Tasarım ve Yaşamın Kesişim Noktası: Studio Family

Tsai-Wei Chang'den Çift Fonksiyonlu Mekan Tasarımı

Studio Family, Tsai-Wei Chang'ın yenilikçi bakış açısıyla hayat bulan, hem aile yaşamına hem de fotoğraf stüdyosu işlevine ev sahipliği yapan bir mekan. Tasarımın ilham kaynağı, aile ve işlevselliği bir araya getirmek. Mekanın her köşesi, ışığı ve yolu yönlendiren bir tasarım anlayışıyla şekillenmiş. Chang, eski bir ofis alanını, ailenin sıcaklığını koruyarak ve mekanın genişliğini artırarak yeniden tasarlamış.

Tsai-Wei Chang tarafından tasarlanan Studio Family, geleneksel bir ofis alanını, hem konut hem de ticari fotoğraf çekimleri için uygun bir alana dönüştürmüş. Tasarımda, mekanın yüksekliği ve alan verimliliği korunurken, tesisat hatları yeniden düzenlenmiş ve gözden uzak bir şekilde gizlenmiş. Kamusal ve özel alanlar arasında bir ayrım yaratan kayar kapı, mekanın çok yönlü kullanımına olanak tanıyor. Aile için sıcak bir yuva olma özelliğini korurken, aynı zamanda bir fotoğraf stüdyosu olarak esnek bir kullanım sunuyor.

191.4 m2'lik bir alana yayılan bu tasarım, hareketin rasyonelleştirilmesini temel alıyor. Yaşam alanı etrafında yoğunlaşan çalışma bölgesi, düşük verimlilikle alan kaplayan koridorlar özel alanda gizlenerek, kamusal alanın işlevlerini maksimize ediyor. Gizli kapılar ve boşluklu paneller, mahremiyeti artırmak için duvarlarda dekoratif birer unsura dönüşüyor. Çocukların oyun oynadığı ve depolama ihtiyaçlarının karşılandığı özel alan, birden fazla tampon bölge ile korunuyor.

Studio Family'nin etkileşimli tasarımı, aile bireylerinin birlikte okuyup çalıştığı, aynı zamanda gerçek aile anlarını yakalayan bir stüdyo olarak evdeki yaşamı kolaylaştırıyor. Çatının eğimli uzantısı, oyun ve çalışma alanları arasında bir bölüm oluşturarak, aynı zamanda rahat bir atmosfer sunuyor. Fotoğraf stüdyosunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, yansıtıcı malzemelerden kaçınılmış ve çevre aydınlatmasını sağlamak için birden fazla gömme ışık kullanılmış.

Tasarımın araştırma sürecinde, ev ve işlevlerin bir arada olmasının aile bağlarını güçlendireceği, mükemmel ebeveynlik ve tele çalışma için uygun bir ortam sağlayacağı düşünülmüş. Kamusal alan, dört kişilik bir ailenin yaşam ve öğrenme alanı olarak hizmet verirken, çocuklar hayatın farklı aşamalarına geçtikçe mekanın işlevleri de değişiyor. Hareketli mobilyaların geniş kullanımı, mekanın en iyi şekilde kullanılmasını sağlayarak, rahat ve kaygısız bir şirket ortamı sunuyor.

Tasarımın gerçekleştirilmesi sürecinde, insan aktivitelerinin görünür rotası ve gizli tesisat hatları, kat planının kullanılabilirliği ve verimliliği, dikey yükseklik gibi faktörler göz önünde bulundurulmuş. Eski ve yeni banyolar arasındaki mesafe göz önünde bulundurularak, tesisat hatlarının geçişi mutfak dolaplarının arkasında ve yükseltilmiş zemin boyunca gizlenmiş, arka balkondaki çamaşır alanına kadar uzatılmış.

Studio Family, 2024 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazanarak, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi birleştiren özgün tasarımlar arasında yerini almıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen ve yaşam kalitesini iyileştirerek dünyayı daha iyi bir yer haline getiren tasarımlara verilmektedir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: TSAI-WEI CHANG
Görsel Kredileri: HOYI Design
Proje Ekibi Üyeleri: TSAI-WEI CHANG
Proje Adı: Studio Family
Proje Müşterisi: HOYI Design


Studio Family IMG #2
Studio Family IMG #3
Studio Family IMG #4
Studio Family IMG #5
Studio Family IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun