Doğanın Ritmiyle Buluşan Tasarım: Takeen

Ode Sdn Bhd'nin Doğadan İlham Alan Sürdürülebilir ve Organik Mimari Harikası

Takeen, doğal çevresinden ilham alarak tasarlanmış bir mekan. Çevresindeki bambu ağaçları, iç mekanla çevresindeki bitki örtüsü arasında bir bağlantı kuran sürdürülebilir, organik bir alan yaratma vizyonunu doğurmuştur.

Ode Sdn Bhd tarafından tasarlanan Takeen, bitki morfolojisini, özellikle bambuyu, işlevsel gereksinimlerle entegre ederek barın ve komşuları arasında bir ikilem yaratır. Mevcut dikdörtgen beton formların aksine, Takeen'in akıcı, biyomimetik tasarımı bitkilerde bulunan yaprak ve dallanma desenlerinin matematiksel yorumundan ortaya çıkmıştır. Giriş, bar ve mutfak duvarları yavaşça ayrılıp birleşirken, doğayla uyum içinde bir alan sürekliliği yaratır.

Takeen'in organik tasarımı, omakase bar ve mutfak gereksinimlerini yer kısıtlamalarıyla ilişkilendirerek başladı. Mevcut alandaki derinlik kısıtlamaları, tasarımdaki bitki bazlı büyüme desenlerinin başlangıç noktası olan bir artık alan oluşturdu. Sonuç, orijinal olarak gerekenin %37 daha fazla depolama alanı sağlar, böylece bambunun deneyimini maksimize etmek için cam eşya, servis malzemeleri, kaplar vb. görüntüsünü ortadan kaldırır.

Takeen, hafif beton bloklar ve karoların kullanımından kaynaklanan toplam karbon miktarını bambu malzemeleriyle dengelemektedir. 25mm genişliğinde x 15mm kalınlığında ve 5mm genişliğinde x 25mm kalınlığında bambu ve ahşap şeritlerin kullanılmasıyla depolanan toplam karbon miktarı 20.31 tondur. Buna karşılık, hafif beton bloklar ve karoların kullanımından kaynaklanan toplam karbon miktarı 1.538 tondur. Bambu ve ahşap yapısı kullanılarak, projemiz yaydığından 18.77 ton daha fazla karbon depolar.

Takeen'in tasarımı, doğal bambu çevresinden ilham alır. Bu tasarım, bitki morfolojisini, özellikle bambuyu, işlevsel gereksinimleriyle entegre ederek Kuala Lumpur'un hareketli şehir yaşamından bir mola vermek için sürdürülebilir, organik bir alan yaratır. Biyomimetik tasarım, bitkilerde bulunan yaprak ve dallanma desenlerinin matematiksel yorumundan ortaya çıkmıştır. Giriş, bar ve mutfak duvarları yavaşça ayrılıp birleşirken, ışık sinüs formunun üzerine dökülür, bambunun içsel doğasının Takeen'e özgü bir deneyimini üretir.

Takeen, 2023 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazanmıştır. Gümüş A' Tasarım Ödülü, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileriyle hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyede mükemmellik sergiler ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: ODE
Görsel Kredileri: Main image by Lin Ho Optional Image 01 by Lin Ho Optional Image 02 by Lin Ho Optional Image 03 by David Yeow Optional Image 04 by David Yeow
Proje Ekibi Üyeleri: Dr. Kody Kato Jean Kian Soon
Proje Adı: Takeen
Proje Müşterisi: ODE


Takeen IMG #2
Takeen IMG #3
Takeen IMG #4
Takeen IMG #5
Takeen IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun