"Su Anıları": Doğa ve Mimarlık Arasında Bir Diyalog

Toshio Tsushima'nın Qingdao'daki Deniz Manzaralı Sergi Galerisi

"Su Anıları" adlı proje, doğa ve mimari arasında bir diyalog oluşturmayı hedefleyen bir tasarım. Qingdao, Çin'deki deniz kıyısında yer alan bu sergi galerisi, ziyaretçilere hem dramatik okyanus manzarasının keyfini çıkarma hem de kentsel alanda doğayı deneyimleme fırsatı sunuyor.

Projeyi tasarlayan Toshio Tsushima, tasarımın ilhamını Qingdao'nun güzel okyanus manzarasından aldığını belirtiyor. Tsushima ve ekibi, insanlar ve mimari alan arasında bir diyalog oluşturmak için suyu ve manzarayı kullanmış. Bu sayede doğa ve mimarlık birleştirilmiş.

Projenin benzersiz özellikleri arasında, doğal çevre ile mimari alan arasında bir ilişki kurma amacı bulunuyor. Sergi galerisi, ziyaretçilere okyanusun dramatik ve panoramik manzarasını sunarken, aynı zamanda kentsel alanda doğayı deneyimleme olanağı sağlıyor.

Tasarımın gerçekleştirilmesinde, yapının minimalize edilmesi ve panoramik manzaranın görsel kesintiye uğramadan sunulabilmesi için birinci katta perde duvar sistemi ve çelik kanatlar kullanılmış. İkinci katta ise, iç ve dış mekan arasında hiçbir sınır olmadığını göstermek için herhangi bir kanat veya çerçeve olmadan ultra şeffaf cam kullanılmış. Konsol yapı, dramatik bir yüzer etki için kullanılmış.

Projenin teknik özelliklerine gelince, toplam inşaat alanı 1800 metrekare. Yapının çevresindeki su manzarası, dalgaların hareketi ve yansıma sayesinde, dış mekan ile iç mekan arasında, aynı zamanda kentsel alan ile doğa arasında sorunsuz bir geçiş sağlanıyor.

Proje, Çin'in Qingdao kentinde Temmuz 2019'da başladı ve Mayıs 2020'de tamamlandı. Tasarım sürecinde, arazinin Qingdao'da bulunan son kullanılabilir sahil arazisi olması ve çevresindeki benzersiz çevre dikkate alındı. Rüzgar akışı ve havadaki mineraller (ki bunlar oldukça fazla miktarda sodyum içerir) de, bu koşulların binanın tasarımını ve malzeme seçimlerini etkileyeceği düşünülerek detaylı bir şekilde araştırıldı.

Tasarım sürecindeki en zorlu kısım, insanlar, doğa ve mimari alan arasında sadece görsel olarak değil, aynı zamanda işitsel, dokunsal ve diğer bedensel duyular aracılığıyla iletişim kurmayı sağlamaktı. Bu zorluğu aşmayı başaran Tsushima ve ekibi, "Su Anıları" adlı projeyi hayata geçirerek, ziyaretçilerin panoramik okyanus manzarasını keyifle izlemelerini sağladı.

Proje, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödül kazandı. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmeliyeti temsil eden ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen harika, olağanüstü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Toshio Tsushima
Görsel Kredileri: Image #1:Photographer Hui Zhang, 2020 Image #2:Photographer Hui Zhang, 2020 Image #3:Photographer Schranimage, 2021 Image #4:Photographer Schranimage, 2021 Image #5:Photographer Schranimage, 2021 Video Credits: Hui Zhang, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Toshio Tsushima Xiaoru Hua Dariusz Tadeusz Sosinka Shangjie Jin
Proje Adı: Memories of Water
Proje Müşterisi: Toshio Tsushima


Memories of Water IMG #2
Memories of Water IMG #3
Memories of Water IMG #4
Memories of Water IMG #5
Memories of Water IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun