Pellet-X: İnşaat Sektörünü Dönüştüren Yenilikçi 3D Yazıcı

Fan Wu ve Hao Meng tarafından tasarlanan Pellet-X, inşaat sektörüne yeni bir soluk getiriyor

Pellet-X, inşaat sektöründe devrim yaratan bir 3D yazıcı. 6 eksenli ve üzeri endüstriyel robotlarla donatılabilen bu yazıcı, büyük inşaat bileşenlerini ve yapıları esnek bir şekilde basabiliyor. Kullanıcılar, binanın 3D modelinin verilerini doğrudan yazıcıya aktarabiliyor ve kullanıcı dostu bir arayüz sayesinde süreci kolayca kontrol edebiliyorlar.

Fan Wu ve Hao Meng tarafından tasarlanan Pellet-X, inşaat sektöründe devrim yaratan bir 3D yazıcı. 6 eksenli ve üzeri endüstriyel robotlarla donatılabilen bu yazıcı, büyük inşaat bileşenlerini ve yapıları esnek bir şekilde basabiliyor. Kullanıcılar, binanın 3D modelinin verilerini doğrudan yazıcıya aktarabiliyor ve kullanıcı dostu bir arayüz sayesinde süreci kolayca kontrol edebiliyorlar.

PELLET-X, çok yönlü bükme, boşluklu desenler ve diğer dekoratif özelliklerle geleneksel sac metal parçaların hantal görünümünü değiştiriyor. Boşluklu yüzeyin şeffaf parçalarla örtülmesi hem renkli bir dekorasyon sağlıyor hem de kullanıcıların yazıcının iç mekanizmasını görmesine olanak tanıyor. Ayrıca, cihaz geniş bir yelpazede baskı malzemelerine uyum sağlıyor. Genel plastik peletlerin baskı malzemesi olarak kullanılması, tel baskıya göre maliyeti %75 azaltıyor. PELLET-X'in ana baskı malzemesi PETG'dir. Ayrıca PLA, PETG, PC, TPU, naylon ve diğer malzemelerin yüksek sıcaklık direnci, fiber takviyesi, tokluk artırımı ve diğer modifikasyonlarına da destek verir. Ek olarak, akıllı 3D baskı cihazları, 400°C'nin altındaki erime sıcaklıklarına sahip termoplastik malzemeleri ekstrüde edebilir ve bu malzemeler geri dönüştürülüp yeniden kullanılabilir.

PELLET-X, donanım açısından 6 eksenli ve üzeri bir kontrol sistemine sahip. Bu sistem, geleneksel 3 eksenli kontrol sistemlerinin sınırlarını aşıyor ve baskı sürecinde daha fazla özgürlük ve esneklik sağlıyor. Robotun dış eksenler ve raylar gibi ekipmanlarla bağlantı kurarak geleneksel FDM baskı modunu aşması, karmaşık şekillerin ve büyük bileşenlerin hızlı baskısını mümkün kılıyor. Cihaz, ayrıca, boşluklu üç boyutlu yapıları basabilir ve uzay yapılarının yük kapasitesini sağlar.

Yazılım açısından, cihaz basit ve kullanıcı dostu bir arayüzle donatılmıştır. Genel işçiler, sadece birkaç saatlik eğitimle endüstriyel robotların işletimini kolayca öğrenebilirler, bu da eğitim maliyetini büyük ölçüde azaltır. Ayrıca, makine, baskı süreci sırasında gerçek zamanlı ekstrüzyon hacmi, soğutma hacmi, besleme hacmi ve sıcaklık gibi parametrelerin tam otomatik ayarını gerçekleştirir.

PELLET-X baskı tabancası, tasarımına Haziran 2018'de başladı. İlk nesli Ağustos 2019'da tasarımını ve üretimini tamamladı. PELLET-X'in ikinci nesli Ağustos 2019'da tamamlandı ve Haziran 2020'de resmi olarak müşterilere teslim edildi. Bu tasarım, 2021'de A' Robotics, Automaton and Automation Design Award'da Altın ödül kazandı. Altın A' Design Award, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellikte ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen muhteşem, öne çıkan ve trend belirleyen yaratıcılıklara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Fan Wu
Görsel Kredileri: Fan Wu
Proje Ekibi Üyeleri: Fan Wu Hao Meng
Proje Adı: Pellet-X
Proje Müşterisi: Fan Wu


Pellet-X IMG #2
Pellet-X IMG #3
Pellet-X IMG #4
Pellet-X IMG #5
Pellet-X IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun