Grampo Lambası: Brezilyalı Ahşabın Esnek Dokunuşu

Bruno De Lazzari'den Sürdürülebilir Tasarım Harikası

Brezilya'nın tropikal ormanlarından sürdürülebilir kaynaklı ahşabın esnekliğinden ilham alan Grampo Lambası, doğal güzelliği yenilikçi tasarım ile birleştiriyor. Çevresel sorumluluğa olan bağlılığı ve ahşabın doğal özelliklerine duyulan hayranlıkla şekillenen bu proje, geleneksel ahşap işçiliğini ileri üretim teknikleriyle, 3D baskı dahil, harmanlayarak ulusal kimliğe saygı duruşunda bulunurken sürdürülebilir tasarımın sınırlarını zorluyor.

Bruno De Lazzari'nin elinden çıkan Grampo Lambası, sürdürülebilir yönetilen Brezilyalı tropikal ahşaptan üretilmiş eşsiz ve esnek bir tasarıma sahip. Dikey bir yarık içeren sütunu, ışık noktasının ayarlanabilir konumlandırılmasına olanak tanıyor. Bu yenilik, paslanmaz çelik bıçaklar kullanarak kablosuz enerji iletim sistemi ile birleştiğinde, çok yönlülük sunuyor ve acil durum ışığı olarak da işlev görüyor. Üç yoğunluk seviyesine sahip dokunmatik kontrol, pürüzsüz hatlar ve zanaatkar işçiliği, işlevsel zarafetini vurguluyor.

Tasarımın gerçekleştirilme teknolojisi, tüm ahşabın katı, işlenmiş ve elde bitirilmiş olmasını içeriyor. Üst kısım, kısa devreyi önlemek için hafifçe kaydırılmış elektrik bağlantısı için oluklarla yapıldı. Ahşap nokta, tüm elektrik bileşenlerini içeren ve bakım için tüm işlevsel parçanın çıkarılmasına izin veren 3D baskılı bir kasa içeriyor. Önceki parçadan gelen tellere bağlantılar, enerjiyi bataryaya göndermek için birbirinden izole edilmiş, lazerle kesilmiş paslanmaz çelik 'kanatlar' ile yapılıyor. Taban, şarj için bir USB-C portuna bağlı olan kabloları barındırıyor.

Grampo Lambası, yüksekliği hafifçe ayarlanabilir ve yön değiştirmek için açılır. Spotun üstünde ışığı açmak ve karartmak için dokunmatik bir düğme bulunuyor. Bu spot çıkarılabilir ve kablosuz bir fener olarak hizmet edebilir. Batarya ayrıca bir kesinti sırasında veya, dış mekanlar gibi yakında enerji bağlantısı olmayan yerlere tüm standın taşınmasına izin vermek için de kullanışlıdır.

Proje, Nisan 2023'te başladı ve Aralık 2024'te tamamlandı. Tasarım ve prototipleme tümüyle Porto Alegre, Brezilya'daki atölyemde gerçekleştirildi. Tasarım, bir duvar parçasını bir sergide aydınlatma ihtiyacından doğdu; bunun için ayarlanabilir bir ışığa ihtiyacım vardı. Sergi için çok basit ve minimalist, spotla kalıcı olarak bağlı teller ve bir çelik sütun içeren 5 parça yaptım, ancak esnek ahşap konsepti zaten üst kısımda vardı. Spotun kablosuz olmasını sağlayarak fikri genişletebileceğimi ve parçanın genel yönlerinin daha şık ve zarif olabileceğini düşündüm, biraz modern dönem Brezilyalı tasarımcılardan ilham alarak.

Grampo Lambası, Brezilya ahşabının doğal esnek liflerinin kullanımı sayesinde, ışık noktasını bükme, klipsleme veya çıkarma yeteneğine sahip ve standa klipslendiğinde şarj olan bataryalı bir el fenerine dönüşüyor. Bu tasarım, malzemenin içsel özelliklerini ve sürdürülebilir kaynaklara olan bağlılığı sergiliyor. Bu proje, geleneksel ahşap işçiliği ile 3D baskı da dahil olmak üzere ileri üretim tekniklerini birleştiriyor. Grampo Lambası, Brezilya ahşap tasarımının zengin geleneğinden ilham alıyor, ancak yalnızca çağdaş zamanlarda mevcut olan işlevleri entegre ediyor.

Bu Tasarım, 2024 yılında A' Aydınlatma Ürünleri ve Armatürleri Tasarım Ödülü'nde Altın ödülüne layık görüldü. Altın A' Tasarım Ödülü: Tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, olağanüstü, çığır açan ve trend belirleyen yaratıcılıklara verilir. Onlar, arzu edilen özellikleriyle sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Bruno De Lazzari
Görsel Kredileri: Bruno De Lazzari
Proje Ekibi Üyeleri: Bruno De Lazzari
Proje Adı: Grampo
Proje Müşterisi: Atelier Bruno De Lazzari


Grampo IMG #2
Grampo IMG #3
Grampo IMG #4
Grampo IMG #5
Grampo IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun