Burton Chengdu: Sürdürülebilir Bir Geleceği Tasarlamak

Sa and Boo Studio'nun Doğa İlhamlı, Sürdürülebilir ve Teknolojik Tasarımı

Burton Chengdu, Sa and Boo Studio tarafından tasarlanan ve doğadan ilham alan bir perakende mağazasıdır. Tasarım, karlı ve sürdürülebilir bir geleceğin temasını anlatırken, Burton Chengdu bayi mağazasını "Bir Şehir, İki Dünya"nın taşıyıcısı haline getirmeyi hedefliyor.

Mağaza, doğadan esinlenen bir tasarıma sahip olup, karlı ve sürdürülebilir bir geleceğin temasını anlatıyor. Tasarım, hem perakende ihtiyaçlarını karşılamayı hem de mekanın kendisini güçlendirmeyi hedeflerken, ziyaretçilerin alışveriş deneyimini güçlendiriyor ve bu sayede marka ve müşteriler arasında daha güçlü bir bağ kuruyor. Burton markasının tutkusu ve sürdürülebilirliği, bu tasarımın özünde yer alıyor.

Tasarımın gerçekleştirilmesi sürecinde, çevre sorunlarına duyarlı bir yaklaşım benimsendi. Cephe, kullanılmış kar ekipmanları ve inşaat malzemeleri kullanılarak oluşturuldu. Burton'ın kurucusu Jake Burton, atölyesinde kar tahtaları yaparken, ekip, Çin'in geleneksel mortise tenon yapısını modern endüstriyel malzeme ile birleştirerek onun atölyesini yeniden yarattı. Ahşap ve metal, atölyenin iskeletini oluştururken, doğa ve endüstri, gelenek ve yenilik, geçmiş ve gelecek arasındaki etkileşimleri ima ediyor.

Tasarımın teknik özellikleri arasında iç alanın 265 metrekare ve cephe alanının yaklaşık 210 metrekare olması yer alıyor. Tasarımın anahtar kelimeleri arasında kar tahtası, sürdürülebilir, geri dönüştürülmüş, ticari, perakende, bayrak gemisi, moda, Çinli, kurulum ve spor yer alıyor.

Tasarım ekibi, son perakende mağazasının taşınmasından kalan inşaat atıklarını topladı ve Burton'dan kullanılmış kar ekipmanları veya atık ürünler istedi. Daha sonra bu malzemeleri fabrikaya göndererek küllerine dönüştürdüler. Ancak, ürünün renkli olması nedeniyle sonuç istenen gibi olmadı. Bu nedenle, ekip, kırılmış külere daha fazla atık malzeme ekledi. Son olarak, sürdürülebilir cephe malzemesinin su geçirmezlik testi yapıldı. Ekip, birkaç farklı ortamı denedikten sonra, yüzeylerde mikro boşluklar bırakarak suyun hızlı bir şekilde emilmesini sağladı.

Proje, Mayıs 2022'de Çin'in Chengdu kentinde başladı ve Aralık 2022'de tamamlandı. Şu anda Chengdu'daki In99 Alışveriş Merkezi'nde bulunuyor. Tasarımın altında yatan araştırma, kar tahtası sporlarına, markanın kurucusuna ve yerel unsurlara odaklandı. Bu araştırma sonucunda, doğu ve batı mimari stillerinin birleşimi ortaya çıktı.

Bu tasarım, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Altın ödül kazandı. Altın A' Design Award, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmelliğe sahip ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen muhteşem, olağanüstü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Lisa Liu
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Liu Wei Image #2: Photographer Liu Wei Image #3: Photographer Liu Wei Image #4: Photographer Liu Wei Image #5: Photographer Liu Wei Video Credits: YinTai Group, IN99 Chengdu
Proje Ekibi Üyeleri: Bonnie Liao Lisa Liu Pavel Zhu
Proje Adı: Burton Chengdu
Proje Müşterisi: Lisa Liu


Burton Chengdu IMG #2
Burton Chengdu IMG #3
Burton Chengdu IMG #4
Burton Chengdu IMG #5
Burton Chengdu IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun