Doğanın İzlerini Taşıyan Enerji Santrali: Mountain Impression

United Units Architects, Doğayla Uyumlu Bir Santral Tasarımıyla Altın A' Tasarım Ödülü'nü Kazandı

United Units Architects tarafından tasarlanan Mountain Impression, doğanın ve sanayinin buluştuğu, sanat ve mühendisliğin birleştiği bir enerji santrali projesidir. Proje, doğal ve kültürel özelliklerin metaforik ve soyut bir şekilde birleştirilmesiyle, endüstriyel binaların halka açık özelliklerini ve insancıl değerlerini yeniden tanımlıyor.

Mountain Impression, doğal çevresinden esinlenen bir dil kullanarak, insan etkinliklerinin doğa üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Projenin kuzeyinde, bir çimento fabrikası tarafından maden çıkarılan düz bir plato bulunuyor. Bu doğal ve tarihi siteye yanıt olarak, binanın cephesi, insan etkinliklerinin dağlara verdiği zararı görsel olarak telafi eden dalgalanan bir dağ aralığı deseniyle öne çıkıyor.

Dağ aralığı deseni, dört set trigonometrik fonksiyon eğrilerinin birleşiminden türetilmiştir. Bu matematiksel kontrol, eğrinin pürüzsüzlüğünü sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tasarım geliştirmesi için parametreler sunar. Cephenin rengi, dokusu ve formu üzerinde yapılan manipülasyonlarla, bina, izleyicinin açısına, ışığa ve havaya bağlı olarak değişen dinamik bir estetikle donatılmıştır.

Mountain Impression projesi, 54.000 m2'lik bir brüt taban alanına sahip olup, günlük 3.000 ton atık işleme kapasitesine sahiptir. Çöp kamyonları, rampa boyunca fabrika binasına girer ve fermantasyon için kapalı çöp çukuruna boşaltılır. Fermente olan çöp, yakıcıya gönderilir. Çöpün yanması sonucu oluşan baca gazı, arıtılıp havaya salınır; uçucu kül, depolama için bertaraf edilir; taban külü, kapsamlı bir şekilde kullanılabilir. Son olarak, atık yakma ile oluşan termal enerji, buhar türbin jeneratör setini çalıştırmak için yüksek sıcaklıkta buharı ısıtmakta ve ulusal şebekeye bağlanmak üzere elektrik üretmektedir.

Proje, Ocak 2020'de başlamış ve Ağustos 2022'de Çin'in Nanning kentinde tamamlanmıştır. Nanning, Çin'in ASEAN ile açılım ve işbirliği için bir sınır kenti olup, Çin'in Yeşil Şehri olarak bilinir. Çok etnikli yaşam alanındaki zengin halk kültürü ve karst arazi alanındaki dağlar, Nanning'e ait tasarım dilinin kaynağını oluşturur ve aynı zamanda insanlar ve bina arasındaki manevi mücadeleyi oluşturur. United Units Architects, halkın kabul edebileceği ve hatta sevebileceği bir atıktan enerji santrali inşa etmeyi umuyor, böylece ileri atık işleme teknolojisi sorunsuz bir şekilde çalışabilir.

Mountain Impression projesi, 2023 yılında Altın A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nü kazanmıştır. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmeliyeti temsil eden ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen harika, olağanüstü ve trend belirleyen yaratıcılıklara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: United Units Architects (UUA)
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Lian He, Aerial View, 2022. Image #2: Photographer Lian He, View from Southeast, 2022. Image #3: Photographer Lian He, Landscape, 2022. Image #4: Photographer Lian He, View from Southwest, 2022. Image #5: Photographer Lian He, Facade Details, 2022. Video Credits: Archi-translator, 2022.
Proje Ekibi Üyeleri: Yongzheng Li Qizhi Li Falu Wang Wenbo He Yanfeng Lyu Bing Zhao Liang Deng Xinghua Ma Hongbo Fang Yihao Zhang Bo Yang
Proje Adı: Mountain Impression
Proje Müşterisi: United Units Architects (UUA)


Mountain Impression IMG #2
Mountain Impression IMG #3
Mountain Impression IMG #4
Mountain Impression IMG #5
Mountain Impression IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun