Museum Hanmi Sergisi: Kore Fotoğraf Tarihinin Işığında Bir Yolculuk

Sunghoon Kim’in Tasarladığı Fotoğraf Kitabı, Kore Fotoğraf Tarihini Yeniden Keşfetmeye Davet Ediyor

Önde gelen Koreli tasarımcı Sunghoon Kim, Museum Hanmi'nin açılış sergisi için 1929-1982 yılları arasındaki Kore fotoğraf tarihini anlatan bir fotoğraf kitabı tasarladı. Bu kitap, Kore fotoğraf tarihindeki kayıp bağlantıları bulmayı ve bu tarihi kurumsal koşullar altında nasıl şekillendiğini anlamayı hedefliyor.

Kim, bu projeyi tasarlarken, geçmiş 50 yıl boyunca Kore fotoğraf tarihini yansıtan bir sergi fotoğraf kitabı olduğu için 'fotoğraf' kelimesinden doğrudan ilham aldı. Kitabın kapağında ve içinde siyah ve beyaz renkler, ışık ve karanlık şeklinde basılan fotoğraf tekniklerini kullanarak tasarım unsurları olarak aktif bir şekilde kullanıldı.

Kitabın kapak kağıdı, ışık ve karanlığı ifade etmek için iki versiyonda yapıldı: siyah ve beyaz. Siyah versiyon, parlak siyah ve parlak kırmızı ile sıcak folyo baskı yapılırken, beyaz versiyon inci ve parlak kırmızı ile sıcak folyo baskı yapıldı. Geçmişin resimlerinin iyi gerçekleştirilebilmesi için mat kağıda basıldı.

Kim, bu kitabı tasarlarken, sergi ziyaretçilerinin sergi sonrasında bile Kore fotoğraf tarihine dair duygularını ve düşüncelerini hissedebilecekleri anımsanabilir bir kitap olmasını umuyordu. Kitap, Kore fotoğrafının hangi kurumsal koşullar altında tarih yaptığının izlerini sürmeye yardımcı olacak ve Kore fotoğraf tarihini kurma konusunda değerli bir fırsat olacak.

Proje, Ağustos 2022'de Güney Kore'nin başkenti Seul'de başladı ve Ocak 2023'te sona erdi. Kitaplar, Ocak 2023'ten itibaren Kore'deki müşterilere dağıtılmaya başlandı.

Kim, bu tasarımı gerçekleştirirken, Kore fotoğrafçılarına ait en büyük arşiv olan MUSEUM HANMI'nin LIMB Eungsik’in Scrapbook'unu yıllar boyunca gözden geçirdi ve düzenledi. Bu sayede, Kore fotoğraf tarihindeki kayıp bağlantıları bulmayı ve scrapbook'taki boşluğu doldurmayı başardı. Bu çabalar, Kore fotoğraf tarihinin kurulması için akademik girişimlere temel oluşturacak.

Kim, bu tasarımı gerçekleştirirken, Kore fotoğrafının tarih yaptığı kurumsal koşulların izini sürerken serginin amacını anlamak ve fotoğraf kitabında bu anlamı iyi bir şekilde aktarmak en büyük hedefiydi. Ayrıca, bir fotoğraf kitabı olduğu için, fotoğraf tekniklerinin ve unsurlarının kitapta nasıl ifade edilebileceği konusunda bir tasarım metodolojisi bulmak istedi ve ışık ve karanlık iki unsuru büyük bir yön verdi.

Kim'in tasarladığı bu fotoğraf kitabı, 2023'te A' Print and Published Media Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı yetenekli tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: sunghoon kim
Görsel Kredileri: Kim Sunghoon
Proje Ekibi Üyeleri: Creative Directed & Designed by Kim Sunghoon
Proje Adı: Museum Hanmi Exhibition
Proje Müşterisi: sunghoon kim


Museum Hanmi Exhibition IMG #2
Museum Hanmi Exhibition IMG #3
Museum Hanmi Exhibition IMG #4
Museum Hanmi Exhibition IMG #5
Museum Hanmi Exhibition IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun