3G Home: Singapur'da Zamanın Ötesinde Bir Konut Projesi

Kelvin Bing'in Tasarımı, Geleneksel ile Modernin Buluşması

Singapur'un sıcak ikliminde serinlik ve aydınlık bir atmosfer sunan, saf beyaz bir cephe ile öne çıkan 3G Home, Kelvin Bing'in imzasını taşıyor. Tasarım, geleneksel yapılara modern bir dokunuş katarken, sürdürülebilirlik ve dayanıklılık konularında da yeni standartlar belirliyor.

Kelvin Bing, Singapur gibi arazi kıtlığı yaşanan bir bölgede, aile yadigarı olarak görülen müstakil evleri yeniden tasarlama konusunda önemli bir adım atıyor. Mevcut yapıları koruyarak yeni bir mimari görünüm ve iç mekan planlaması geliştirme zorluğunu başarıyla üstlenen Bing, 3G Home projesiyle modern ve zamansız çekiciliği harmanlıyor. Tasarımda, uzun vadeli bakım maliyetlerini minimize eden sürdürülebilir ve dayanıklı malzemeler öne çıkıyor ve böylece daha uyumlu ve huzurlu bir atmosferin temelleri atılıyor.

Projede ilk adımlardan biri, eski çatı kiremitlerini, ışığı evin merkezine taşıyan ve merdiven boşluğunu aydınlatan, ısıyı yüzde 70 oranında filtreleyen özel camlarla donatılmış bir çelik çatı ile değiştirmek oldu. İkinci katın ana yatak odasına ait balkon, artık toz kaplamalı çelik elemanlardan yapılmış bir güneşlik ekranı tarafından güneşten korunuyor. Bu ekran, ilginç gölgeler oluşturmanın yanı sıra, tamamen açılabilen dev bir kapı gibi işlev görüyor ve bu sayede balkon, gündüz ve gece boyunca keyifli anlar sunuyor.

Var olan iki katlı ara teras evine yeni bir üçüncü kat eklenmesi, tasarımın işlevsel yönlerinden bir diğeriydi. Üçüncü kat eklenmesine rağmen ev, hala iyi aydınlatılmış ve iyi havalandırılmış durumda. Yatak odalarından merdiven boşluğuna açılan küçük pencereler, çift katlı yemek alanı ve gökyüzüne açılan pencere boşlukları sayesinde, iç mekanlara doğal havalandırma ve ışık sağlanıyor. Ek kat, binanın cephesinden geriye çekilerek konumlandırıldığı için, orijinal iki katlı tasarımı koruyan komşu birimlerin üzerinde baskın bir görünüm oluşturmuyor.

Ekim 2021'de Singapur'da başlayan proje, Aralık 2022'de tamamlandı. Sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşan bu proje, bir binanın yıkılmasının büyük miktarda atık ürettiğini ve eski yapıların yeniden kullanılmasının atık miktarını önemli ölçüde azaltabileceğini vurguluyor. Ayrıca, inşaat malzemelerinin üretimi ve nakliyesiyle ilişkili karbon ayak izi göz önüne alındığında, mevcut yapıların korunması, yeni malzeme ihtiyacını, karbon emisyonlarını, enerji tüketimini ve taşımayı büyük ölçüde azaltıyor. Bu yaklaşım, kentsel gelişim için daha çevre dostu ve sorumlu bir yaklaşımı destekliyor.

Kelvin Bing'in tasarımı, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir kategorisinde ödül kazandı. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara veriliyor. Endüstri en iyi uygulamalarını entegre eden ve yetkin teknik özellikler sunan bu ödül, insanlara tatmin ve pozitif duygular sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Renaissance Planners & Designers
Görsel Kredileri: Images : Photographer Jiwen, 2023.
Proje Ekibi Üyeleri: Renaissance Planners & Designers
Proje Adı: 3G Home
Proje Müşterisi: Renaissance Planners and Designers


3G Home IMG #2
3G Home IMG #3
3G Home IMG #4
3G Home IMG #5
3G Home IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun