Origami Shikki: Japon Geleneklerinin Modern Yorumu

Atsushi Morita'nın Tasarladığı Lacquerware Paper Plate, Geleneksel Japon Sanatını Yenilikçi Bir Yaklaşımla Buluşturuyor

Origami Shikki, Japon geleneklerinin modern yaşama entegre edilmesi ve sürdürülebilir bir formda evrimleşmesi gerektiği düşüncesiyle tasarlanmıştır. Bu yenilikçi tasarım, Japon geleneklerinin sofistike bir ifadesidir.

Origami Shikki, origami tekniğinin, washi kağıdı ve lacquerware geleneksel endüstrileriyle birleştirilmesi konseptine dayanılarak tasarlanmıştır. Bu geleneksel unsurların tasarım hassasiyetleri ve çağdaş yaşam tarzıyla birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan Origami Shikki, Japon geleneğinin yenilikçi bir ifadesidir. Japon kağıdını lacquerware olarak yeniden tasarlayarak, Japon geleneksel endüstrileri için sürdürülebilir bir gelecek düşünme fırsatı yaratılmıştır.

Origami Shikki, washi'nin suya karşı hassasiyetini ve kırılganlığını gidermek için üzerine bir lacquer işlemi uygulanarak üretilmiştir. Ayrıca, origami tekniklerini kullanarak üç boyutlu bir yapısal güç oluşturulmuştur. Origami Shikki için kullanılan washi, ışığın açısına bağlı olarak dokusunu değiştiren geleneksel bir Echizen tekniği olan HIKAKE ile yapılmıştır.

Origami Shikki, suya ve yağa karşı dayanıklı bir lacquer kaplamasıyla üretilmiştir ve Japon'dan Batı mutfağına kadar her türlü yemeğin tabağı olarak kullanılabilir. Kullanımdan sonra su ve deterjanla yıkanabilir ve tekrar tekrar kullanılmak üzere kurutulabilir. Origami Shikki'yi diğer tabaklardan ayıran özellik, washi'den yapılmış olması ve origami tekniğini kullanmasıdır. Bu sayede hafif ve katlanabilir bir yapıya sahip olan Origami Shikki, her yere taşınabilir.

Origami Shikki projesi ilk olarak Eylül 2020'de başladı ve Ekim 2022'de tamamlandı. Şu anda Tokyo'daki TAKEO Aoyama Mihoncho galerisinde sergilenmektedir. Bu tasarım, washi kullanılan ürünlerin satışlarının her yıl azalması ve geleneksel washi üretim sisteminin sürdürülebilir olmaktan çıkması üzerine yapılan bir araştırmaya dayanmaktadır. Eğer washi işleme fabrikaları kaybolursa, bölgenin geleneksel teknikleri de kaybolacaktır. Bu nedenle, geleneksel tekniklerin korunmasına kısıtlı kalmadan washi'nin nasıl sürdürülebilir hale getirilebileceği üzerinde düşünülmüştür.

Origami Shikki, lacquer'ın sağlamlığı, dayanıklılığı ve dekorasyon kolaylığı nedeniyle Japonya'da birçok durumda kullanılmasına rağmen, kaplama kürleştikten sonra kuvvet uygulandığında çatladığı için, lacquer'ın şeklinin değiştirilmesi neredeyse imkansız olarak kabul edilmiştir. Ancak Origami Shikki, bu zorluğu benzersiz bir yöntem ve süreçle aştı ve lacquer kaplamalı Japon kağıdını origami gibi katlamayı başardı.

Origami Shikki, Japon kağıdından (Washi) yapılan bir lacquerware (kağıt tabak) tasarımıdır. Tasarım, origami tekniklerinin ve geleneksel Japon teknolojisinin birleşiminden oluşmaktadır. Geleneksel kağıt tabaklardan farklı olarak, lacquer işlemi sayesinde su geçirmez ve dayanıklıdırlar ve defalarca yıkanıp tekrar kullanılabilirler. Origami Shikki'nin geometrik tasarımları, tek bir kağıt sayfasından katlama tekniği olan Origami ile oluşturulmuştur. Origami Shikki için kullanılan kağıt, geleneksel Echizen Washi tekniği ile yapılmıştır, bu da tabağın yüzeyinde benzersiz bir desen oluşturur.

Origami Shikki, 2023 yılında A' Bakeware, Tableware, Drinkware ve Cookware Design Award'da Gümüş Ödül kazanmıştır. Bu ödül, mükemmel teknik özelliklere ve olağanüstü sanatsal beceriye sahip olan, mükemmel bir seviyede kalite ve yenilikçilik sergileyen tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Atsushi Morita
Görsel Kredileri: Atsushi Morita
Proje Ekibi Üyeleri: Atsushi Morita
Proje Adı: Origami Shikki
Proje Müşterisi: Atsushi Morita


Origami Shikki IMG #2
Origami Shikki IMG #3
Origami Shikki IMG #4
Origami Shikki IMG #5
Origami Shikki IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun