Yeniden Kullanımın Sanatı: 4x4 Bank

Shayan Ramesht'ten Çevre Dostu Mobilya Tasarımı

Çevresel sorunlara karşı sanatsal bir duruş sergileyen Shayan Ramesht, geri dönüştürülmüş malzemelerle 4x4 bankı yaratıyor.

Yaşam alanlarımızda sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiği günümüzde, tasarımcılar da bu bilinçle yeni eserler ortaya koyuyor. İran'ın tarihi kenti Şiraz'da tasarımcı Shayan Ramesht, atık üretimini ve çevre kirliliğini azaltma misyonuyla hareket ederek, geri dönüştürülmüş malzemelerden fonksiyonel bir obje yaratma fikrinden yola çıkarak 4x4 bankı tasarladı. Bu eser, halı ruloları için kullanılan 16 adet geri dönüştürülmüş kağıt tüpün yeniden kullanımıyla şekilleniyor.

4x4 bankın benzersizliği, bu tüplerin en küçük mümkün dairesel kesit temas yüzeyinde yerleştirilmesinden kaynaklanıyor. Üst üste konulan dairelerin kayma eğilimi ve daha büyük bir temas yüzeyi alanı ile boşluk doldurma eğilimi, tasarımın en büyük zorluklarından biriydi. Ramesht bu sorunu çözmek için, tüplerin birbirinin üzerinde yan hareketini engelleyen geri dönüştürülmüş plastik parçalar tasarlayıp üretti.

4x4 bank, malzemelerin doğal ve ham renklerinin kullanıldığı, estetik kalitesine vurgu yapılan bir tasarım anlayışıyla üretildi. Bu konsept, geri dönüştürülebilir malzemeleri yeniden kullanma yaklaşımını ve çevremizde bolca bulunan malzemelere işlevsellik kazandırma amacını içeren bir mobilya ve masa setine dönüşme potansiyeline sahip.

160*43*43 santimetre boyutlarındaki bank, üç kişiyi rahatlıkla ağırlayabiliyor ve 22 kilogram ağırlığında. Test sonuçlarına göre 230 kilograma kadar ağırlık taşıyabiliyor. Tasarımın işlevselliği, kafelerde veya ofislerde kullanıma uygun olacak şekilde düşünülmüş. Ayrıca, bank kullanıcılarının uzun süreli kullanımını sağlamak için, geri dönüştürülmüş kumaş lifleriyle doldurulmuş şeffaf geri dönüştürülmüş plastik kapaklı yastıklar alternatif olarak tasarlanmış ve düşünülmüş.

Shayan Ramesht, 4x4 bankın tasarım sürecinde, evsel veya endüstriyel atık bertarafının yaygınlığını ve bu atıkların günümüzde geri dönüştürülüp dönüştürülmediğini veya geri dönüştürülebilir olup olmadığını belirlemek için literatür taraması yaparak araştırma yürüttü. Tasarımın ana yaklaşımı bu soruşturmaya dayanıyor ve güzellik ile tasarım zorluklarını korurken pratik bir etki sağlamayı amaçlıyor. Bu yaklaşım, kullanıcılara kullanılan geri dönüştürülmüş malzemelerin güzelliğini ve pratikliğini göstermeyi hedefliyor.

2024 A' Mobilya Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül alan 4x4 bank, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip, yaşam kalitesini iyileştiren ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı zekanın bir kanıtı olarak takdir ediliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shayan Ramesht
Görsel Kredileri: Image #1: Shayan Ramesht, 4x4 Bench , 2023 Image #2: Shayan Ramesht, 4x4 Bench , 2023 Image #3: Shayan Ramesht, 4x4 Bench , 2023 Image #4: Shayan Ramesht, 4x4 Bench , 2023 Image #5: Shayan Ramesht, 4x4 Bench , 2023
Proje Ekibi Üyeleri: Shayan Ramesht
Proje Adı: 4x4
Proje Müşterisi: unspace


4x4 IMG #2
4x4 IMG #3
4x4 IMG #4
4x4 IMG #5
4x4 IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun