Geleceğin Tarımını Şekillendiren Robot: Denso'nun Hasat Harikası

Denso Corporation, Sürdürülebilir Tarım İçin Otomatik Harvester Robot Tasarladı

Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 10 milyarı aşması bekleniyor ve bu da gıda talebinde artışa yol açıyor. Gelişmekte olan bölgelerde tarım için uygun olmayan alanlar nedeniyle gıda kıtlığı daha da şiddetlenecek. Japonya gibi gelişmiş ülkeler ise yaşlanan ve azalan nüfus nedeniyle tarım işçisi eksikliği ve yaygın gıda israfı gibi sorunlarla karşı karşıya. Denso, bu sorunları çözerek sürdürülebilir bir toplum için tüm gıda değer zincirini dönüştürmeyi hedefliyor.

Denso Corporation, küresel çapta azalan tarım nüfusu ve zaman alıcı hasat işlemleri göz önünde bulundurularak tasarlanmış bir harvester robot geliştirdi. Robot, her açıdan görülebilen gözleriyle yönünü belirterek dostane bir imaj sunuyor. Yuvarlak üst yüzeyi ve inci gibi parlak bitişi ile korkutucu olmaktan uzak bir tasarıma sahip. Engelleri algılayabilen ve güvenli bir şekilde durabilen bir sistemle donatılmış olan robotun üst yüzeyi, kir birikmesini önleyecek şekilde düz tasarlanmış.

Denso'nun eşsiz görüntü işleme ve robot el teknolojisi sayesinde yeni bir hasat teknolojisi seviyesine ulaşıldı. Modüler bir yapı kullanılarak yüksek çok yönlülük sağlandı ve maliyet düşürülerek giriş engelleri azaltıldı. Temizlik için üst yüzeyde su veya kir birikmesi için mümkün olduğunca az çukur bulunuyor ve kablolar açıkta bırakılmıyor. İnsanların robotla güvenli bir şekilde çalışabilmesi için durum gösterge ışıkları bulunuyor ve engelleri algılayıp güvenli bir şekilde durabilen bir sisteme sahip.

1230mm×1320mm×930mm boyutlarında (kesiciler ve kablolar hariç) ve şasi ağırlığı 300 kg olan bu robot, büyük ölçekli seralarda kiraz domates hasadı için otomatik olarak hareket ediyor. Çiftlikte yola döşenen raylar boyunca otomatik olarak ilerleyen robot, kameralar ve sensörler kullanarak hangi kiraz domateslerin hasat için olgunlaştığını tespit ediyor. Robotun kolu uzanabiliyor ve bir bütün domates salkımını kesip, robotun çektiği bir kutuya yerleştirebiliyor. Hatta kimse olmadığı zamanlarda bile, gece çalışarak işgücü tasarrufu sağlıyor, işgücü sıkıntılarını gideriyor ve hasat hacmini artırıyor.

Denso'nun hedefi, insanların en uygun oldukları işleri yapmalarını sağlarken, makinelerin de en uygun oldukları işleri yapmalarını sağlayan bir sera sürecini bütünleştirmektir. Sistem, kameralar ve yapay zeka teknolojisi kullanarak salkımları tespit ediyor, olgunluğu değerlendiriyor ve otomatik olarak hasat yapıyor. Hasat zamanlarında insanların yaptığı işlerin bir kısmını makinelerle değiştirmek, çalışanların yükünü azaltıyor, böylece verimli bir şekilde çalışabiliyorlar ve kendilerini aşırı yormuyorlar.

Robotun erken geliştirme aşamasında, iç mekanizmaları ve karmaşık kabloları nedeniyle köşeli bir şekli vardı. Bu da büyük gövde boyutu ile birleşince pek dostane bir izlenim bırakmıyordu. Dostane bir izlenim yaratmak için iç kısımlardan başlayarak, işlevselliği korurken yuvarlak bir şekil elde etmek için bir çerçeve düzeni tasarlamaya ve parçaları hacmi azaltacak şekilde yapılandırmaya çalıştık. Ayrıca insan-robot iletişimi kolaylaştırmak için, gösterge ışıklarının insanların gözlerine ulaşacak şekilde görünür olmasını tasarladık.

Küresel tarım nüfusunun azalmasıyla birlikte, hasat işleri için işgücü tasarrufu gerekiyor. Bu ihtiyacı karşılamak için tasarım ekibi, çalışanların yanında çalışabilecekleri bir robotun yüzü olarak kolayca kabul edecekleri bir ekran tasarladı. Robotun gözleri her açıdan insanların gözleriyle buluşuyor, bu da güvenlik hissi veriyor. Yumuşak, tamamen konik yüzey korkutucu hissi azaltıyor ve inci gibi bitiş, robot kolu ile yakınlık yaratıyor. Hijyen için, üst yüzeyde kir birikmesi için yer yok.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: DENSO DESIGN
Görsel Kredileri: Image #1:Designer Yuko Kanda, 2020, Design Division, DENSO CORPORATION / Image #2-#5:2020,Public Relations Division, DENSO CORPORATION
Proje Ekibi Üyeleri: Producer: Hideyuki Nishino, Food Value Chain Business Development Division Go Handa, Production Eng. Division Director: Takaomi Hasegawa, Food Value Chain Business Development Division Tomoki Ikoma, Design Division Yuji Kawahara, Mobility Electronics R&D Division Designer: Seisho Inada, Food Value Chain Business Development Division Hiromu Arihara, Production Eng. Division Yuko Kanda, Jihye Kim, Design Division
Proje Adı: Automatic
Proje Müşterisi: Denso Corporation


Automatic IMG #2
Automatic IMG #3
Automatic IMG #4
Automatic IMG #5
Automatic IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun