NAGOMI: İşçi Refahını Artıran Yenilikçi Bir Mimari Tasarım

Ko Uehara, Yuji Iida ve Ikuhiro Ayatsuka'nın Tasarladığı Çalışan Refah Tesisleri

NAGOMI, Japonca'da zihni rahatlatmak anlamına gelir. Bu benzersiz tasarım, işçi refahını artırmak için bir dizi işlevi barındıran cesur bir yapıda hayat bulmuştur. Kafeterya, iç ve dış mekan etkinlik alanları, galeri ve kış aylarında bile kolayca erişilebilen dinlenme alanları, bu tesisin öne çıkan özellikleridir.

Tasarımcılar Ko Uehara, Yuji Iida ve Ikuhiro Ayatsuka, tesisin tasarımını, fabrikanın şarj edilebilir pil hücrelerinin konsepti üzerine kurmuştur. Bu sayede bina, çevresindeki manzara ve doğa ile uyum içindedir. Yeni refah tesisleri, büyüyen bir işgücünün ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Rahat bir atmosfer sağlamak amacıyla, eğimli bir çatıya sahip kıvrımlı bir bina konsepti üzerinde durulmuştur.

Tasarımın gerçekleştirilmesi sürecinde, binanın şeklini belirlemek için mevsimsel rüzgar yönü, kar birikimi, güneş ışığı vb. analiz edilmiştir. Bina yönü, yeşil alanlar ve yolların çeşitli desenleri karşılaştırılarak en mantıklı düzen ve şekil belirlenmiştir. Bu süreçte, çeşitli işlevleri ekonomik bir şekilde gerçekleştirmek ve uzun akış hatlarını sağlamak için basit tek açıklıklı bölümler serisi fikri ortaya çıkmıştır.

Tasarımın özgün özellikleri arasında, kış aylarında kuzeybatıdan esen mevsimsel rüzgarları ve karı önlemek için tasarlanmış çatı şekli bulunur. Yapısal plan, açık bir alanı gerçekleştirmek için tasarlanmıştır ve iklimlendirme planı, büyük bir alanda bile rahat bir ortam sağlar. Kafeteryanın tavanı, fabrika binasının düz tasarımı ile kontrast oluşturacak şekilde tasarlanmış ve ahşap malzemenin hatları, ahşap malzeme tarafından sarılan hafif ve sıcak bir alan yaratmak için rastgele bir desende ayarlanmıştır.

Proje, 2019'da başlamış ve 2021'de Japonya'nın Miyagi eyaletinin banliyölerinde tamamlanmıştır. Bu tasarım, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazanmıştır. Gümüş A' Tasarım Ödülü, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çeken tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmellik seviyesini gösterir ve olumlu duygular, hayret ve merak uyandırır.

Sonuç olarak, NAGOMI, işçi refahını artırmak için yenilikçi bir yaklaşım sunan, doğa ile uyumlu ve çevresine saygılı bir tasarımdır. Bu tasarım, işgücünün ihtiyaçlarını karşılamak ve çalışanların rahatlamaları için bir alan sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Tasarımcılar Ko Uehara, Yuji Iida ve Ikuhiro Ayatsuka, bu projeyi, işyerindeki refahı artırmak ve çalışanların yaşam kalitesini yükseltmek için bir araç olarak kullanmışlardır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: YUJI IIDA
Görsel Kredileri: Shota Hiyoshi/ Ltd. Kawasumi & Kenji Kobayashi Photography Office.
Proje Ekibi Üyeleri: Architect Ko Uehara, Yuji Iida,Yusuke Hayashi,Ikuhiro Ayatsuka
Proje Adı: Nagomi
Proje Müşterisi: YUJI IIDA


Nagomi IMG #2
Nagomi IMG #3
Nagomi IMG #4
Nagomi IMG #5
Nagomi IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun