Harp E: Joris Beets'in Demokratikleştirdiği Arp

Elektro-Akustik Arp, Müzik Eğitimini Herkes İçin Erişilebilir Hale Getiriyor

Belçikalı tasarımcı Joris Beets, müzik eğitimini daha erişilebilir hale getirmek için dünyanın en uygun fiyatlı profesyonel elektro-akustik arpını tasarladı. Harp E, arpın karmaşık ve elitist yapısını basitleştirerek, herkesin kullanabileceği bir enstrüman haline getiriyor.

Beets, bir hayır kurumunun binlerce öğrenciye seçtikleri enstrümanları sağlama hedeflerine yardımcı olmak için uygun fiyatlı, kaliteli arp eksikliğinden bahsetmesi üzerine arpı demokratikleştirme misyonuna başladı. Keman, flüt ve arp arasında, birçok çocuk arpı seçer: bu enstrüman sezgiseldir, kucaklayıcıdır ve hemen iyi bir ses çıkarır. Ancak bugün arp, pahalı olduğu için caydırıcıdır, bu nedenle elitist kalır ve küçük sayıda üretilir - bu da fiyatlarını yüksek tutar. Harp E, bu döngüyü kırıyor.

Harp E, dünyanın en uygun fiyatlı, profesyonel kalitede elektro-akustik arpıdır. Antik ve karmaşık enstrüman, basit, zarif, düz paketli, kendin monte edilebilen bir enstrümana dönüştürüldü. Bazılarına göre bu, halkın arpıdır. Tüm kırılgan parçalar sağlam çerçeve içine yerleştirilmiştir; Harp E taşınabilir, istiflenebilir, ayarlanabilirken, üstün teller ve elektroniklere sahiptir - tüm bunlar normal fiyatın ve ağırlığın bir kısmına sahiptir.

Enstrümanın tasarımının çekirdeği, yüzlerce metal parçayı sadece ikiye indiren devrim niteliğindeki bir kaldıraç sistemidir, geri kalanı ise çerçeveyle aynı huş ağacı kontraplaktan CNC ile kesilir, neredeyse atık olmayan bir yapboz gibi. Telleri iki ince çerçeve yarısının içine yerleştirmek, daha az ahşap ve daha yüksek tel gerilimi sağlar. Bu ve özel olarak tasarlanmış pickup ve preamp sistemi, EMI'ye karşı bağışıklık ve mükemmel frekans yanıtı ile, üstün bir ses sağlar.

Harp E, 24 adet SilkGut teli, tamamen kaldıraçlıdır. Genişlik 48cm x Derinlik 7cm x Yükseklik 87cm. Stand, çerçevenin içine tamamen yerleşir, her şey aynı boyutlarda taşıma çantasına sığar. Arp 3.6kg, stand 1.2kg. 3 yüksekliğe ayarlanabilir: 87, 101 ve 115cm. Tek, kendini koruyan sensör, düşük uğultuları önler ve tüm telleri kapsar. Akıllı preamp, yüksek sinyal-gürültü oranı, sıfır gecikme ve her türlü efekt, sahne amfileri ve stüdyo ekipmanı ile tam uyumluluk sağlar, 9V pil ile çalışır.

Harp E, bir DIY kit olarak gelir ve sadece standart bir Allen anahtarı ile birleştirilebilir. Boya, hack veya solaklar için tüm arpın aynasını yapmak gibi kişiselleştirmesi kolaydır, bu bir dünya ilkidir. Ayarlanabilir yükseklikli standında veya bir gitar gibi giyilerek, akustik olarak veya sadece küçük bir amfi kurulumuna, bir akıllı telefona veya profesyonel bir PA sistemine takılarak amplifikasyonla çalınabilir. Bu, bir arpın gitar efektleriyle düşünüldüğünde, etkileşim modları ve ses olanakları dünyasını sunar.

Proje, 2019'da Hollandalı hayır kurumu Het Leerorkest'un, Delta arpıyla arp dünyasını fırtına gibi sarsan Beets'e, uygun fiyatlı, profesyonel kalitede bir arp tasarlaması için meydan okumasıyla başladı. Harp E, Londra ve Amsterdam arasında tasarlandı. İlk 10 prototip Hollanda Ulusal televizyonunda gösterildi ve 300'ü daha hayır kurumu tarafından kitlesel fonlama ile sağlandı. Harp E, Temmuz 2022'deki Dünya Arp Kongresi'nde sunuldu. Şimdi D2C çevrimiçi olarak da mevcut olan Harp E, dünya genelinde çocuklar ve yetişkinler tarafından çalınıyor.

Proje boyunca, öğretmenler, öğrenciler, ebeveynler, bakım, arpçılar ve olası arpçılar, montaj gönüllüler, okul yöneticileri ile 9 tur prototip oluşturduk, gözlemledik, röportaj yaptık, anketler düzenledik, birlikte yarattık ve test ettik. Gruplardan 1:1'e, laboratuvar tabanlıdan bağlamsal etnografik (örneğin sınıflarda) veya niceliksel (anketler) araştırmalara kadar, arpın hem işlevsel hem de tüm kullanıcılar için arzu edilir hale getiren tasarım kararlarını sağlayan derin içgörüler elde etmek için karmaşık ve çelişkili gereksinimler ağına tam anlamıyla hakim olmak için çeşitli yöntemler kullandık.

Bir yüzlerce yıllık arp kaldıraçlarının durumu, ya iyi ve çok pahalı ya da daha ucuz ama kalitesiz olduklarıydı. Basitçe söylemek gerekirse, arpçılar ve öğretmenler, en az 24 tel, tamamen kaldıraçlı ve doğru kalitede bir arp istiyorlardı, ancak hedef maliyet fiyatı bunu imkansız kılıyordu. Bu, tüm bireysel kaldıraçları tek bir mekanizmaya entegre ederek ve tamamen farklı bir çalışma prensibi (perdeyi değiştirmek için tel gerilimini yerine uzunluğunu değiştirmek) ile ele alındı, bu bir karanlıkta atılan bir oktu, ama işe yaradı!

Harp-E, dünyanın en erişilebilir profesyonel kalitede elektro-akustik arpıdır. Tamamen yapısal bir yeniden düşünme ve yeniden tasarımla, antik, karmaşık ve elitist arp, basit, zarif, düz paketli, kendin monte edilebilen bir enstrüman haline geldi. Montaj için gereken tek şey bir hex anahtarıdır. Bu, sınıflardan festivallere kadar tüm insanlar ve ayarlar için yapılmış bir paradigma değişimidir. Tüm kırılgan parçalar sağlam çerçeve içine yerleştirilmiştir; Harp-E taşınabilir, istiflenebilir, kişiselleştirilebilir, giyilebilir, ayarlanabilirken, üstün ses, teller ve elektroniklere sahiptir, tüm bunlar normal fiyatın ve ağırlığın bir kısmına sahiptir.

Patentli. PCT/GB2022/000024. Joris Beets Tasarım. 2022. Birleşik Krallık, dünya çapında. Telif hakları Joris Beets'e aittir, 2022. Ticari Marka (2022) Joris Beets Tasarım.

Bu Tasarım, 2023'te A' Müzik Enstrümanları Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Gümüş A' Tasarım Ödülü: Üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çeken tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyede mükemmellik sergiler ve olumlu duygular, hayranlık ve şaşkınlık yaratır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Joris Beets
Görsel Kredileri: Joris Beets
Proje Ekibi Üyeleri: Joris Beets
Proje Adı: Harp E
Proje Müşterisi: Joris Beets


Harp E IMG #2
Harp E IMG #3
Harp E IMG #4
Harp E IMG #5
Harp E IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun