Jesvin Yeo'nun "Geleneksel Meslekler ve El Sanatları" Kitabı: Kaybolan Kültürel Mirası Yeniden Keşfetmek

3D Kabartma Tekniği ile Geleneksel El Sanatlarını Yeniden Canlandıran Ödüllü Bir Kitap

Sanatçı ve tasarımcı Jesvin Yeo, geleneksel el sanatlarını ve meslekleri yeniden canlandıran, özgün ve etkileşimli bir kitap tasarladı. Bu kitap, okuyucuları, Singapur'un kültürel mirasının bir parçası olan ve zamanla kaybolan el sanatlarını keşfetmeye davet ediyor.

19. yüzyılda atalarımızın Malaya, Çin ve Hindistan'dan Singapur'a geldiklerinde değerlerini ve geçim kaynaklarını da beraberlerinde getirdiklerini belirten Yeo, bu geçim kaynaklarının çoğunun geleneksel el sanatları olduğunu ve Singapur'un kültürel mirasını büyük ölçüde zenginleştirdiğini ifade ediyor. Ancak, bu el sanatlarından bazıları son 20 yıl içinde kaybolmuş veya kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle, Yeo'nun bu kitabı, bu sanatların kaydedilmesi ve köklerine kadar izlenmesi için önemli bir adım.

Kitabın en dikkat çekici özelliği, 3D kabartma tekniğinin kullanılması. Bu teknik, geleneksel Singapurlu ustaların el işçiliğini, ejderha botlarından Peranakan boncuklu ayakkabılara kadar detaylarıyla vurguluyor. Okuyucuların kitabın sayfalarını renklendirerek atalarımızın kaybolan sanatını keşfetmelerini teşvik eden bir pastel tebeşir de kitaba dahil edilmiş. Yeo, bu kültürel mirasın önemine dikkat çekmek ve korumak için insanların aktif katılımının gerektiğini vurguluyor.

Kitabın yapım sürecinde, geleneksel kitap formlarının yeni teknolojilerle nasıl birleştirilebileceği, sıradışı yapılar ve görsel uyarılarla daha ilgi çekici hale getirilebileceği ve kitap tasarımının sınırlarının nasıl zorlanabileceği üzerinde durulmuş. Yeo, kitabın sadece geleneksel el sanatlarını kaydederek gelecek tasarımcılara yerel el sanatları alanında katkıda bulunma fırsatı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda kitap tasarımının da bir tür kaybolan geleneksel el sanatı olduğunu inceliyor.

Kitabın yapım süreci sırasında karşılaşılan zorluklar arasında covid-19 pandemisi ve 3D kabartma plakalarının yapımının zorluğu bulunuyor. Kitabın üretimi, eserlerin karmaşıklığı nedeniyle 6 ay gecikmiş ve koronavirüsün yayılması nedeniyle 8 ay daha durmuş. Ancak Yeo ve ekibi, üretim evleriyle yakından çalışarak sürecin sorunsuz ilerlemesini sağlamış.

Yeo'nun tasarladığı bu kitap, 2022'de A' Print and Published Media Design Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödül, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmeliyeti temsil eden ve arzulanan özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen harika, öne çıkan ve trend belirleyen yaratıcılıklara veriliyor.

Yeo'nun "Geleneksel Meslekler ve El Sanatları" kitabı, geleneksel el sanatlarının ve mesleklerin korunması ve yeniden canlandırılması konusunda önemli bir adım. Bu kitap, okuyucuları, kültürel mirasın bu önemli parçasını keşfetmeye ve korumaya teşvik ediyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jesvin Yeo
Görsel Kredileri: All images: Photographer Victor Gui, 2021 and 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Jesvin Yeo Alvin Ng.
Proje Adı: 3D Embossed
Proje Müşterisi: Jesvin Yeo


3D Embossed IMG #2
3D Embossed IMG #3
3D Embossed IMG #4
3D Embossed IMG #5
3D Embossed IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun