Sorkhab: Doğadan İlham Alan Sürdürülebilir Ambalaj Tasarımı

Parham Elahi Doust, Sorkhab ile Doğa Dostu Ambalaj Tasarımında Yeni Bir Boyut Açıyor

Sorkhab, Parham Elahi Doust tarafından tasarlanan ve doğadan ilham alan bir ambalaj tasarımı. Tasarım, doğanın organik şekillerini ve sürdürülebilirliğini yansıtıyor.

Parham Elahi Doust, Sorkhab adlı tasarımında doğanın organik şekillerini ve sürdürülebilirliğini yansıtan bir ambalaj tasarımı yaratmış. Tasarımın ilham kaynağı, nehir taşlarının eğrilerinden alınan organik şekiller olmuş. Bu, düzgün ve sürdürülebilir bir tasarım sonucunu doğurmuş.

Sorkhab'ın özgün özelliklerinden biri, içindeki ürünün (%100 vegan malzemelerden yapılan çorba) doğa dostu olması. Ambalajın tamamı, mobilya endüstrisinde bulunan atık sert ağaçlardan yapılmış. Bu da ahşabın diğer malzemeler üzerinde tercih edilmesinin nedenlerinden biri.

Ürün, Rhino3D modelleme yazılımı ile modellendi. İlk prototip, üç eksenli bir CNC freze makinesi ile yapıldı. Son üretim fiyatlarını kontrol etmek için tasarım biraz ayarlandı ve döner CNC freze makinesi ile üretilebilecek hale getirildi. Ekolojik yaklaşım doğrultusunda, ürün atık mobilya endüstrisi sert ağaçlarından üretildi. Bunlar ceviz, gürgen, kül ve kızılağaç ağaçlarından elde edildi.

Tasarımın etkileşimi, izleyiciyi üç farklı seviyede dahil etmeye çalışıyor. İlk olarak, izleyiciler ürünün alışılmadık hatlarını fark eder ve bunun ilginç ve benzersiz olduğunu düşünürler. İkinci olarak, eline alırlar ve ahşabın doğal dokusunu hissederler. Üçüncü olarak, kapağı açmayı ve içindeki ürünü kullanmayı gerçekten kolay bulabilirler. Ahşap paketin kapanması için üç adet mıknatıs yerleştirilmiştir. Ahşap kutuyu açmak için, kapağı mıknatıslardan basitçe ayırabilir ve çorbayı kolayca kullanabilirsiniz.

Tasarım, 2020'nin ilk çeyreğinde, Tahran, İran'da gerçekleştirildi. Tasarım araştırması, giderek daha fazla insanın çevre dostu malzemelere yönelmesi ve bu hayvansal ürün içermeyen ve doğal kozmetik ürün kombinasyonu nedeniyle, doğal malzemeler ve onları toplama ve kullanma yolları üzerine odaklandı.

Parham Elahi Doust'un Sorkhab tasarımı, prestijli A' Design Ödülü'nün Demir ödülünü kazandı. Demir A' Design Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederek, tatmin ve pozitif duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Parham Elahi Doust
Görsel Kredileri: Elect Studio and Amin Najafi
Proje Ekibi Üyeleri: Parham Elahi Doust
Proje Adı: Sorkhab
Proje Müşterisi: Parham Elahi Doust


Sorkhab IMG #2
Sorkhab IMG #3
Sorkhab IMG #4
Sorkhab IMG #5
Sorkhab IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun