Doğadan İlham Alan Kendi Kendini Gölgeleyen Ev: The Shaded House

Prashant Parmar'ın Tasarladığı, Modern ve Sürdürülebilir Bir Yaşam Alanı

Doğadan ilham alarak tasarlanan The Shaded House, modern mimarinin minimalizm akımını benimserken, yerel iklimi göz önünde bulunduran ve bakım gerektirmeyen bir ev oluşturuyor.

Prashant Parmar tarafından tasarlanan The Shaded House, ağaçların sağladığı gölge ve serinlikten ilham alarak tasarlanmış bir konut projesidir. Ev, gün boyu güneşin sert ışınlarından koruyan bir yapıya sahiptir. Ayrıca, evin tasarımı doğal hava akışını sağlayacak şekilde düşünülmüş ve böylece her zaman taze ve canlandırıcı bir atmosfer yaratılmıştır.

Modern mimarinin minimalizm akımını benimseyen The Shaded House, modern olanaklarla donatılmış Hint-Modern estetiği içerir. Malzemelerin karışımı ve uygulaması, açıklıkların boyutu, balkonların yerleştirilmesi gibi tüm unsurlar, yerel iklimi göz önünde bulundurarak ve bakım gerektirmeyen bir ev oluşturarak tasarlanmıştır.

Ev, tuğla ve beton kullanılarak inşa edilmiştir. Cephe, kendine özgü bir yapı oluşturarak kullanıcılara termal konfor sağlar. Güneydoğu cephesindeki yükseltilmiş bahçeler, ahşap figürlü MCM ile kaplanmış gri küplerden oluşturulmuştur. Duvarlar, tuğla kaplama ile gelenekten ve sosyalizmden ilham alan modern bir görünüm kazanır. Tavanın büyük beyaz çerçevesi, evin formuna bir çerçeve oluşturur. Bu, iç mekanlara giren sert güneş ışığını keserek ışık ve gölgenin büyülü bir oyununu yaratır.

Evde, geniş bir oturma odası, aile odası, yemek odası, mutfak, puja odası, eğlence odası ve dikey geçiş için bir asansör ve merdiven bulunmaktadır. Tüm bu faktörler ve müşterinin memnuniyeti göz önünde bulundurularak, ev 45 feet X 90 feet'lik bir araziye inşa edilmiştir.

Ev, ortak aktivitelerden özel aktivitelere doğal bir akış sağlar. Ön bahçe, zemin kat için ışık ve havalandırma kaynağı olarak hizmet eder. Doğal ışığın içeri girmesini sağlamak amacıyla, evin her yerine büyük pencereler yerleştirilmiştir. İlk kat koridoru, 3 yatak odasına ve yemek odası ile puja odasına bakar. İkinci seviye, eğlence odası ve geniş bir gölgeli teras bahçesini içerir. Güneydoğu cephesindeki teras bahçesi, ön tarafta yükselerek tüm üç seviyeyi görsel olarak birleştirir. Tavanın ekranı, eve bir süsleme hissi katar.

Bu proje, Ahmedabad Gujarat'ın Paldi bölgesinde yer almaktadır. Proje 2018'in ortalarında başladı ve 2021'de son halini aldı. Tasarım sürecinde, daha fazla ışık ve havalandırma sağlayan geleneksel planlama sistemlerini inceledik. Yazılım yardımıyla, ne kadar ışığı çekebildiğimizi ve doğal ışığı daha fazla nasıl kullanabileceğimizi öğrendik. Ayrıca, simülasyonlar yardımıyla rüzgar diyagramlarını inceledik ve yapıyı buna göre planladık.

The Shaded House, 3 tarafı 2 ila 4 katlı yapılarla çevrili 45ft x 90ft'lik bir araziye sahiptir. Doğal ışık, havalandırma ve doğa ile görsel bağlantı kurma olanaklarının tek kaynağı olan tek cephe sadece 27ft'dir. Site için tek açık cephe ön taraftaki yoldur. Müşterinin tüm gereksinimlerini karşılamak ve tüm alanlarda gölge sağlamak için çevre iklimini göz önünde bulundurmak, Mimar için zorlu bir durumdu. Tasarım sırasındaki ana unsur, parlak ve mutlu bir enerjiye sahip bir alan geliştirmekti.

The Shaded House, çeşitli seviyelerde çok sayıda büyük çerçeve, tüm kat seviyelerinde geniş yarı kapalı yeşil teraslar ve en büyük çerçevenin üstündeki geometrik desenli MS parmaklıklardan ışığın geçmesiyle canlanan ve girişten itibaren değişen hacimlerin benzersiz bir deneyimini içerir. Modern mimarinin minimalizm akımını sürdüren The Shaded House, modern olanaklarla donatılmış Hint-Modern estetiği içerir.

Prashant Parmar Mimar, Shayona Danışmanlar tarafından tasarlanan bu ev, 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve teknik ve yaratıcı becerileri sergileyen, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: PRASHANT PARMAR ARCHITECT
Görsel Kredileri: Image #1 : Photographer : Inclined Studio,2021 Image #2 : Photographer : Inclined Studio,2021 Image #3 : Photographer : Inclined Studio,2021 Image #4 : Photographer : Inclined Studio,2021 Image #5 : Photographer : Inclined Studio,2021
Proje Ekibi Üyeleri: Architect : Harikrushna Pattani Architect : Ashish Rathod Designer : Pooja Solanki Architect : Vasavi Mehta
Proje Adı: The Shaded House
Proje Müşterisi: PRASHANT PARMAR ARCHITECT


The Shaded House IMG #2
The Shaded House IMG #3
The Shaded House IMG #4
The Shaded House IMG #5
The Shaded House IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun