Kabootar Khaneh: İnsanlar ve Kuşlar İçin Bir Yaşam Alanı

Nima Keivani'nin Biyofilik Mimarlık Anlayışı

Kabootar Khaneh, insanlar ve kuşlar arasında eş yaşamı teşvik eden bir villa projesidir. Tasarımcı Nima Keivani, bu projeyi geliştirirken İran'ın tarihi güvercinliklerinden ve geleneksel mimarisinden ilham aldı.

Keivani, projenin tasarım sürecinde, mekanın kuşlarla dolu olduğunu gözlemledi. Bu durum, onu bir ev tasarlamaya yönlendirdi ki bu evde insanlar ve kuşlar yan yana yaşayabileceklerdi. İç mekan, kuşların yaşam alanı olan avlunun etrafında şekillendirildi. Bu avlu, cam malzemenin kullanılması ve etrafındaki şeffaflık sayesinde bir patio işlevi görüyor.

Keivani'nin tasarımı, biyofilik mimariye yeni bir bakış açısı sunuyor. Mimarlar genellikle bitkiler, ışık ve su kullanımına dikkat ederler. Ancak bu ev, daha fazla etkileşim için bir yer haline geldi; kuşlar. Bu, hem insanlar hem de kuşlar için bir ev. Bu bağlamda, İran'ın tarihi güvercinliklerinden esinlenerek, iç mekanın bir bölümü bu amaç için ayrıldı.

Projenin gerçekleştirilmesinde kullanılan tüm ahşap malzemeler, cephe ve eğimli çatı dahil olmak üzere, yerin eski binalarından geri dönüştürülen eski ahşaptan yapıldı. Peyzaj düzenlemesinde kullanılan taşlar, köydeki tortul taşlardı ve bu taşlar toplanarak projede kullanıldı. Bina, kübik ve minimalist formunu korumak için duvarların arkasına gizlenmiş eğimli bir çatı kullanıyor. Çatı yüzeyindeki yağmur suyu, drenaj ve hizmet boruları ile toplanıyor ve site bitkilerinin sulanması için kullanılıyor.

Keivani'nin tasarımı, doğal dünyanın özelliklerini inşa edilmiş mekanlara getirme stratejisi üzerine kuruldu. Bu hedefe ulaşmak için tasarım ekibi, bölgenin geleneksel mimarisi üzerine geniş çaplı çalışmalar başlattı ve nihayetinde İran'ın tarihi güvercin evlerine daha fazla odaklanmaya karar verdi. Hava dolaşımı, iklim sorunlarıyla başa çıkma şekli, mekansal düzenleme diyagramları, dikey ve yatay bağlantılar gibi yerel evlerin mimarisi üzerine kapsamlı bir araştırma yapıldı.

Tasarım ekibinin ana zorlukları, insanların ve kuşların birlikte yaşayabileceği bir atmosfer yaratmak ve her birinin bağımsızlığını, huzurunu ve güvenliğini kaybetmeden bir arada yaşamalarını sağlamaktı. Diğer bir zorluk ise, çok sınırlı bir bütçe ile çalışmak zorunda olmalarıydı ki bu da mimarları minimalist bir çalışmaya yönlendirdi.

Keivani'nin tasarımı, çevresine olan etkisini en aza indirmek için saf bir küp formunda tasarlandı. İç mekanın bir bölümü, tarihi güvercinliklerden esinlenerek kuşlara ayrıldı. İç mekanlar, kuşların yaşadığı avlunun etrafında şekillendirildi. Ayrıca, binanın içinde doğa hissi yaratmak için ahşap malzeme kullanıldı.

Keivani'nin Kabootar Khaneh projesi, 2021'de A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesini iyileştiren, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Nima Keivani
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Deed studio, facade, 2019. Image #2: Photographer Deed studio, facade, 2019. Image #3: Photographer Deed studio, Interior space, 2019. Image #4: Photographer Deed studio, Interior space, 2019. Image #5: Photographer Deed studio, Interior space, 2019.
Proje Ekibi Üyeleri: Principal Architects: Nima Keivani & Sina Keivani Graphic: Sahar Najafi & mahsa Kiani & Azin Hadizadeh client: Masoud Adnani construction manager: Masoud Adnani Project Manager: Nima Keivani & Sina Keivani BIM Manager: Sina Keivani
Proje Adı: Kabootar Khaneh
Proje Müşterisi: Nima Keivani


Kabootar Khaneh IMG #2
Kabootar Khaneh IMG #3
Kabootar Khaneh IMG #4
Kabootar Khaneh IMG #5
Kabootar Khaneh IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun