"The Flow": Peng-Hsu Chen'in Yenilikçi Kamusal Alan Tasarımı

Çevreci ve Sürdürülebilir Malzemelerle Su İmgesi Oluşturan Özgün Tasarım

Taipei City'deki bu ödüllü proje, suyun hareketini ve akışını yansıtan bir kamusal alan tasarımı olarak öne çıkıyor. Peng-Hsu Chen tarafından tasarlanan bu proje, çevreci ve sürdürülebilir malzemelerle suyun imgesini oluşturuyor.

Projede, suyun zamana ve trafiğe metafor olarak kullanılmasıyla şeffaflık ve akış hareketinin imgesi yaratılıyor. Peng-Hsu Chen, suyun akışını yansıtmak için ahşap ızgara tavanı ana girişten başlayarak resepsiyon masasına, oradan da bekleme alanı ve posta odasına kadar uzanan kıvrımlı dalgalı üç boyutlu şekillerle tasarlamış. Bu tasarım, yer altı otopark alanının tavanında da devam ediyor.

Projede, hareket eden suyu tasvir etmek için bir başka yöntem olarak ikinci kattan itibaren asansör holünün yan duvarı ve tavanında dalgalı paslanmaz çelik paneller kullanılmış. Sosyal alanın duvarlarında kullanılan yansıtıcı malzemeler, mekanı görsel olarak genişletiyor. Resepsiyon, bodrum geçiş bölgesi ve asansör holünde kullanılan beyaz mermer efektli seramik duvar karoları da mekana genişlik hissi katıyor.

Chen, suyun geri dönüştürülebilir bir kaynak olduğu gibi, ahşap ve paslanmaz çeliğin de %100 geri dönüştürülebilir malzemeler olduğunu belirtiyor. Çevre sürdürülebilirliği göz önünde bulundurarak, tasarımcı, iç aydınlatmayı azaltarak enerji tüketimini düşürmeyi sağlayan açık renkli duvarları tercih etmiş. Ayrıca, tüm zeminlerde ve duvarlarda karbon ayak izini azaltmak için yerel olarak tasarlanmış ve üretilmiş karolar kullanılmış.

Binanın genişliğinin sınırlı olması nedeniyle, tasarımcı, mekanı uzatmak ve resepsiyon görevlilerinin güvenlik amaçlı olarak girişi görmelerini sağlamak için büyük yangına dayanıklı cam pencereler ve kapılar kullanmış. Bu tasarım, hem estetik hem de işlevsel bir çözüm sunuyor.

Chen'in "The Flow" adlı bu tasarımı, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazanmıştır. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı yetenekler sergileyen ve yaşam kalitesini iyileştiren, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Peng-Hsu Chen
Görsel Kredileri: Peng-Hsu Chen
Proje Ekibi Üyeleri: Peng-Hsu Chen
Proje Adı: The Flow
Proje Müşterisi: Peng-Hsu Chen


The Flow IMG #2
The Flow IMG #3
The Flow IMG #4
The Flow IMG #5
The Flow IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun