Aida Sekkei Precut: Ahşap İşçiliğinin Yeni Boyutu

Nobuaki Miyashita'dan Yenilikçi Fabrika Tasarımı

Fabrikalar genellikle soğuk ve işlevsel yapılardır; ancak Aida Sekkei Precut, bu algıyı baştan aşağı değiştirmeyi başarıyor. Nobuaki Miyashita'nın öncülüğünde, ahşap işçiliğinin inceliklerini ve estetiğini yansıtan bir yapı ortaya çıktı.

Öncelikle, bu projenin ilham kaynağına değinmek gerekirse, Miyashita'nın bir öncü fabrikayı ziyareti, onun tasarım sürecinde kıvılcımı ateşledi. Hızlı ve estetik bir şekilde üretilen kolon ve kirişlerin hassasiyeti, tasarımcıda dinamizmi ve hızı simgeleyen bir cephe fikrini doğurdu. Bu, fabrikanın özünü yansıtan ve dışarıya doğru çıkıntı yapan devasa bir ahşap parçası ile somutlaştırıldı.

Aida Sekkei Precut, sıradan bir fabrika olmanın ötesinde, ahşap işleme sürecinin bütününü yansıtan bir mimariye sahip. Yaklaşık 100 metre uzunluğundaki gözlem koridoru, rastgele şeritli ahşap bir kabukla çevrili ve fabrika binasının duvarından sanki uçuyormuş gibi görünen bir kantilever yapıya sahip. Hız ve ivmenin hissedildiği bu etkileyici cephe tasarımı, Aida Sekkei’nin geleceğe doğru evriminin bir imgesi olarak düşünülmüş.

Ofis bölümü, fabrikanın yüzü olarak tasarlandı ve burada, evlerin duvar direkleri gibi yardımcı elemanlar olarak kullanılan daha küçük kesitli (30 mm x 120 mm) ahşaplar kullanılarak bir makas kiriş sistemi oluşturuldu. Duvar her 303 mm'de bir yerleştirilen 120 mm kare Japon selvi sütunları ve bu sütunlar arasına yerleştirilen 30 mm kalınlığında sedir tahtalarla yük taşıyan duvarlar inşa edildi.

Projede, Japonya'nın önde gelen geleneksel Japon ahşap yapımında uzmanlaşmış ev üreticilerinden biri olan Aida Sekkei Co., Ltd. tarafından tasarlanan yeni bir kereste işleme tesisi bulunuyor. Eylül 2020'de tamamlanan ve şu anda faaliyet gösteren bu tesis, Tokyo'ya yakın olmasına rağmen orman kaynaklarının bol olduğu Bando Şehri'nde yer alıyor ve Tokyo metropol alanındaki otoyol ağının bir düğüm noktası olarak uygun bir konumda bulunuyor.

Aida Sekkei'nin yeni fabrika planı, ahşap önceden kesim üzerine odaklanıyor. Fabrika içinde yaklaşık 100 metre uzunluğunda bir yürüyüş yolu bulunuyor ve ziyaretçilere, önceden kesim sürecinin tamamını yakından gözlemleme imkânı sunuyor. Ofis binası, ahşap evlerde alt malzeme olarak kullanılan tüy kenarlı malzemelerden yapılmış kirişlerle geniş alanlar sunuyor. Tasarım, her yönüyle görünürlüğü ve estetik çekiciliği vurgulayan bir vitrin fabrika yaratmak için tüm unsurları entegre ediyor.

Aida Sekkei Precut, 2024 A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödülün sahibi oldu. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen muhteşem, öncü ve trend belirleyici yaratılara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Nobuaki Miyashita
Görsel Kredileri: Image #1-#5: Photographer Nobuaki Miyashita, Variations, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Nobuaki Miyashita
Proje Adı: Aida Sekkei Precut
Proje Müşterisi: Aida Sekkei Co., Ltd.


Aida Sekkei Precut IMG #2
Aida Sekkei Precut IMG #3
Aida Sekkei Precut IMG #4
Aida Sekkei Precut IMG #5
Aida Sekkei Precut IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun