Sim One: Tsunamileri İzleyen Yenilikçi Tasarım

He Li, Nankai Cheng ve Li Yang'ın Olağanüstü Mühendislik Tasarımı

Sim One, deniz felaketlerinin önüne geçmeyi hedefleyen ve tsunamileri gerçek zamanlı olarak izleyebilen bir tasarımdır. Tasarım, denizde dik bir şekilde dalabilen Aeoliscus strigatus şeklinden esinlenmiştir.

Tsunamiler on binlerce kişinin hayatına mal olabilir. Tsunamilerin doğası gereği, insanlar tsunamileri doğrudan tespit edebilecek bir ekipmana sahip değiller. Mevcut tsunami uyarıları, deprem verilerinin simülasyon sonuçlarına dayanıyor, bu da bir gecikme ve doğruluk eksikliği anlamına geliyor. Sim One tasarımı, okyanusun iç dinamiklerini gerçek zamanlı olarak izlemek ve tsunamileri doğrudan tespit etmek için tasarlanmıştır ve yüksek uyarı doğruluğuna sahiptir.

Cihaz, açık denizde özel bir gemi tarafından demirlemekte ve özel halatlarla sabitlenmektedir. Cihazın içindeki boş bölme, cihazın belirli bir derinlikte asılı kalmasını sağlayan bir yüzdürme sağlar. Genel yapısal kabuk, çoğunlukla alüminyum bronz ve titanyumdan yapılmıştır. Yüzey kaplaması, inorganik deniz suyu anti-korozyon kaplaması kullanır.

Sim One, bir zincir dağılımı boyunca okyanusa demirlenmiş bir dizi cihazdan oluşur ve her cihaz 30-50 kilometre aralıklarla ayrılmıştır. Bu, okyanusun iç hareketlerini izlemek için bir ağ oluşturur. Cihaz, tehlikeli okyanus akıntılarını tespit ettiğinde, iletişim şamandıralarını serbest bırakır. Şamandıra, deniz yüzeyine yüzer ve erken uyarı sinyalleri ve verileri gönderir. Eğer birkaç bitişik cihaz neredeyse eşzamanlı olarak tsunami sinyalleri yayarsa, kıyı bölgelerine bir uyarı gönderilir.

Proje, Şubat 2020'de Çin'de başladı ve 27 Ocak 2023'te Lizbon'da tamamlandı. Bu proje, tsunami erken uyarı sistemini oluşturur ve yeni bir tasarım için rehberlik anlamı ve teorik bir temel sağlar. Ayrıca tsunami yayılım özelliklerini haritalar ve tsunami izleme için kritik noktaları, tsunami dinamiklerini analiz etme yardımıyla keşfeder. Sonuç olarak, doğru ve güvenilir bir tsunami erken uyarı sistemi tasarlanmıştır.

Deniz koşullarının zorluğu, derin deniz tabanlı ekipmanların tasarımını ve uygulanmasını zorlaştırır. Bu zorluklar arasında dalga spektrumunun izlenmesi, derin sularda (100-200 metre) demirleme, izleme verilerinin modellemesi ve analizi ve güvenilir ve uzun süreli işlevsellik bulunmaktadır. Tüm bu zorlukları çözen uygulanabilir ve pratik bir çözüm, tamamlanmış bir tasarım ile sonuçlandırılmıştır.

Sim One, 2023 yılında A' Ürün Mühendisliği ve Teknik Tasarım Ödülü'nde Altın ödül kazanmıştır. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, olağanüstü, öne çıkan ve trend belirleyen yaratıcılıklara verilir. Bunlar, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmeliyeti temsil eden ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen saygın ürünler ve parlak fikirlerdir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: He Li, Nankai Cheng and Li Yang
Görsel Kredileri: Image #1, Creator Nankai Cheng, He Li and Li Yang Image #2, Creator Nankai Cheng, He Li and Li Yang Image #3, Creator Nankai Cheng, He Li and Li Yang Image #4, Creator Nankai Cheng, He Li and Li Yang Image #5, Creator Nankai Cheng, He Li and Li Yang The copyright belongs to Nankai Cheng, He Li and Li Yang.
Proje Ekibi Üyeleri: "He Li", "Nankai Cheng", "Li Yang"
Proje Adı: Sim One
Proje Müşterisi: He Li, Nankai Cheng and Li Yang


Sim One IMG #2
Sim One IMG #3
Sim One IMG #4
Sim One IMG #5
Sim One IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun