Yüzen Ada: Sanatın Suda Dansı

Zong-Ying Chen'in 25. Yıl Özel Sergisi

1997'de hayat bulan IW Dergisi, yaşam alanlarının estetiği ve tasarım trendlerini raporlayarak sanatseverlerin gözdesi oldu. Derginin 25. yılına özel olarak düzenlenen "Yüzen Ada" sergisi, geçmiş yılların bilgi birikimini sanatseverlerle buluşturmayı amaçlıyor. Her bir hikayeyi özenle işleyerek, detaylar arasında derinlik keşfeden IW ekibi, bu sergiyle okuyucularına estetik bir yolculuk sunuyor.

Çift kapak kurulumu ile sınırlı alanı sonsuz estetik derinliğe dönüştüren sergi, IW Dergisi'nin karakteristik çift kapak koleksiyonunu, zaman sırasına göre ilk kez halka sunuyor. İskandinav ve İtalyan tasarım markalarının tarihi mobilya tasarımındaki etkilerini sergileyen "Marka Vitrini Adası" ve Tayvan'ın tanınmış mimarlık uzmanları ile fotoğrafçılarını ağırlayan "Estetik Özel Dersleri" ile medyanın özüne dönüş yapılıyor.

Sergide, ana görsel kapak kurulumunun, sadece bir arka plan olmaktan öte, okuyucularla duygusal bir iletişim kurması hedefleniyor. 153 sayıdan seçilen 40 çift kapak, şeffaf akrilik plaka formunda hafif ve nüfuz edici bir biçimde sunuluyor. 190 metrekarelik alanda serbestçe yer alan bu görseller, ziyaretçileri kaliteli bir derginin sayfaları arasında dolaşıyormuş gibi hissettiriyor.

190 metrekarelik dar ve uzun bir mekanda, IW ekibi rahat ve ilgi çekici bir trafik akışı yaratmayı hedefledi. 9 metrelik dergi kapak kurulumunu merkeze yerleştirerek, orijinal katı mekan planlamasını kıran ve ölçek gerilimiyle dolu iki eşit olmayan üçgen alan yarattılar. Bu, güçlü bir görsellik ve derin mekansal form hissi verirken, aynı zamanda etkinlikleri küçük bir tiyatroya dönüştüren ve konuşmacı ile dinleyici arasındaki mesafeyi kısaltan yelpaze şeklinde katlanabilen oturma düzeni sağlıyor.

Sergi, IW dergisinin tarihi vurgularını PP Mobler, Gufram, Memphis Milano, Flos ve Smeg gibi uluslararası ünlü markalarla sergilemenin yanı sıra, iki tanınmış kültürel figürü, 'hayat' üzerine profesyonel görüşlerini paylaşmaları için davet ediyor. 'Estetik' odak noktası ve 'azim' ile görüşlerini ifade eden IW ekibi, bu tarafsız okuma deneyimi sırasında okuyucuların bakış açılarını çarpıştırmayı ve tarihi değere sahip bina kümesine yeni düşünceler enjekte etmeyi umuyor.

Serginin yapılacağı bina belediye tarafından korunan bir tarihi yer olduğu için, tüm yapılar dış nesnelerle bağlantılı olmalı ve binaya dokunmamalıdır. Bu nedenle IW ekibi, çift kapak kurulumunun ana yapısı olarak müzik konserlerinde yaygın olarak kullanılan 'alüminyum kare sütunları' (kafes yapıları) seçti. 9 metrelik cihaz, toplamda 4 kafes kullanıyor ve düz demirlerle seri bağlantılı. Kalın ve sağlam özellikleri, altında asılı olan 80 akrilik panelin son derece güvenli olmasını sağlıyor. Bu, yük taşıma sorununu çözmekle kalmıyor, aynı zamanda tekrar kullanılabilir ve atık oluşturmaz.

25 yıl önce, Tayvan'da tasarım medyasının henüz gelişmediği bir dönemde, mimarlık ve mekan tasarımını kapsamlı ve profesyonel bir şekilde özetleyen bir yayın olmasını uman ekip, tasarımın yanı sıra mobilya, ev dekorasyonları ve 'kullanıcılar' ile yakından ilgili diğer yaşam estetiği öğelerinin de derinlemesine tartışılmaya değer olduğunu düşünüyordu. Perde arkasından çıkarak, kağıt çerçevesinden sıyrılan ekip, kürasyon aracılığıyla okuyucularla gerçek bir iletişim kurmayı umuyor.

Zong-Ying Chen'in görsel içeriklerine ilişkin fikri mülkiyet ve telif hakları.

Bu tasarım, 2024 A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü: Deneyim ve kaynak kullanımında olağanüstü ve yaratıcı zekaya sahip tasarımlara verilir. Sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren bu ödüller, güçlü teknik ve yaratıcı becerileri sergiler ve yaşam kalitesini iyileştirmeye katkıda bulunur, dünyayı daha iyi bir yer yapar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Zong-Ying Chen
Görsel Kredileri: Zong-Ying Chen
Proje Ekibi Üyeleri: IW Magazine
Proje Adı: Floating Island
Proje Müşterisi: IW Magazine


Floating Island IMG #2
Floating Island IMG #3
Floating Island IMG #4
Floating Island IMG #5
Floating Island IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun