Shenzhen Finans Kültür Merkezi: Geometri ve İnovasyonun Buluştuğu Yer

Xiaolin Ji'nin Tasarımıyla Şehrin Kalbinde Yepyeni Bir İkon

Shenzhen Finans Kültür Merkezi, finans sektörünün sürekli gelişimini temsil eden "altın yığılmış dağlar" konseptini benimseyerek, Shenzhen'in bilim ve teknoloji ilerlemesi kimliğiyle uyumlu bir hız ve futurizm hissi veren metalik romb geometriler sunar.

Shenzhen, Çin'deki en etkili 10 kamu tesisinden biri olan Shenzhen Finans Kültür Merkezi, pragmatik planlamasındaki yenilikçilik ve geometrik zorlukları ile Shenzhen'deki tüm kamu binaları arasında belirgin bir rol oynar. New York'taki Central Park'a benzer bir konumda bulunan bu merkez, şehrin merkezindeki en önemli alanları tanımlayan büyük bir halk meydanını oluşturan iki diğer Sivil Merkez ile birlikte yer alır.

Binanın ana cepheleri, boyutlar ve kompozisyon için dijital olarak taranan, fabrikada önceden panellize edilmiş ve monte edilmiş ve modüller halinde şantiyeye taşınan paslanmaz çelik metal panellerden oluşur. Bu sayede inşaat hata marjları minimuma indirilebilir. Projenin toplam alanı 17,312.91 metrekare, bina toplam alanı ise 63,920 metrekare olup, bunun 23,388 metrekarelik kısmı yer üstünde, 40,532 metrekarelik kısmı ise yer altında bulunmaktadır. Binanın yüksekliği 37.5 metredir.

Binanın işlevleri üç katmandan oluşur: 1. Sağlıklı finansal kültürü sergileyip savunmak, 2. Küresel bağlantıları teşvik etmek ve uluslararası zirvelere ev sahipliği yapmak. 3. Şehirdeki en büyük ulaşım merkezlerinden birine sığınak sağlamak ve halkla etkileşim fırsatları sunmak. B1 seviyesinde, binanın geometrisi tarafından tamamen korunan bir halk koridoru, farklı metro hatları arasında bağlantı sağlar ve etkili transit ihtiyaçlarına olanak tanır. Koridor boyunca, transit programı ile binanın günlük kullanımını iç içe geçiren çeşitli perakende, ticaret ve müze programlarına ana girişler yer alır.

Projenin tasarım aşaması 2021'in başında başladı, 2022'nin ortasında temeli atıldı ve 2024'te tamamlanması planlanıyor. Zemin katmanının yapısal ilerlemesi için uzman inceleme süreçleri kullanıldı. Halk meydanına doğru, büyük bir perde duvar sistemi projenin odak noktasını oluşturur: Elmasların Gözü. 65 metre genişliğinde ve 38 metre yüksekliğinde olan bu sistem, tek katmanlı gergi cam yapılarının en son teknolojilerini zorlar. Bu, büyük ölçüde yayılan kabloların kuvvetlerini ve cam panellerin ağırlığını taşıyabilen bir kendi kendini dengeleyen cephe yapısı ile mümkün olmuştur. Bu, görsel engellerden arınmış bir büyük izleme platformu sonucunu doğurur ve Shenzhen şehrinin kalbindeki önemli halk meydanına kristal netliğinde görüntüler sunar.

Shenzhen Finans Kültür Merkezi, 2023'te A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödül kazandı. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen harika, olağanüstü ve trend belirleyici yaratılara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yao Wang
Görsel Kredileri: Image #1: Kelangsi,2022 Image #2: Silu,2022 Image #3: Kelangsi,2022 Image #4: Swooding,2022 Image #5: Swooding,2022 Video Credits: Swooding, 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Xiaolin Ji Qiang Ding
Proje Adı: Shenzhen Financial Culture Center
Proje Müşterisi: Yao Wang


Shenzhen Financial Culture Center IMG #2
Shenzhen Financial Culture Center IMG #3
Shenzhen Financial Culture Center IMG #4
Shenzhen Financial Culture Center IMG #5
Shenzhen Financial Culture Center IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun