Mustafa Bekiroğlu'nun "Raw" Koleksiyonu: Kahve Ritüelini Yeniden Şekillendiren Tasarım

Doğal Formlardan İlham Alan, Deneyimsel Bir Kahve Keyfi Sunan Koleksiyon

Mustafa Bekiroğlu'nun "Raw" adlı kahve fincanı serisi, doğal formlardan ve deniz hayvanı desenlerinden ilham alarak, organik ve dinamik bir formda kahve demleme ritüelini yeniden şekillendiriyor.

Raw koleksiyonu, rastgele desen çizimlerinden, oldukça hayalperest ve tutkulu bir hisle ortaya çıkan bir form ilhamı sunuyor. Bu koleksiyon, kahve demleme ritüelini uyarlamak için organik ve dinamik bir form oluşturma arzusunu taşıyor. Raw, hafif porselen malzemesi ile daha iyi bir kahve demleme deneyimi sunuyor. Ürünlerin üzerindeki oymalar sayesinde, her bir parçanın ağırlığı, piyasadaki mevcut ürünlerden daha hafif.

Raw koleksiyonu, porselen/plastik şekillendirme yöntemi ile üretiliyor. Ürün ailesi içerisinde Amerikano Mug 340cc 105x84mm, Latte Mug 360cc 88x98mm, Çay Fincanı 360cc 112x68mm ve Espresso Mug 80cc 63x63mm olmak üzere çeşitli özelliklere sahip ürünler bulunuyor. Raw koleksiyonu, kahve ritüelini, tutkuyu ve porselen malzemeyi bir araya getiriyor.

Kahve demleme ritüelini gözlemleyerek, kahve ölçüsünü dripper'ın odasına alabilecek ölçüleri ayarladık. Ayrıca, baristaların ve kahve severlerin görüşlerini alarak projemizi gözden geçirdik. Sonuç olarak, daha hafif formlar tasarladık ve yüzeylerin dış tarafında kabuk ve denizanası görünümünde oymalar ortaya çıktı. Bu da kahveye olan tutkumuzu temsil ediyor.

Raw koleksiyonunun en büyük zorluğu, dripper'ın boyutunu ayarlamaktı. Pour-Over Coffee demleme ritüeli hakkındaki verileri analiz ettik ve mükemmel boyutlara ulaştık. Dripper, toplamda 24 gram kahve alabilen, maksimum 2 kişi için kahve demleme odası sunuyor. Aynı zamanda, dripper'lar yan yatırıldığında masada dönme sorunu yaşarlar. Bu sorunu çözmek istedik. Oymalı dış yüzeyi sayesinde, kayma ve dönme hareketlerini engelledik.

Raw kahve fincanı serisi, espresso, americano mug, latte mug, çay fincanı ve dripper ürünlerinden oluşuyor. Her ürünün kendine özgü bir tasarım detayı olması hedeflenmiş ve kullanıcının kahve deneyimini geliştirmek için tasarlanmıştır. Vücut tasarımında yapılan çıkıntılı yapılar, ışık ve gölge yansımalarını belirginleştirmek ve derinleştirmek için eklenmiştir. Ürünlerin masada farklı görünmesi ve deneyimi artırması hedeflenmiştir.

Raw koleksiyonu, 2023 yılında A' Bakeware, Tableware, Drinkware ve Cookware Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Design Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Ahmet Osman PEKER
Görsel Kredileri: Ahmet Osman PEKER
Proje Ekibi Üyeleri: Mustafa Bekiroğlu
Proje Adı: Raw
Proje Müşterisi: Ahmet Osman PEKER


Raw IMG #2
Raw IMG #3
Raw IMG #4
Raw IMG #5
Raw IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun