Belvedere: Doğa ile İç İçe Bir Sanat Müzesi Ev

Chikako Matsuo'dan Sanat Koleksiyonunu Sergileyen Ev Tasarımı

Sanat ve eserlere tutkun bir müşteri için tasarlanan Belvedere, bir evden öte bir müze deneyimi sunuyor. Chikako Matsuo'nun imzasını taşıyan bu yapı, doğanın içinde bir sanat harikası olarak yükseliyor.

Sanat ve antika koleksiyonunu sergileyebileceği ve her gün keyifle yaşayabileceği bir alan arzulayan müşteri için Chikako Matsuo, müzeyi andıran bir ev tasarladı. Tepede konumlanan arazi, evin etkileyici bir görünüm kazanmasını sağlarken, seçilen renkler çevreyle uyum içinde olacak şekilde belirlendi. Ev, tekdüze görünen ancak doğayla mükemmel uyum sağlayan tuğla duvarlarla çevrili. Ziyaretçileri, parlak ahşap tavanlı bir veranda karşılıyor ve Towada taşının zengin dokusuyla kaplanmış giriş yolu, Japonya'nın Akita prefektörlüğünde çıkarılan nadir bir taşın güzelliğini sergiliyor.

Belvedere'nin benzersizliği, sadece Akita Prefektörlüğü'nde çıkarılan Towada taşı gibi özel malzemelerin kullanımında yatıyor. Geleneksel Japon çatı yapısına sahip olan ev, derin saçakları ve yıllar geçse bile estetik görünümünü koruyacak şekilde tasarlanmış pencereleri ve kapıları ile dikkat çekiyor. Evin sahibi, kullanılan malzemelerin kalitesine özellikle önem vermiş ve doğal taş, ahşap, kiremit gibi yüksek kaliteli malzemelerin tercih edilmesini istemiştir.

Belvedere, 961.40 metrekarelik bir alana yayılan ve 335.77 metrekarelik bir yatak odası alanına sahip olan ahşap bir yapıdan oluşuyor. Yapının gerçekleştirilme teknolojisi, yüksek miktarda izolasyon malzemesi içeren düz bir çatı üzerine kurulmuş. Ayrıca, evin manzarasını batı tarafından keyifle izleyebilmek için batı yönünde sadece minimal pencereler yer alıyor.

Proje, Japonya'nın Okayama prefektörlüğü, Hayashima-cho, Tsukubo-gun bölgesinde gerçekleştirildi ve üç yıllık bir süreçte tamamlandı. 2022 yılında tamamlanan bu proje, çevresinde başka yapıların olmadığı bir tepe üzerinde yer alıyor. Yaz sıcağı sorunu, çatıda bol miktarda izolasyon malzemesi kullanarak ve tavan ile çatı arasında bir hava katmanı oluşturarak çözüldü.

Uzun bir tek katlı bina olan Belvedere, doğal ışıklandırma ihtiyacını, bina ortasına yerleştirilen iki bahçe ve üst ışıklar kullanarak çözüyor. Müşterinin mahremiyet talebi doğrultusunda sokak tarafına pencereler yerleştirilmemiş, ancak bu sorun, iç bahçeler ve üst ışıklarla sağlanan doğal aydınlatma ile aşılmış.

Chikako Matsuo'nun tasarladığı bu ev, sanatın günlük yaşamın bir parçası haline geldiği bir müze gibi düşünülmüş. Tuğla duvarlar, monoton görünse de doğayla mükemmel bir uyum içinde ve asla sıkıcı olmuyor. Aydınlık bir ahşap tavanla karşılanan giriş, ziyaretçileri sanat eserlerini ve güzel aydınlatma armatürlerini keyifle inceleyebilecekleri bir galeri alanına yönlendiriyor.

Belvedere, 2024 A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir kategorisinde ödül kazandı. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara veriliyor. Endüstri en iyi uygulamalarını entegre eden ve yetkin teknik özellikleri barındıran bu ödül, tatmin ve pozitif hisler sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunuyor.

Fotoğrafçı Senichiro Nogami'nin objektifinden Belvedere, sanat ve doğanın iç içe geçtiği bir yaşam alanı olarak ölümsüzleşiyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: CHIKAKO MATSUO
Görsel Kredileri: Photographer Senichiro Nogami
Proje Ekibi Üyeleri: CHIKAKO MATSUO
Proje Adı: The Belvedere
Proje Müşterisi: Ichiekensho Co.Ltd.


The Belvedere IMG #2
The Belvedere IMG #3
The Belvedere IMG #4
The Belvedere IMG #5
The Belvedere IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun