Ludwig Yaşıyor: Jorg Stauvermann'ın Pop Kültürüne Beethoven Yansıması

Tarihi Atmosferi Yeniden Yorumlayan Sergi Tasarımı: Ludwig Yaşıyor

Geç barok veya klasik kültür ve mimariyi araştıran ve analiz eden Jorg Stauvermann, 18. ve 19. yüzyılların havasını yansıtan odalar tasarlama fikrini ortaya çıkardı. Ludwig Yaşıyor sergisi, Beethoven'in pop kültürümüz üzerindeki etkisini keşfediyor.

Jorg Stauvermann, Ludwig Yaşıyor sergisini tasarlarken, Münsterland'daki su kenarındaki kalelerde bulunan kumaş kaplı duvarları ve birçok çerçeveli resmi referans alarak, tarihi bir atmosfer yaratmayı hedefledi. Serginin genel tasarımı renkler, yazı tipleri ve dekorlar olmak üzere üç bileşenden oluştu.

Sergi, Beethoven'in 250. doğum günü vesilesiyle düzenlendi ve Alman Rock'n'Pop Müzesi, Beethoven'in pop kültürümüz üzerindeki etkisini araştırdı. Beethoven'in 5. Senfonisi'nin uzaya gönderilmesinden, çöp toplama işleminin yapıldığı Taiwan'da çalınan Für Elise piyano parçasına kadar birçok unsur sergide yer aldı.

Sergi iki katlıydı ve bu nedenle tasarım açısından da iki farklı tasarım oluşturuldu. Alt katta, baskılı kumaşla kaplı geri dönüştürülebilir bir alüminyum sistemden oluşan tarihi odalar yaratıldı. Üst kat ise, kısmi baskıya sahip boyalı bir ahşap stand sistemi ile bir diskoya dönüştürüldü. Üretimin merkezindeki etkileşimli dans pisti, her biri farklı bir yorum olan 5. senfoninin 25 yorumunu çaldı. Ses tasarımı, kulaklık sistemi aracılığıyla taşındı.

Stauvermann, kumaşların tüm dekorlarını sıfırdan tasarladı. İlk bakışta tarihi görünen duvar süslemeleri, sosyal medya ve teknik ikonlardan bilgisayar sembollerine kadar tanıdık pictogramlara dayanan seri dekorlarla şaşırtıyor. Böylece, tarihi bir hava taşımasına rağmen, tamamen güncel duvar süslemeleri yaratıldı. İkonlar, duvar süslemelerini bugünkü pop kültürüne aktarmayı başardı, ancak tasarım bunu ancak ikinci bakışta fark edilebilir hale getirdi.

Sergi, pop müziği ve kültürüne ilgi duyan ve Beethoven'in bugünkü etkisine dair içgörüler kazanmak isteyen Almanya ve Hollanda'dan ziyaretçilere yönelikti. Ziyaretçiler, kulaklıklar aracılığıyla yerelleştirildi ve içerik, videolarla senkronize olarak veya akustik sahneleme parçası olarak onlara çalındı. Beethoven'in kendisi veya konser katılımcıları konuştu, aynı zamanda güncel sanatçılar ve pop yıldızları da konuştu. Hayatından belirli anekdotlar, oldukça alışılmadık bir şekilde anlatıldı.

Sergi, 25 Nisan 2021 - 03 Ekim 2021 tarihleri arasında Almanya, Gronau'daki rock'n'popmuseum'da gerçekleştirildi. Sergi, müze ekibi, küratörler ve tasarım ekibi tarafından geliştirildi. Tüm alanlar, elementler, metinler, medya, sergilenen eserler, boyutlar vb. burada tanımlandı. İnternet platformu üzerinden herkesin erişebileceği ve değişiklik yapabileceği bir tablo oluşturuldu. Tablonun bir sütunu, ilgili görevlere ayrıldı. Renkli işaretlemeler, mevcut işlem durumunu gösterdi. Bu şekilde sürekli güncellenen senaryo, tüm Almanya'ya yayılmış küratörlük ekibi için en önemli element haline geldi.

Sergiye katılan ziyaretçiler, kulaklık takıyor. Ses sistemi, ziyaretçinin konumunu belirler ve konumuna göre ses çalar. Bunlar konuşulan metinler veya müzik olabileceği gibi, videolardan senkronize ses parçaları veya akustik efektler de olabilir. Bu konseptte, farklı konuşmacılar ziyaretçileri sergi boyunca yönlendirir ve yaklaşan bölümleri tanıtır. Çakışan sesler, ziyaretçilere bilgi veren bir atmosfer yaratır ve aynı zamanda gerginlik oluşturur ve eğlence sağlar: akustik sahneleme.

Ludwig van Beethoven hayatta mı? Kesinlikle! Bestecinin 250. doğum günü vesilesiyle düzenlenen Ludwig Yaşıyor! Beethoven in Pop sergisi, Beethoven'in bugün hala iz bıraktığı yerleri gösteriyor. Hollywood filmlerinde, kabarette veya günlük hayatta. Ludwig van Beethoven, dünyayı diğer yaşam formlarına açıklamak için uzaya gönderildi. Çöp toplandığında Taiwan'da müziği çalınıyor. Her türlü komedyen onun klişelerini kullandı. Ve o, bir yardım konseri veren ilk müzisyendi. Bu sergi, Ludwig'in hayatta olduğunu ve daha fazlasını gösteriyor.

Sergi, 2023 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünyaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jörg Stauvermann
Görsel Kredileri: Main illustrations: Tobi Dahmen Additional illustrations: Maria Picasso i Piquer, Christoph Niemann, Dirk Uhlenbrock, Frank Hoppmann, Sarah Gorf-Roloff, Jörg Stauvermann All photos: Thorsten Schmidtkord
Proje Ekibi Üyeleri: Jörg Stauvermann
Proje Adı: Beethoven in Pop
Proje Müşterisi: Jörg Stauvermann


Beethoven in Pop IMG #2
Beethoven in Pop IMG #3
Beethoven in Pop IMG #4
Beethoven in Pop IMG #5
Beethoven in Pop IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun