Hongliang Qian'ın Dönen Masa Tasarımı: Yemek Servisi Robotlarına Yenilikçi Bir Yaklaşım

Geleneksel Mobilya Yapılarından İlham Alan, Etkileyici Bir Yemek Servisi Robotu Tasarımı

Çinli tasarımcı Hongliang Qian, servis robotlarına yeni bir boyut kazandıran dönen masa tasarımı ile geleneksel mobilya yapılarını modern teknoloji ile birleştiriyor.

Hongliang Qian, çoğu yemek servisi robotunun sabit tabaklara sahip olduğunu ve bu durumun yemek almayı zorlaştırdığını belirtiyor. Bu durum, garsonların eğilmesini gerektiriyor ve bu da oldukça zarif olmayan bir durum yaratıyor. Bu nedenle, yemek almayı daha rahat ve zarif hale getirecek bir yemek servisi robotu tasarlamak istemiş.

Qian'ın tasarımı, geleneksel mobilya masaları ve sandalyelerinde bulunan birçok klasik katlanır yapıdan bazılarına dayanıyor. Dönen masa, bu yapılar temel alınarak tasarlanmış bir yemek servisi robotu.

Dönen masa, etkili bir yemek servisi robotu. Şu anda, çoğu yemek servisi robotu çok katmanlı sabit yemek tabakları kullanıyor. Bu durum, garsonların yemek almak için defalarca eğilmelerini ve hatta depolama ve alım sırasında çömelme ihtiyacını doğuruyor. Zamanla, bu durum garsonlar için oldukça rahatsız edici olabiliyor.

Dönen masa yemek servisi robotu, kullanıcılara daha hızlı, daha verimli ve zarif bir yemek deneyimi sunabilir. Teslim edildiği anda servis yapılabilir ve beklemeye gerek kalmadan lezzetli bir yemek deneyimi yaşanabilir.

Dönen masa yemek servisi robotunun çalışma prensibi, dönebilen bir yemek tabağı tasarımına dayanıyor. İki farklı çalışma durumu vardır ve bu durumlar, farklı işlevsel senaryo gereksinimlerini karşılar.

Tamamen gümüş renkte olan robot, teknik bir doku ile tasarlanmıştır. Tüm makine, yemek ortamını daha zarif hale getiren esnek atmosfer ışıkları ile tasarlanmıştır. Yemek tabağındaki organik doku, tüm makinenin daha zarif görünmesini sağlar.

Dönen masa yemek servisi robotu, bir dokunmatik ekran aracılığıyla kontrol edilir. Bu ekran, teslimat, çevirme, müzik çalma, kayıt ve bilgi gibi işlemleri kontrol eder. Taşıma durumunda, ekran sevimli gülümseyen yüzler gösterir.

Robot, taşıma sürecinde ve hedefe ulaştığında çevrilmiş durumda olmak üzere iki çalışma durumuna ayrılır. Bu proje, Haziran 2021'de Şanghay'da başladı ve Mart 2023'te tamamlandı. Şu anda resmi olarak sergilenmemiştir.

Robot, yemek tabağının eşzamanlı çevrilmesini sağlamak ve yemeğin eğilmesini önlemek oldukça zor bir işti. Sonunda, üst ve alt tabakları kontrol etmek için iki set makara kullanıldı ve orta tabaka her zaman sabit tutuldu. Bir grup, üst ve alt tabakların dönme açısının tutarlı olmasını kontrol ederken, diğer grup tüm tabaka yüzeyinin eşit dönmesini kontrol eder.

2023'te A' Robotics, Automaton and Automation Design Award'da Gümüş ödül kazanan bu tasarım, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlar arasında yer alıyor. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve harika sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırıyor ve mükemmel bir seviyede kalite sunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Qian Hongliang
Görsel Kredileri: Qian Hongliang
Proje Ekibi Üyeleri: Qian Hongliang
Proje Adı: Rotating Table
Proje Müşterisi: Qian Hongliang


Rotating Table IMG #2
Rotating Table IMG #3
Rotating Table IMG #4
Rotating Table IMG #5
Rotating Table IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun