Endüstriyel Mirasın Yeniden Hayat Bulduğu Tasarım: Handan Zarsion

RUF Architects Tarafından Tasarlanan Handan Zarsion, Şehir Hayatına Yeni Bir Soluk Getiriyor

1946 yılında kurulan ve bir zamanlar büyük bir ihtişama sahip olan Handan Oksijen Fabrikası, endüstriyel değişimlerin hızına ayak uyduramayarak kısa sürede unutulmuş bir kent kalıntısı haline geldi. Ancak RUF Architects tarafından tasarlanan Handan Zarsion projesi, bu unutulmuş alanı yeniden hayata geçirerek şehre umut ve neşe getiriyor.

Handan Zarsion projesinin temel amacı, düşük endüstriyel estetik değere sahip bir endüstriyel mirası yeniden değerlendirmek ve bu büyük alanı canlandırmaktır. Proje, binaların köşelerinin pahlanmasıyla bir şehir meydanı oluşturmayı hedefliyor. Bu meydan, şehirle uyumlu bir sergi platformu olmanın yanı sıra, canlılığın doğal bir birleşme noktasıdır.

Uzun ve dar bir kentsel köşe arazisi olan bu alan, "一" şeklindeki düzenlemesiyle mükemmel bir şekilde genel sınırlarına uyum sağlıyor. Yepyeni bir süper ölçekli arayüz, şehrin canlılığını güçlü bir şekilde uyarıyor.

Bina, 8,400 genişliğindeki ikinci katına 18 adet metal şatıl şeklindeki jaluzi gömülerek tasarlandı. Her bir jaluzi 10 derece döndürülerek ve 450 aralıklarla yerleştirilerek, görüşün gerçek işlevlerine ve şeffaflığına tam anlamıyla dikkat edildi.

Yan yana dizilmiş siyah ve beyaz moire deseni, güneş ışığı olduğunda ışık ve gölge etkisiyle iki boyutlu bina cephesini üç boyutlu bir endüstriyel estetik ve geometrik bir yanılsama dinamikliğine dönüştürüyor. Bu, bu dalgalı uzun arayüze güçlü bir gelecek ve fantezi hissi veriyor.

Handan Zarsion projesi, RUF Architects tarafından tasarlandı. Ana mimar Qian Mingbo ve tasarım ekibi Song Xinhua, Li Fucai, Zhao Yuanyuan, Zhang Zichao'dan oluşuyor. Proje, 2019 Aralık ayında Çin'in Hebei Eyaleti, Handan Şehri'nde başladı ve 2020 Mart ayında tamamlandı.

Proje, Çin'in gelişimi ve kentleşmesiyle birlikte, şehirdeki güncellemelerin bir parçasıdır. Zaman hızla geçiyor, onlarca yıl geçti ve endüstriler sürekli olarak gelişiyor ve güncelleniyor. Yeni üretim yöntemleri ve güçlerin ortaya çıkmasıyla, eski üretim gücü tarafından inşa edilen bu fabrikalar ve bağlı kuruluşlar sürekli olarak güncellenmeli ve yeni üretim ilişkileri tarafından gerektiren tüm işlevlere uyum sağlamalıdır.

Handan Zarsion projesi, 2021 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Gümüş A' Tasarım Ödülü, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çeken tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikler ve mükemmel sanatsal yetenekleriyle hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyede kalite sunar ve olumlu duygular, hayranlık ve merak yaratır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: UDIA Design
Görsel Kredileri: Photo Credits: CreatAR Images, Shrimp Studio, Li Shengyang
Proje Ekibi Üyeleri: RUF Architects Lead Architect:Qian Mingbo Design Team:Song Xinhua, Li Fucai, Zhao Yuanyuan, Zhang Zichao
Proje Adı: Handan Zarsion
Proje Müşterisi: UDIA Design


Handan Zarsion IMG #2
Handan Zarsion IMG #3
Handan Zarsion IMG #4
Handan Zarsion IMG #5
Handan Zarsion IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun