Morton'dan İnovatif Tasarım: Ölçülü Tuzluk Ambalajı

Xunxing Liang'dan Tuz Tüketimini Kontrol Altına Alan Tasarım

Mutfakta yeni olanlar genellikle tuzun ne kadarını kullanacaklarını bilemezler. Reçeteler ve kılavuzlar önerilen tuz miktarını verse de, sıradan tuzlukların ambalajlarında doğru ölçüm yoktur, bu da fazla ya da eksik tuz kullanımına yol açar. Doğru dozajlama sağlayacak bir ambalaj geliştirmek önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisine göre, 100 g yiyeceğe eklenen 1-2 g tuz makul, bir yetişkinin günde 5 g'den fazla tuz tüketmemesi gerekmektedir. İşte bu yüzden tasarımcı, 1-5 g arasında değişen dozajı sabitlemiştir.

Morton için özel olarak tasarlanan bu tuzluk ambalajı, piyasadaki benzer tuzluk ambalajlarından farklıdır. Sade ve etkilenmemiş formu ile dikkat çeker. Mezun olmuş oluk ve çıtçıt mekanizmasının birleşimi, kullanıcının 1-5 g tuzu doğru bir şekilde ölçmesini sağlar. Tek elle kolayca kullanılabilir. Bu ölçülü tuzluk, doldurulabilir ve yeniden kullanılabilir özelliktedir. Alt kısmındaki şeffaf etiket, kullanıcının ne kadar tuz kaldığını görmesine yardımcı olur.

Şişe gövdesi üfleme kalıplama yöntemiyle üretilmiştir. Şişe ağzının iki yapısı enjeksiyon kalıplama ile üretilmiştir. Etiket, daralan kılıf özelliğine sahiptir.

43mmx40mmx132mm boyutlarındaki bu tasarım, ambalaj, tuz, kap, rasyon ve sağlık anahtar kelimeleri ile öne çıkar.

Xunxing Liang liderliğindeki tasarım ekibi, bu projede ortak çalışmıştır.

Kullanımı: Bir tuzluk alın, ağız kısmını istenen gramda durana kadar itin (kilit otomatik olarak durur), şişeyi eğin ve tuzu küçük bir kaba dökün, tuz tamamen dökülünceye kadar şişeyi her iki tarafa hafifçe döndürün, üst kısmı geri itin.

Proje, 2023 Eylül'ünde New York'ta başlamış ve 2023 Aralık'ında New York'ta tamamlanmıştır.

Amerikan Kalp Derneği (AHA), bir yetişkinin günde 2.3 g'den (yaklaşık yarım çay kaşığı) fazla tuz tüketmemesi gerektiğini önerir ve yüksek tansiyonu olanlar, yaşlılar ve çocuklar gibi belirli grupların tuz alımını 1.5 g'nin altına indirmeye çalışmalarını önerir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), günde 5 g tuz alımını önermektedir. Ayrıca, tuzluk ambalajında yer alan "Şemsiyeli Kız", Morton Tuz'un klasik logosudur.

Prototip çalışmalarında, şişenin arkasına monte edilen klips kırılgan olabiliyor. Bu zayıflığı gidermek için, ağız kısmının duvar kalınlığı hafifçe ayarlanarak gücü ve dayanıklılığı artırılmıştır. En fazla 5 g tuz ölçülebiliyor ve bu maksimum miktar küçük bir hacmi kaplıyor, bu yüzden tasarımcı, etkileşim konforundan ödün vermeden kapak ölçeğinin mezuniyet boyutu ile genel hacim arasında bir denge kurmak zorunda kalmıştır.

Bu tasarım, 2024 yılında A' Ambalaj Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülü kazanmıştır. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını entegre etmeleri ve yetkin teknik özellikleri ile saygı duyulur; tatmin ve pozitif duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Xunxing liang
Görsel Kredileri: Xunxing liang
Proje Ekibi Üyeleri: Xunxing liang
Proje Adı: Morton
Proje Müşterisi: Morton


Morton IMG #2
Morton IMG #3
Morton IMG #4
Morton IMG #5
Morton IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun