Geleceğin Kitapları: Plastik Atıkların Yeniden Kullanımı

Lu Zhao ve Ekibi, Plastik Atıkları Kitaplara Dönüştürüyor

Plastik atıkların çevreye verdiği zararın farkında olan tasarımcı Lu Zhao ve ekibi, bu atıkları yeniden kullanarak çocukların dikkatini çekecek bir kitap tasarladılar. Bu kitap, plastik kirliliği konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Lu Zhao ve ekibi, okul çevresindeki kurye noktalarında her gün gördükleri plastik atıklardan esinlenerek bu projeye başladılar. Bir gün, çocukların çöp yığınları arasında plastik çiğnediğini gördüklerinde, plastik kirliliğinin ne kadar ciddi bir sorun olduğunu fark ettiler. Bu durum, onları plastik atıkları yeniden kullanarak bir kitap yapma fikrine yönlendirdi.

Lu Zhao ve ekibinin tasarladığı "plastik kitap", plastik atıkların yeniden kullanılmasının yanı sıra, broşürler aracılığıyla insanlara plastik kirliliği konusunda bir uyarı niteliği taşıyor. Kitap, çocukların el yazısını taklit ederek, plastik kirliliği konusunda tüm insanlığa bir uyarı mesajı veriyor.

Kitap, çeşitli malzemelerden oluşan atık plastiklerin kesilmesi ve çocukların fırça darbelerini taklit eden metin ve çıkartmaların yapıştırılmasıyla oluşturulmuştur. Bu tasarım, plastiklerin gelecekte dünyada ne kadar kalacağı ve dünya üzerindeki gelecek nesiller üzerinde ne kadar etkisi olacağı gibi soruları sorgulamaya teşvik ediyor.

Plastik kitabın üretim süreci, araştırma, malzeme ve üretim araçlarının toplanması, sayfa boyutunun kesilmesi, içerik tasarım planlaması, yapıştırma üretimi ve kitap haline getirme aşamalarını içeriyor. Bu süreçte, plastiklerin istikrarsızlığı ve kesilmesinin zorluğu gibi bazı sorunlarla karşılaşıldı. Ancak bu sorunlar, kitabın okunabilir bir etki yaratmak için farklı plastik dokularla yapılması gerektiği sonucuna yol açtı.

Lu Zhao ve ekibinin bu tasarımı, 2021'de A' Print and Published Media Design Award'da Gümüş ödül kazandı. Bu ödül, teknik özellikleri ve sanatsal becerisi ile öne çıkan, mükemmel bir seviyede olan ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandıran tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Lu Zhao
Görsel Kredileri: Lu Zhao
Proje Ekibi Üyeleri: Lu Zhao Ruhe Zhang Lin Huang Yijia Sun Jiayi Shen Baofeng Huang
Proje Adı: Plastic
Proje Müşterisi: Lu Zhao


Plastic IMG #2
Plastic IMG #3
Plastic IMG #4
Plastic IMG #5
Plastic IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun