Sanzpont Arquitectura'nın Sürdürülebilir Yenilikçi Ofis Tasarımı: D525 Barcelona

Doğadan İlham Alan, Teknoloji ve Sürdürülebilirlikle Harmanlanan Bir Mimari Harika

Barcelona'daki Naturgy grubunun yeni genel merkezi, sürdürülebilir yenileme kavramı üzerine kurulu bir tasarımla, çevresel etkisini azaltmayı ve etkin kullanım ömrünü uzatmayı hedefleyen bir yapıyı yeniden canlandırıyor. Sanzpont Arquitectura tarafından tasarlanan bu proje, doğanın akıcı formlarından ilham alarak, geleneksel dik ve yatay çizgilerin sertliğini kırıyor ve binayı saf ve ikonik bir element olarak algılanmasını sağlıyor.

D525 Barcelona, 7.000 metrekarelik bir alana yayılan ve 10 katlı ofisler ve ağ oluşturma alanlarına sahip bir projedir. Tüm katlar, binanın büyük bir bölümünü kaplayan ve 1. katta bulunan çatı bahçesine bakar. Bu alan, doğal bir yeşil alan olarak tasarlanmış ve ekstra bir yalıtım katmanı sağlamanın yanı sıra, çevresel etkiyi en aza indirerek mikro iklimi iyileştiren ve ısı adası etkisini hafifleten düşük tüketimli yerli bitki türlerini içerir.

Proje, büyük pencerelerle tanımlanan ve doğal ışığı sağlayan bir ana cepheye sahiptir. Bu cephe, havayı arındırma yeteneğine sahip olan benzersiz fotokatalitik krion 3D modülleri ile belirlenmiştir. Güney cephesinin tasarımı, yılın daha sıcak aylarında güneşten koruma sağlayan ve 35 yıl boyunca günde 4 saat çalışan 1562 ışık noktasını enerji ile besleyebilecek kadar temiz enerji üreten fotovoltaik panjurların bir tedavisini entegre eder ve 196 ton CO2 salınımını önler.

Yeni genel merkez, Naturgy'nin dönüşümünü simgeler ve daha sürdürülebilir, esnek ve işbirlikçi çalışma ortamlarını barındırır. Çalışma istasyonlarının dağıtımı, esnek, açık ve bağlantılı ortamlarla ve çalışanların tam hareketliliğini sağlayan bir teknoloji ile açık alan modunda gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, yeni alanlar, şirketin tüm iş kollarında uyguladığı sürdürülebilirlik doğrultusunda kağıtsızdır.

Proje, mimari, mühendislik ve iç tasarımın yanı sıra kentsel çevrenin sanal modellerini entegre ederek, koordineli bir dijital bina oluşturan bulut teknolojisindeki en son BIM teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir. 1970'lerden kalma orijinal bina, geçmişte konut olarak kullanılmış ve bir dizi yapısal zorlukla karşı karşıya kalmıştır. Mevcut düzenleyici gereklilikler, tahliye merdivenleri ve tesis hatları için yeni döşeme açıklıkları oluşturmayı gerektiriyordu, bu da orijinal stabilizasyon çekirdeğinin değiştirilmesini zorunlu kılıyordu.

2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazanan bu tasarım, yüksek teknik özelliklere ve muhteşem sanatsal beceriye sahip olan, mükemmel bir seviyede kalite sergileyen ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandıran tasarımlara verilir. Bu ödül, tasarımın yaratıcı, teknik ve araştırma zorluklarının üstesinden gelme yeteneğini ve tasarımın sürdürülebilirliğini, yenilikçiliğini ve çevresel etkisini azaltma hedefini takdir eder.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: sanzpont [arquitectura]
Görsel Kredileri: Sergio Sanz (Courtesy of Sanzpont), David Cardelús (Courtesy of Naturgy) & Dani Rovira (Courtesy of Colonial)
Proje Ekibi Üyeleri: Sergio Sanz, Victor Sanz, Oriol Vidal, Xevi Prat, Carles Campanyà, Guillem Armengol
Proje Adı: D525 Barcelona
Proje Müşterisi: sanzpont [arquitectura]


D525 Barcelona IMG #2
D525 Barcelona IMG #3
D525 Barcelona IMG #4
D525 Barcelona IMG #5
D525 Barcelona IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun