Transparency: Minimalist Yaşam Tarzının Yeni Formu

Li-Yu Cheng'in Modernizm ve Felsefi Anlamı Birleştiren Tasarımı

Li-Yu Cheng'in "Transparency" adlı tasarımı, modernizmin endüstri devrimi sonrası ortaya çıkan yaşam tarzını ve bu tarzın sanatsal bir tatla evrimleşmesini ele alıyor. Bu tasarım, minimalizm yaşam tarzının derin düşüncelerini ve karmaşık bağlamlarını içeriyor, basitliği büyüleyici hale getiriyor ancak şekillendirilmesi zor oluyor.

Cheng, hafif, yeni ve basit bir yaşam kapasitesi oluşturmayı hedefleyerek bu konut apartmanını, metafizik ilişkileri araştırma sürecinin altındaki anlamlarla kavramsallaştırmıştır. Mimarlık iç mekanının oluşturulmasında kütle, oran ve nüfuz etme gibi unsurlar kullanılmıştır. Duvar, üç boyutlu bir çerçeve olarak tek bir kompozisyon olarak düşünülmüştür. Eğimli paslanmaz çelikle kaplandıktan sonra duvar, aydınlatmayı kapsayan, mutfak, hijyen, depolama, borular, klima gibi günlük yaşamın temel eşyalarını taşıyan işlevsel bir taşıyıcıya dönüşür.

Doğal ışık, kıvrımlı duvara yansıdığında, saç telinin parlaklığı mekansal formlara ve ifadeye çekici bir dokunuş ekler. Bu tasarımın farklı kılan özelliklerinden biri de, eğriler ve açılar, çoklu çizgiler ve düz çizgiler, cilalı çelikler ve beton çimentolar arasındaki görünen çelişkilerin bütünleşmesini yeniden birleştirmesidir. Bu, her şeyin ılımlı bir füzyonla sonuçlandığı bir durumdur.

Cheng, tasarımını gerçekleştirirken, ışığın olası koşullarını, opaklık ve şeffaflığı, ışık iletimini ve çevresel oklüzyonu araştırmıştır. Bu, optik yanılsamalar yaratır; ancak, geometri ve lineer hizalama da başka bir görsel aldatmacaya yol açabilir. Bu, gerçekliğin temel doğasını, madde ve nitelik arasındaki ilişkiyi ve potansiyel ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi düşünmeye yöneltir.

Tasarım sürecinde karşılaşılan zorluklardan biri, merdiven geçişinin sınırlı olmasıdır. Montaj, kaynak, parlatma, tel raf serbest duruş tamamen yerinde özel olarak yapılmıştır. Raf, asimetriktir ve şeklini yerinde keşif yoluyla geliştirir. Her raf ve tel çubuk, hassas ölçümler ve oranlarla birleştirilir. Sonuç, hafif ama güçlü bir kütle oluşturur ve pratik işlevlere sahiptir.

Cheng'in "Transparency" adlı tasarımı, 2021'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design ödülüne layık görüldü. Bu ödül, teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerisi ile öne çıkan, mükemmellik seviyesini gösteren ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandıran tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Li-Yu Cheng
Görsel Kredileri: YHLAA
Proje Ekibi Üyeleri: Li-Yu Cheng Yu-Chen Chen
Proje Adı: Transparency
Proje Müşterisi: Li-Yu Cheng


Transparency IMG #2
Transparency IMG #3
Transparency IMG #4
Transparency IMG #5
Transparency IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun