Shopare: Ormanın Kalbinde Modern ve Minimalist Bir Yaşam Alanı

Yaser ve Yasin Rashid Shomali'nin Doğadan İlham Alan Ödüllü Tasarımı

Shopare, doğanın kalbinde modern ve minimalist bir yaşam alanı sunan, Yaser ve Yasin Rashid Shomali tarafından tasarlanan bir konut projesidir. Bu proje, çevresindeki ormanın renklerinden, dokularından ve alanın bağlamından ilham alarak tasarlanmıştır.

Shopare, yerel dilde (Gilaki) yarasa anlamına gelir. Mimarlar, tipografiyi mimari tasarımın bir parçası olarak kullanır ve uçma hissini eklerler. Kuzey tarafını yağmurdan dolayı çoğunlukla kapatan mimarlar, diğer taraflarda alanı açarak, Shopare'yi insanların ormanın kalbinde yaşadıkları hissini veren bir şekilde tasarlamak istemişlerdir.

Projenin gerçekleştirilmesinde kullanılan malzemelerin dayanıklı olması ve minimum bakım gerektirmesi gerekiyordu. Duvarlar ve çatılar için ana kaplama malzemesi olarak ön yüzeyi çelik seçimi, özellikleri ve estetiği nedeniyle hızla belirgin hale geldi. Gri ve antrasit panel renk seçimi, çevredeki gri tonlarını yansıtır.

Tavanı kesen büyük camlar ve geniş pencereler, evin etrafındaki güzel doğayı, sıcaklığı ve parlaklığı getirir. Teknik alanları ve girişi barındıran alt seviye için dökme beton doğal bir seçimdi. Evi iki köşeden bir köprü gibi zemine bağlar, tabanın yataylığını tanımlar ve düz bir çatı hattı ile tamamlanan ana alanları kaldırır.

Ev, oturma odası, mutfak ve oturma alanını içeren sosyal alanı içerir. Bu alan, genişliği ve tavanı kesen pencereler aracılığıyla iç ve dış mekan arasında bir bağlantı ortamı yaratmayı hedefler. Bu aynı alanda, tekrar ritmiyle daha ilginç bir perspektif yaratan ahşap kirişler kullanıldı.

Shopare'nin tasarımı, çelik bir çerçeve gibi kolayca inşa edilebilecek basit bir tasarıma sahiptir. Malzemeler, prefabrike olarak bir inşaat alanına taşınabilir ve orada monte edilebilir. Bu binanın anahtar öğesi, binanın iki tarafını ayırabilen bir cam kutudur. Bir binanın ortasında cam bir zeminde yürümek, doğada özgürlük hissi getirebilir.

Yaser ve Yasin Rashid Shomali'nin minimalist mimari konsept tasarımı, yarasa (Shopare, Gilan yerel dilinde yarasa anlamına gelir) tarafından ilham alır ve metal malzemelerin güzelce dayanıklı bir dış cephe sunar. Bir yamaçta yer alan bu tasarım, görüşleri maksimize eden şık bir uzun kutu şekline sahiptir ve iç ve dış mekanlar arasında engelsiz bir bağlantı sağlayan merkezi bir cam dilimi özelliği taşır. Köprünün altındaki benzersiz park alanı ekstra alan sağlarken, ahşap ve taş gibi doğal malzemeler içeride sıcak, zarif bir atmosfer yaratır.

Shopare, 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödül kazanmıştır. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan harika, olağanüstü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir. Bunlar, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmelliklerini sergileyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yaser and Yasin Rashid Shomali
Görsel Kredileri: Yaser Rashid Shomali and Yasin Rashid Shomali, 2023.
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Yaser Rashid Shomali, Architect: Yasin Rashid Shomal
Proje Adı: Shopare
Proje Müşterisi: Yaser and Yasin Rashid Shomali


Shopare IMG #2
Shopare IMG #3
Shopare IMG #4
Shopare IMG #5
Shopare IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun