Desislava Sredkova'nın Sürdürülebilir Aydınlatma Sistemi: Acorn

Doğal Işığı Maksimize Eden Yenilikçi Tasarım

Çocukluğunda ışık ve aynalarla oynayan birçok çocuk gibi, Desislava Sredkova da bu deneyimlerinden esinlenerek Acorn adlı sürdürülebilir aydınlatma sistemini tasarladı. Bu sistem, doğal ışığı maksimize ederek enerji tasarrufu sağlıyor.

Acorn, doğal güneş ışığını kullanarak iç mekanlarda daha fazla doğal ışık sağlamayı hedefleyen bir aydınlatma sistemi konseptidir. LED aydınlatmalı her bir yaprağın, dairenin veya ovalin arka yüzü aynalarla kaplıdır. Bu aynalar, gündüz boyunca güneş ışığını yakalar ve onu odaya daha derinlere yansıtır. Bu sayede iç mekanlarda doğal ışık miktarı artar. Geceleyin, aynalar tek bir tavan monteli ışık kaynağını yansıtarak onun parlaklığını artırır ve daha sürdürülebilir bir aydınlatma çözümü sağlar. Ayrıca, Acorn sisteminin ürünleri normal lambalar olarak da kullanılabilir.

Acorn aydınlatma sistemi, serbest duran bir lamba, bir masa lambası, bir duvara monte lamba ve bir tavan lambası içerir. Her Acorn ürünü, üç temel gölge şekli olan daire, oval ve yaprak farklı kombinasyonları oluşturarak özelleştirilebilir. Her şekil üç farklı boyutta gelir ve gölge kendisi, daha iyi ayarlama ve güneş ışınlarını yakalamak için ekseni etrafında döndürülebilir. Konumlandırmaya bağlı olarak lambalar, ayrıca arkadan aydınlatmalı aynalar olarak da işlev görebilir.

Acorn'un tasarım süreci, 2022 Ekim'inde başladı ve 2023 Ocak'ında Sofya, Bulgaristan'da tamamlandı. Tasarımın altında yatan araştırma, iki ana grup üzerine odaklandı: Küçük pencerelerin doğal ışığın mekana girişini sınırladığı 20. yüzyıl evlerinde yaşayan insanlar ve daha geniş pencerelere sahip modern evlerde yaşayan, ancak daha derin mekanlar nedeniyle iç mekanın karanlık olabileceği durumlar. Her iki durumda da, genellikle gündüz boyunca yapay ve doğal ışığın bir karışımı gereklidir. Bu, sadece gözler ve genel sağlık için zararlı değil, aynı zamanda gereksiz elektrik tüketimini de artırır.

Acorn, herkesin evinde bulunan günlük bir nesneye ikinci bir rol atama hedefiyle bu projeye başladı. Acorn, bu hedefi lambaya aynalar ekleyerek ve iç mekanlarda gelişmiş güneş ışığı sağlayarak, geceleyin tek bir ışık kaynağını yansıtarak ve enerji tasarrufu sağlamak için onun parlaklığını artırarak başarıyor.

Acorn, 2023 yılında A' Aydınlatma Ürünleri ve Aksesuarları Tasarım Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu ödül, tatmin ve pozitif duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Desislava Sredkova
Görsel Kredileri: Main Image: Designer Desislava Sredkova Optional Image #1: Designer Desislava Sredkova Optional Image #2: Designer Desislava Sredkova Optional Image #3: Designer Desislava Sredkova Optional Image #4: Designer Desislava Sredkova
Proje Ekibi Üyeleri: Desislava Sredkova
Proje Adı: Acorn Light System
Proje Müşterisi: Desislava Sredkova


Acorn Light System IMG #2
Acorn Light System IMG #3
Acorn Light System IMG #4
Acorn Light System IMG #5
Acorn Light System IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun