Chengdu NBD Merkezi: Yeşil ve Düşük Karbonlu Bir Kamu Alanı

Wai Tang ve Kelvin Chu'nun Tasarladığı, Çin'in İlk Sıradaki Şehirlerinden Chengdu'da Yeni Bir Kültürel İkon

Chengdu NBD Merkezi, Jiaozi Parkı iş bölgesindeki pek çok simgesel projenin ilki olup, Chengdu'da dünya parkı gibi bir iş bölgesinin önemli bir dayanağıdır. Bu proje, Chengdu için yeni bir kültürel ikon ve yeşil, düşük karbonlu bir kamu alanı oluşturma hedefiyle tasarlanmıştır.

Çin'in ilk sıradaki şehirlerinden biri olan Chengdu, araç trafiği ile tıkanmış durumda. Bu yarışmanın başlangıcında, proje alanı hala bakir bir arazi idi ve metro hatları 6 ve 9 planlama aşamasındaydı. Bu durum, yüzey trafiğini azaltma yoluna gitme fırsatını doğurdu. Tasarım aşamasında, bitişik istasyonlara sorunsuz bir şekilde bağlanma ve tamamen entegre bir Ulaşım Odaklı Kalkınma (TOD) oluşturma zorunluluğu vardı.

Chengdu NBD Merkezi, Jiaozi Parkı, Guixi Ekolojik Parkı ve Jinjiang Nehri'ne yakın bir konumda bulunmaktadır. Bu proje, Jiaozi Parkı iş bölgesindeki pek çok simgesel projenin ilki olup, Chengdu'da dünya parkı gibi bir iş bölgesinin önemli bir dayanağıdır. Parkın gelişimine bir uzantı olarak, hedefimiz Chengdu için yeni bir kültürel ikon ve yeşil, düşük karbonlu bir kamu alanı oluşturmaktı.

Dünya sınıfı çevre danışmanı Atelier 10 ile birlikte, yılın çoğu için doğal havalandırmayı maksimize etmek için nefes alabilen bir cephe tasarladık ve Çin'in 3 Yıldızlı Yeşil Bina standardına ulaşmanın yollarını araştırdık. Gri su toplama ve çok seviyeli yeşil çatı sistemi ile birlikte. Tamamen nefes alabilen bir cephe olmanın yanı sıra, eğri cam kullanımını en aza indirmek için geliştirilebilir yüzeyler oluşturma ve medya LED'ini cepheye zarif bir şekilde entegre etme yollarını araştırdık.

Proje alanı 171,650m2 ve 120m ikiz ofis kulesinden oluşmaktadır. NBD merkezi, kamu alanının cepleri tarafından birbirine bağlanan 3 belirgin bölüme ayrılmıştır. Yer altı perakende alanı, yer altı bağlantıları ve metro hatlarını gelişmeye bağlar. Büyük bir batık sivil plaza, ziyaretçileri zemin seviyesine çeker ve çok seviyeli bağlantılar, ziyaretçileri perakende ve kültürel cazibe merkezlerine taşır. Ana kuleler, çeşitli türlerde dijital medya ve kültürel ofisler, dijital sanat galerisi ve sergi merkezleri tasarlamak üzere tasarlanmıştır.

Chengdu NBD Merkezi, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Platinum kazandı. Platinum A' Tasarım Ödülü, dünya sınıfı, olağanüstü ve son derece yenilikçi tasarımları tanır. Bu tasarımlar, profesyonellik, deha sergiler ve toplumsal refaha katkıda bulunur. Bir çağın belirleyici estetiğini ödüllendirerek, sanat, bilim, tasarım ve teknolojinin sınırlarını ilerletir, mükemmeliyet sergiler ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: QUAD studio
Görsel Kredileri: SAN and QUAD
Proje Ekibi Üyeleri: Kelvin Chu Wai Tang Adrian Pang Eric Wen Schnee Li Yolanda Xian Tim He Jimmy Li Marco Chui Shizhao Li Maggie Yang Larry Liu Francisco Barrera
Proje Adı: Chengdu NBD Centre
Proje Müşterisi: QUAD studio


Chengdu NBD Centre IMG #2
Chengdu NBD Centre IMG #3
Chengdu NBD Centre IMG #4
Chengdu NBD Centre IMG #5
Chengdu NBD Centre IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun