Arshia Mahmoodi'nin Olağanüstü Mimari Tasarımı: RO54

Automotiv Estetiğinden İlham Alan, Teknoloji ve Sanatın Buluştuğu Bir Ev Tasarımı

Arshia Mahmoodi'nin tasarladığı RO54, otomotiv estetiğinden ilham alan ve teknoloji ile sanatı bir araya getiren benzersiz bir ev tasarımıdır. Mahmoodi'nin tasarımı, mimari alanın duyusal bir performans sunmasına olanak sağlayan her teknolojiyi gizli bir şekilde önerirken, tasarım dilini şekillendiren akışkan otomotiv estetiği oldu.

RO54, dijital tasarımdan CNC ile frezelenmiş otomotiv esinli anlaşılır bir kabuğa sahip. Merkezi köprüleme merdivenleri ile bölünmüş seviye mimarisi, en derin seviyeye güneş ışığı ve görsel bağlantı sağlar. İkinci katın dinamik 16 ft'lik konsolu, bir giriş kanopisi ve gölgeli bir önsöz oluşturur. Dolaşımın akışkanlığı ve mobilya ve iç dekorasyonun yeniden düzenlenmesine izin veren açık kat planları bulunmaktadır. Dış form ile iç hacim arasında bir ilişki vardır. Ayrıca müze kalitesinde bir bodrum büyük oda bulunmaktadır.

Arshia Mahmoodi'nin tasarımı, büyük açık alanlar ve dürüst entegrasyon için şeffaflık ideallerinin kullanılması yoluyla çevresiyle kapsayıcı bir etkileşim sağladı. Gizlenecek çok az şey var ve evin ait olduğu şey, mahalleye aittir ve tersine, mahalleye ait olan şey evin içine getirilir. Mimari, sakinlerinden toplulukla açık olma ve bilinme konusunda bir tutum değişikliği talep eder.

Projede, gereksiz tüm bölümleri çözerek, bir alandan evin diğer tüm alanlarına doğrudan görsel bağlantı anlamına gelen yatay bir düzlemde (xy ekseni) soruna bakıldı. Bu, evin diğer kısımlarındaki bilgilere erişim süresini kısalttı ve bu nedenle psikolojik mesafeleri azalttı.

Los Angeles'ın Bel Air semtinde bir tepe üzerinde yer alan proje, orijinal doğal topografik özellikleri taklit eden gömülü bir podium üzerine dinamik bir bina nazikçe indirir. Tasarım, merkezi bir boşluk üzerinde basamaklı zemin plakaları ile bu topografik özellikleri takip eden alışılmadık bir split-level konfigürasyonu kullanır. Proje, mimarinin duyusal performansını artıran gizli teknolojilerle otomotiv performans tasarımından bilgi aldı.

RO54 tasarımı, 2023'te A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödül kazandı. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, olağanüstü, öne çıkan ve trend belirleyen yaratıcılıklara verilir. Bunlar, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmeliyeti simgeleyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Arshia Mahmoodi
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Yuheng Huang, Exterior View, 2022. Image #2: Photographer Renee Parkhurst, Living Room, 2022. Image #3: Photographer Paul Vu, Library, 2022. Image #4: Photographer Paul Vu, Kitchen, 2022. Image #5: Photographer Renee Parkhurst, Exterior View, 2022.
Proje Ekibi Üyeleri: Arshia Mahmoodi
Proje Adı: RO54
Proje Müşterisi: Arshia Mahmoodi


RO54 IMG #2
RO54 IMG #3
RO54 IMG #4
RO54 IMG #5
RO54 IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun