Tradyonel Japon Kapılarından İlham Alan Modern Bir Yaşam Alanı: Kayar Kapı

Masaki Suzuki, Japon mimari geleneğini modern yaşam tarzına uyarlayarak sınırlı alanlarda bile geniş ve ferah bir yaşam alanı yaratmayı başardı.

COVID-19 pandemisi, yaşam tarzlarımızı köklü bir şekilde değiştirdi. Evden çalışma ve online eğitimler hızla yaygınlaştı. Ancak, yaşam alanları sınırlı ve küçük çocukları olanlar için onları gözetleyebilecekleri bir ortam gerekiyor. Bu zorlu durumlar, Japon mimar Masaki Suzuki'yi, yeni yaşam tarzına uygun olarak Japon geleneksel kapı stilini kullanmaya yönlendirdi.

Proje, Japon geleneksel kayar kapılarının modern bir kullanımı ile bir apartman dairesinin yeniden tasarımını içeriyor. Kayar kapılar, Japon mimarisinde uzun süredir doğa ve insanlarla bağlantıyı kontrol etmek için kullanılıyor. Suzuki, bir duvarın yerine 10 adet sürekli kayar kapı ekledi. Bu sayede, koridora doğal ışık girişi sağlandı ve alan, çeşitli durumlara göre kullanılabilecek şekilde yüksek bir özgürlük derecesine sahip oldu. Sınırlı bir alanda bile rahat bir şekilde yaşayabilecek ve evden çalışabilecek bir yaşam tarzı gerçekleştirildi.

Projenin gerçekleştirilmesi için, güzel ve sıcak bir alan oluşturmak amacıyla, sürekli kayar kapılar, çalışma alanının masası ve TV ünitesi aynı kontrplak malzeme ile yapıldı. Ayrıca, camlı kayar kapıların ahşap çerçeveleri, sahiplerin mobilyalarının rengine yaklaştırıldı. Koridor zemini, girişten devamlı olan döşemelerle tamamlandı ve böylece geleneksel Japon evlerindeki toprak zeminli Doma tarzında geniş ve açık bir alan oluşturuldu.

10 adet kayar kapı, iki ray üzerinde hareket ediyor ve bu sayede iki taraf arasındaki bağlantı derecesi kontrol edilebiliyor. Çocuk odası, kayar kapılarla ayrılabiliyor ve böylece küçük çocukların gelecekte kendi odaları olabiliyor. Ayrıca, raflar koridordan da kullanılabiliyor. Bu sayede, oda ve koridor arasındaki sınır belirsizleşiyor. Aile bireylerinin birbirleriyle olan bağlantıyı kontrol edebilmeleri için, camlı kayar kapılarla bölünmüş bir çalışma alanı oturma odasına yerleştirildi.

Proje, Şubat 2020'de başladı ve Temmuz 2020'de Japonya'nın Chiba prefektörlüğünde tamamlandı. Suzuki, Japon apartmanlarını araştırdı ve iç koridorların genellikle karanlık olduğunu ve alanın soğuk bir izlenim bıraktığını gözlemledi. Bu nedenle, konut içindeki koridora doğal ışık getirme yöntemi üzerinde düşünüldü. Geleneksel Japon mimarisini araştırarak ve kayar kapıları kullanarak, yatak odasından koridora doğal ışık getirme başarıldı.

Projenin en büyük zorluğu, zaten inşa edilmiş apartmanlarda konut birimlerinin merkezine doğal ışığı nasıl güzel bir şekilde dahil edileceğiydi. Çeşitli perspektiflerden araştırma ve sayısız öneri çalışması sonucunda, sürekli kayar kapılar adı verilen bir çözüm bulundu. İnşaat sahasında, hafifçe bozulmuş olan mevcut yapı üzerinde sürekli kayar kapının sorunsuz bir şekilde hareket edebilmesi için ince ayarlar yapıldı.

Masaki Suzuki, bir duvarın yerine 10 adet sürekli kayar kapı ekleyerek yeni bir yaşam tarzı önerdi. Kapılar açık veya kapalı olduğunda bile güzel görünebiliyor ve iki taraf arasındaki bağlantı derecesi aynı anda kontrol edilebiliyor. Diğer yandan, aile bireylerinin birbirleriyle olan bağlantıyı kontrol edebilmeleri için, camlı kayar kapılarla bölünmüş bir çalışma alanı oturma odasına yerleştirildi. Kayar kapıları bu şekilde kullanarak, insanlar sınırlı bir alanda bile geniş bir odada toplanabilir ve özel bir odada kalabilirler.

Proje, 2022'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşıladığı için veriliyor. Endüstriyel en iyi uygulamaları ve yetkin teknik özellikleri entegre ederek, tatmin ve olumlu duygular sağlıyor ve daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Masaki Suzuki
Görsel Kredileri: Photographer: Koji Okumura / Forward Stroke Inc.
Proje Ekibi Üyeleri: Masaki Suzuki
Proje Adı: Sliding Door
Proje Müşterisi: Masaki Suzuki


Sliding Door IMG #2
Sliding Door IMG #3
Sliding Door IMG #4
Sliding Door IMG #5
Sliding Door IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun