Wenzhou Yongjiang Satış Merkezi: Dağdan İlham Alan Mimari

Qun Wen'in Doğa ile Bütünleşen Kültürel Mimarlık Anlayışı

Wenzhou Yongjiang Satış Merkezi, doğanın kalbinde, bir uçurumun zirvesinde konumlanıyor. Qun Wen'in bu benzersiz yapıyı tasarlarken karşılaştığı zorluklar ve çözüm yolları, projenin özgünlüğünü ortaya koyuyor.

Chongqing, Wanzhou'da bulunan bu proje, Yangtze Nehri'ne yakın, yaklaşık 30 metre yükseklikteki bir uçurumun kenarında yer alıyor. Projenin toplam inşaat alanı yaklaşık 3000 metrekare olup, bir manzara asansörü, deneyim salonunun ana binası ve nehir manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz bir gözlem kulesini içeriyor. Qun Wen ve ekibi, doğal çevreye zarar vermeden, yapının görünürlüğünü ve erişilebilirliğini nasıl sağlayacaklarına dair bir tasarım süreci geliştirmiş.

Yapının ana yapısı, işlevlerine göre şekillendirilmiş ayrık cam hacimlerden oluşan bir cam polihedrondur. Sütunlar, cam hacimlerden tamamen ayrılmış durumda. Cam polihedron, taş sütunlar tarafından desteklenen bir çatı ile örtülü. Çatı da çokgen şekilli mimari bir kelime dağarcığı benimsemiş. Çatının altında, taş sütunlar ve cam polihedron tarafından çıkıntı yapan birçok boşluk, projede zengin bir gri alan oluşturuyor.

Proje, kentsel peyzajı ve Wanzhou'nun şehir manzarasını daha iyi takdir etmek için bir gözlem kulesi eklemiştir. Gözlem kulesi, uçurum gövdesinin ötesine uzanır ve daha geniş bir görüş alanına sahiptir. Aynı zamanda, gözlem kulesine girildiğinde, tasarım iki duvar çerçevesiyle bir manzarayı tanımlar ve bahçe tasarımındaki çerçeveleme ve ödünç alma tekniklerinden yararlanarak farklı bir izleme etkisi oluşturur.

Qun Wen ve ekibinin, projenin bütünlüğünü koruyarak, doğal çevreye uyum sağlayan ve aynı zamanda teknik zorlukları aşan bu başarılı tasarımı, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip tasarımlara verilir ve yaşam kalitesini iyileştirerek dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.

Projeye katkıda bulunan ekip üyeleri arasında Qun Wen, Jianning Ma, Jian Lu, Jianxin Li, Lu Zhang, Yuqing Lin ve Xiao Tang bulunuyor. Fotoğrafçı olarak Ligang Huang'ın imzasını taşıyan bu yapı, Chongqing'in tepe ve dağlar üzerine kurulu şehir karakterini yansıtan, eşsiz bir konumda, dik bir uçurumun üzerine inşa edilmiş ve şehir üzerinde muhteşem bir manzaraya sahip.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Qun Wen
Görsel Kredileri: Image #1: Wanzhou Yongjiang Reception Center Main Image Image #2: Wanzhou Yongjiang Reception Center Image #3: Wanzhou Yongjiang Reception Center Image #4: Wanzhou Yongjiang Reception Center Image #5: Wanzhou Yongjiang Reception Center
Proje Ekibi Üyeleri: Design Team: Qun Wen, Jianning Ma, Jian Lu, Jianxin Li, Lu Zhang, Yuqing Lin,Xiao Tang Photographer: Ligang Huang
Proje Adı: Wanzhou Yongjiang Reception Center
Proje Müşterisi: aoe


Wanzhou Yongjiang Reception Center IMG #2
Wanzhou Yongjiang Reception Center IMG #3
Wanzhou Yongjiang Reception Center IMG #4
Wanzhou Yongjiang Reception Center IMG #5
Wanzhou Yongjiang Reception Center IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun