji tasarrufu sağlayan ve taşınabilir bir tasarım olan Parla'yı yarattı.
Parla, 2023'te A' Aydınlatma Ürünleri ve Aparatları Tasarım Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederek, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunurlar.
Proje Tasarımcıları: Tara Derakhshanfar
Görsel Kredileri: All image/photo credits rights belong to Tara Derakhshanfar and Mojtaba Yousefi.
Proje Ekibi Üyeleri: Tara Derakhshanfar
Proje Adı: Parla
Proje Müşterisi: Tara Derakhshanfar