Ormana Karışan Ev: Mateusz Zajkowski'nin Ödüllü Tasarımı

Doğa ile Bütünleşen Mimari: Ormana Karışan Ev

Polonyalı tasarımcı Mateusz Zajkowski'nin, doğayla uyumlu bir şekilde tasarladığı ve A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'ne layık görülen "Ormana Karışan Ev" projesini inceliyoruz.

Mateusz Zajkowski'nin tasarım ekibi Z3Z ARCHITEKCI, bu projede, mevcut ağaçları koruma ve yapıyı ağaçlar arasına yerleştirme zorluğunu başarıyla aştı. Müşteriyle birlikte, evin yerleştirileceği bir alan buldular ve bu alan, daha sonra Devlet Ormanları tarafından bu arazi için belirlenen vizyonun bir parçası oldu.

Ev, neredeyse siyah bir sac metal ile kaplıdır. Sac metal, çelik bağlantı parçaları ve ahşap bir alt yapı ile binanın tuğla yapısına sabitlenmiştir. Ev, 329 metrekarelik bir alana sahip olup iki katlıdır. Ev ve çevresi, kullanıcıların evin pencerelerinden sürekli olarak yeşil görüntülerle çevrili olacak şekilde tasarlanmıştır.

Proje, 2016'da başladı ve 2018'de tamamlandı. Bina 2020'de tamamlandı ve Varşova, Polonya yakınlarında bulunmaktadır. Tasarım sürecinde, doğayı koruma ve yapıyı araziye sıkıştırma çalışmaları büyük önem taşıdı. Doğa ile endüstriyel malzeme arasındaki bağlantı üzerine düşünceler, projenin büyük bir kısmını oluşturdu.

Doğaya yabancı bir malzeme olan sac metali seçme konusunda kararlı olmak bir zorluktu. Ancak tasarımcılar, böyle bir kombinasyonun güzel bir orman için en iyi çözüm olacağına karar verdiler. Sonuç, bu seçimin çok iyi bir tercih olduğunu gösterdi.

Ormana Karışan Ev, doğaya saygı gösteren bir çam ormanının çevresinde oluşturulmuş bir yapıdır. Bu evin tasarlanmasındaki temel varsayım, onu mevcut ağaçlarla bütünleştirmek ve ormanla birleştirmekti. Bu fikir, ormana yabancı görünen bir malzeme olan sac metalin kullanılması sayesinde gerçekleştirildi. Uygulama, evin neredeyse doğadan çıktığını gösterdi.

2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'ne gümüş madalya ile ödüllendirilen bu tasarım, güçlü teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerisi ile hayranlık uyandırıyor. Bu tasarım, mükemmel bir seviyede kalite sunuyor ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Mateusz Zajkowski
Görsel Kredileri: Image #1 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #2 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #3 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #4 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #5 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Video Credits: Julian Morytko, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Mateusz Zajkowski
Proje Adı: Blended Into The Forest
Proje Müşterisi: Mateusz Zajkowski


Blended Into The Forest IMG #2
Blended Into The Forest IMG #3
Blended Into The Forest IMG #4
Blended Into The Forest IMG #5
Blended Into The Forest IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun