Mashav: Geleneksel Giysileri Modern Tasarımla Buluşturan Yenilikçi Bir Kıyafet

Ofri Shapira'nın İklim Krizine Karşı Tasarladığı Giysinin Esin Kaynağı Çölde Yaşayan Bedevi Topluluğu

Ofri Shapira'nın tasarladığı Mashav, geleneksel Bedevi kıyafeti Galabiya'dan esinlenerek, modern tasarım ve işlevselliği bir araya getiriyor. Bu yenilikçi giysi, iklim krizi nedeniyle artan sıcaklıklara karşı rahat ve nefes alabilen bir kıyafet ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

Shapira'nın tasarımı olan Mashav, "Baca Etkisi"ni kullanarak giysinin içinde hava dolaşımı sağlıyor. Ayrıca, boyun ve baş bölgesine hava akışını artıran bir güneş havalandırma sistemi de içeriyor. Mashav, kıyafetlerin temel işlevi olan korumayı ön plana çıkarıyor ve yenilikçi yaklaşımıyla giysilerin geleceği üzerine yeni bir bakış açısı sunuyor.

Mashav, ter emici bir kumaşla yapılmış ve aynı zamanda ılımlı rüzgar koruması sağlıyor. Giysinin elektronik bileşenleri, blower fanları içeriyor ve bu fanlar, plastik kabuk içine yerleştirilmiş esnek güneş panelleri tarafından şarj edilen güneş enerjisi ile çalışıyor.

Elektronik soğutma sistemi, geniş kan damarlarına sahip bölgeleri soğutarak genel bir soğutma etkisi yaratmak üzere tasarlanmış. Bu sistem, elektronik birimleri mıknatıslar yardımıyla bir giysiye takarak çalıştırılıyor. Mıknatıslar, iletken iplikten yapılmış bir elektronik devreyi kapatarak birimlerin birlikte çalışmasını sağlıyor. Bu birimler, esnek borular aracılığıyla boyun ve başa soğuk hava sağlayan blower fanları içeriyor. Ön fermuar, sistemi çalıştırmak için bir anahtar görevi görüyor.

Shapira'nın bu tasarımı, insan vücudunun sıcak hava koşullarında ısı düzenlemesi için bir çözüm arayışıyla başladı. İlk adım, insan vücudunu ve sıcaklık düzenleme sistemlerini anlamak ve öğrenmek oldu. Bu süreçte, Tel Aviv Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, Bedevi toplumunun çölün aşırı sıcaklarına 'Galabiya' adı verilen uygun bir giysi ile nasıl dayandığını buldu. Shapira, bu giysinin yapısını, baca etkisi ilkesine göre alıp, akıllı tekstiller kullanarak ve aktif bir soğutma sistemi ekleyerek daha yenilikçi ve verimli hale getirmeye karar verdi.

Mashav, sıcak koşullarda rahat, nefes alabilen bir koruma sağlayan giyilebilir bir havalandırma sistemidir. Geleneksel "Galabiya" elbisesinden esinlenen Mashav, geleneksel giysileri modern tasarımla birleştirir. Proje, iklim krizi nedeniyle artan koruyucu giysi talebine bir çözüm sunar ve giysilerin evrimi üzerine taze bir bakış açısı sunar.

Shapira'nın bu tasarımı, 2023 yılında A' Idea and Conceptual Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu tasarımlar, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Ofri Shapira
Görsel Kredileri: All images: Photographer: Shalev Ariel, 2022
Proje Ekibi Üyeleri: Ofri Shapira
Proje Adı: Mashav
Proje Müşterisi: Ofri Shapira


Mashav IMG #2
Mashav IMG #3
Mashav IMG #4
Mashav IMG #5
Mashav IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun