20. Yüzyıl Mimarisinden İlham Alan "Küpler" Işıklandırma Tasarımı

Monica Pinto de Almeida'nın Ödüllü Tasarımı: Küpler Masa Lambası

20. yüzyılın başlarından, Bauhaus ve Alman modernizminden ilham alarak tasarlanan Küpler masa lambası, ışığı grafik tasarım ile birleştiren bir konsepti ifade eder. Üç geometrik formun dengeli bir kompozisyonla üst üste gelmesi ve ahşap malzemenin sıcak kişiliğini vurgulaması ile dikkat çeker.

Monica Pinto de Almeida'nın tasarımı olan Küpler, ışığı ve grafik tasarımı birleştiren bir konsepti ifade eder. Lamba, dengeli bir kompozisyon oluşturan ve ahşap malzemenin sıcak kişiliğini vurgulayan üç geometrik formdan oluşur. Formların asimetrik konumlandırılması, her bir yüzde farklı bir profil oluşturur ve parçayı sürekli yeniden keşfetmeyi sağlar. Işıklandırma, bir difüzör ile yumuşatılan led devresidir ve ışığı iki hacmin üzerine düşürür, lambanın konseptini vurgular.

Almeida, tasarımın ilk aşamasında çizimler ve eskizler ile parçanın konseptini geliştirdi. Daha sonra kartondan yapılan bir dizi fiziksel model ile hacimleri, boyutları ve ışık efektlerini daha iyi çalıştı. Son olarak, 3D üretim çizimleri, ahşap ve malzeme seçimi ve Led ışık özelliklerinin araştırılması yapıldı. Parça, CNC ile işlenir, logo için lazer gravür kullanılır, son montaj yüksek becerili el işçiliği ile yapılır ve vernikle sonlandırılır.

Bu masa lambası, meşe, ceviz ve palisander kaplama seçeneği olan üç solid ahşap hacimden oluşur. Boyutları: yükseklik 330mm, genişlik 250mm x 270mm. Dahil edilen ışık özelliği led'dir ve iki hacim üzerinde aşağı yönlü bir oryantasyonla çalışır, opalin difüzör ile yumuşatılır. 2700 kelvin, 2x 650 lümen, 230 V,50Hz, 8W, CRI 80'den fazla, ışın açısı 120 derece, 2mt uzunluğunda şeffaf elektrik kablosu ile gelir.

Küpler masa lambası, kullanıcı ile dinamik bir bağlantı oluşturur. İzleyicinin gözünün statik kalmamasını, ancak asimetrik konumlandırılan tüm hacimler nedeniyle mesafeleri, hacimleri ve şekilleri keşfetmesini sağlar. Işıkla birlikte geometrik şekillerin bir heykeli, formlarının dengesi ile basitlik. Parça, herhangi bir odada kullanılabilir, zarif ve aynı zamanda samimi bir aydınlatma yaratır, çevresindeki alanı estetik karakteri ve ahşabın sıcaklığı ile doldurur.

İlk tasarım fikri 2015 yılında ortaya çıktı ve o zamandan beri geliştirildi ve çalışıldı. Nihai parça 2018'de tamamlandı ve ilk kez aynı yıl Porto, Portekiz'deki bir iç mekan etkinliği olan Sleepin'de sergilendi. 2021'den beri lamba, Porto'daki Codigo tasarım galerisinde sergilenmektedir.

Almeida'nın bu tasarım için yaptığı araştırmalar, farklı sanatsal ve mimari hareketler, özellikleri, farklılaşmaları, felsefeleri ve metodolojileri ve sosyal etkileri üzerine yoğunlaştı. Özellikle Bauhaus tarzı, Rus Brutalizmi ve Alman minimalizmi, sanat ve tasarımın birleşimi ve farklı malzemelerin kullanımı üzerinde durdu. Aşırılıkların kaldırılması, basit geometrik şekiller, ayrıntılı süslemeler olmaksızın.

Almeida'nın bu parçadaki zorluklarından biri, ilham kaynağına sadık kalmak ve başlangıç noktasının çeşitli estetik özelliklerini bir araya getirebilecek bir aydınlatma parçası oluşturmaktı. Ayrıca, parçada her zaman zarif ve güzel bir dengeyi korumak için oranlara özel bir özen gösterildi ve canlı bir malzeme olan ahşapla, bitirme işlemlerinde mükemmelliği elde etmek için çalışıldı.

Küpler masa lambası, 20. yüzyılın başlarından, Bauhaus ve Alman modernizminden ilham alan çok net bir estetiğe sahiptir. Işığı grafik tasarım ile birleştiren bir konsepti ifade eder, geometrik şekillerin bir heykelidir. Lamba, dengeli bir kompozisyon oluşturan ve ahşap malzeme ile ayrılan üç geometrik formdan oluşur. Formların asimetrik konumlandırılması, her bir yüzde farklı bir profil oluşturur, parçayı sürekli yeniden keşfetmeyi sağlar. Işıklandırma, bir difüzör ile yumuşatılan led devresidir ve ışığı iki hacmin üzerine düşürür.

2022'de A' Lighting Products and Fixtures Design Award'da Gümüş ödül alan bu tasarım, yaratıcı, profesyonel ve dikkat çekici tasarımların en üst seviyesine ödül verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyede gösterir ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Mónica Pinto de Almeida
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #2: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #3: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #4: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #5: Photographer Tiago Costa, 2021. Video: Art direction and Editing: Mónica Pinto, 2021
Proje Ekibi Üyeleri: Mónica Pinto de Almeida
Proje Adı: Cubes
Proje Müşterisi: Mónica Pinto de Almeida


Cubes IMG #2
Cubes IMG #3
Cubes IMG #4
Cubes IMG #5
Cubes IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun