Desdorp'un Yenilikçi Tasarımı: Desibot

3D Baskı Teknolojisi ile Üretilen Akıllı Dezenfeksiyon Robotu

COVID-19 pandemisiyle birlikte ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda, Desdorp tarafından tasarlanan Desibot, halka açık alanları SARS-CoV-2 virüsünün yayılmasına karşı kimyasal kullanmadan dezenfekte etmek için bir çözüm sunuyor.

Desibot, virüs ve bakteri yayılımını önlemek için akıllı ultraviyole ışık dezenfeksiyon fonksiyonuna sahip modern bir otomatik iç mekan robotudur. Ürün sistemi, kimyasallar kullanmadan veya çalışanları ve müşterileri gereksiz risklere maruz bırakmadan hastaneler ve kliniklerde steril bir ortam sağlamak üzere tasarlanmıştır. Otomatik robot çözümlerinin kullanılması, personelin toksik, tehlikeli veya aşındırıcı kimyasalları elleçleme, taşıma veya depolama ihtiyacını azaltarak güvenliği artırır.

Desibot'un ana kasası, 3D baskı teknolojisi ile üretilmektedir. Bu çözüm, ürünün ihtiyaç doğrultusunda küçük miktarlarda yerel olarak üretilmesine olanak sağlar. FDM veya SLS baskı teknolojisi, Desibot'un gerektiğinde müşterinin markalaşmasına veya kullanılacağı ortama göre kişiselleştirilmesine olanak tanır.

Desibot, ultraviyole radyasyonuna dayalı ana prensibi ve ekipmanın performansı klinik olarak test edilmiştir. Son araştırmalar, yoğunlaştırılmış UV-C ışığı yayan bir robotun, SARS-CoV-2 gibi bilinen patojenler de dahil olmak üzere bakterilerin, virüslerin, küf ve diğer mikroorganizmaların %99,99'unu yok ettiğini göstermektedir. Otomatik robotlar, insan etkileşimi olmadan çeşitli alanları etkili bir şekilde dezenfekte edebilir. Desibot, navigasyon ve otomatik hareket için LIDAR alan tarama ve haritalama teknolojisi kullanır. Robotun yapay zekalı kameraları, bir kişinin dezenfeksiyon alanına girdiğini algılar ve güvenlik duygusunu artırmak için hemen ışıkları kapatır. Bir işlem odasını dezenfekte etmek yaklaşık 10-15 dakika sürer ve maruz kalmanın sürdürülmesi veya mekanın havalandırılması gerekmez. Kimyasal kullanılmaz.

Desibot, küresel pandeminin başlangıcında, maskeler, koruyucu ekipmanlar ve hatta dezenfektanlar dahil her şeyin eksik olduğu bir dönemde hayata geçirildi. Bu yaşam tehdit eden virüsle savaşmak için bir robot oluşturma fikri, bu dönemde robotik uzmanları tarafından ortaya atıldı. Teknolojik araştırma projesi 2020 yılında Litvanya'nın Vilnius kentinde başladı. 2021 yılında teknik çözümler geliştirildi ve ürün tasarım süreci vizyoner eskizlerle başladı. Aynı yılın sonunda, ilk fikirler başarıyla 3D çizimlere ve görsellere dönüştürüldü. Ardından fiziksel, elle tutulabilir prototipler oluşturuldu. 2022'nin başında ilk prototipler ilk test ortamlarında kullanıma hazır hale geldi.

Desibot, prestijli A' Design Ödülü'nün sahibi oldu. Bu tasarım, 2022'de A' Robotik, Otomasyon ve Otomasyon Tasarım Ödülü'nde Demir ödülünü kazandı. Demir A' Design Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederler, tatmin ve pozitif duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya oluştururlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Desdorp
Görsel Kredileri: Desdorp, 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Design: Desdorp (Deividas Juozulynas, Denis Orlenok, Danil Ščepanov) Hardware and electronics: UAB “Geobaltic” (Mantas Budraitis)
Proje Adı: Desibot
Proje Müşterisi: Desdorp


Desibot IMG #2
Desibot IMG #3
Desibot IMG #4
Desibot IMG #5
Desibot IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun