Jairo da Costa'nın Sürdürülebilirlik Odaklı Yenilikçi Tasarımı: Ida Sandalye

Tradicional Üretim Modeline Alternatif Olarak Kişisel Üretim ve Sürdürülebilirlik İlkeleriyle Tasarlanan Kendin Yap Sandalye

Tradicional seri üretim modeline alternatiflerin giderek önem kazandığı günümüzde, Jairo da Costa'nın tasarladığı Ida, sürdürülebilir kişisel üretim ilhamıyla ortaya çıkan bir kendin yap sandalye. Sandalye, dijital üretim teknolojilerinin hassasiyetini, çevre dostu malzemeler ve el işçiliği ile birleştiriyor. Tasarım, insanları ve kuruluşları, sürdürülebilir üretim ve tüketimin yaygınlaşmasına katılmaları için güçlendirmeyi amaçlıyor.

Ida, kendin yap döngüsel mobilyalar serisinin ilk ürünü. Tek bir sürdürülebilir kaynaklı malzeme kullanılarak yapılan bu sandalye, basit, dayanıklı ve kolayca üretilebilir. Sertifikalı bambu veya sert ağaçtan yapılan sandalye, doğal yağ ile bitirilir. Sandalye, web tabanlı bir platform ve dijital üretim teknolojileri kullanılarak çevrimiçi özelleştirilebilir, montajı hazır olarak sipariş edilebilir veya yerel olarak herkes tarafından yapılabilir. Sonuç olarak, sadece sekiz parçadan oluşan ve çivi, vida veya yapıştırıcı olmadan yedi kolay adımda monte edilebilen sürdürülebilir bir sandalye elde edilir.

Ida sandalyenin üretimi, kullanıcıların evlerinde veya maker alanlarında yaygın olarak bulunan el tipi veya küçük boyutlu 3 eksenli CNC router gibi cihazlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Sertifikalı bambu gibi malzemelerin kullanımı ve döngüsel tasarım ilkeleri, sürdürülebilirliğe özel bir önem gösterir. Yüzeyler, toksik olmayan doğal yağ ile işlenir ve bazı seçenekler, dayanıklılığı artırmak için HPL Laminat kullanır. Tasarım, dijital model analizi, modifikasyon ve optimizasyonu kolaylaştırmak için parametrik modelleme ve algoritma destekli tasarımı benimser. Bu, malzeme verimliliği, modülerlik ve farklı CNC makineleri ve yerel bağlam gereksinimlerine uyumluluk sağlar.

Ida, kişisel düzeyde üretimin, dijital üretim teknolojilerine erişimin demokratikleşmesi, maker alanlarının yükselişi ve internet üzerindeki maker kültürünün (kendin yap hareketi) yaygınlaşması nedeniyle önemli ölçüde arttığı bir dönemde ortaya çıktı. Ürün üretim süreçlerinde sıradan vatandaşların katılımı giderek daha yaygın hale geldiği için, geleneksel merkezi seri üretim alternatiflerine geçişi hızlandırmak çok önemlidir. Ida sandalyesi ve iş modeli, tüketicilere yerel kaynaklara ve üretime bağlayan, talep üzerine direkt tüketiciye yönelik sürdürülebilir çözümlere odaklanarak, pahalı fiziksel perakende mağaza ağlarını gereksiz kılar.

Ida, zarif ve zamansız bir estetik ile benzersiz bir tasarımı somutlaştırır. Basitlik, ergonomi, malzemeler ve modern işçilik üzerine odaklanır. Kendin yap mobilyalar gibi prosumer ürünlerin ne kadar zeki, sofistike, işlevsel ve en önemlisi sürdürülebilir olabileceğini gösterir. Sandalye, çevrimiçi özelleştirilebilir ve montajı hazır olarak sipariş edilebilir veya herkes tarafından bir web platformu ve dijital üretim teknolojileri kullanılarak yerel olarak yapılabilir. Sonuç olarak, tek bir sürdürülebilir kaynaklı malzeme ve birkaç parçadan oluşan, çivi, vida veya yapıştırıcı olmadan yedi kolay adımda monte edilebilen çok yönlü bir sandalye elde edilir.

Ida sandalyesi, 2023 yılında A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, yaratıcı ve zeki tasarımlara verilir. Sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren bu ödül, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergiler ve yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jairo da Costa Junior
Görsel Kredileri: Jairo da Costa
Proje Ekibi Üyeleri: Jairo da Costa
Proje Adı: Ida
Proje Müşterisi: Jairo da Costa Junior


Ida IMG #2
Ida IMG #3
Ida IMG #4
Ida IMG #5
Ida IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun