Kırsal Kütüphane: Liru ve Guo Dali

GDUPI, Kırsal Yeniden Canlandırma Çerçevesinde Mikro Uzay Tasarımını Keşfediyor

Çinli tasarım ekibi GDUPI, kırsal yeniden canlandırma çerçevesinde, yüksek erişilebilirlik, işbirlikçi ve toplu aktiviteler için uygunluk ve çeşitli işlevlerle birlikte kırsal altyapıyı yeniden şekillendiriyor. Bu proje, kırsal halka açık alanlarda mikro uzay tasarımının keşfedilmesi ve uygulanmasına öncülük ediyor.

Projenin mekansal formunun organizasyonu açısından, iç içe geçmiş ve gömülü çift kaplama yapısı kombinasyonu kullanılmıştır. Taşan saçaklar ve dış kaplama yapısı, iç ve dış mekanlar arasında gri bir alan oluşturur, bu da insanların mekansal deneyimini zenginleştirir. Ayrıca, sıcak ve yağışlı bir bölge olan Kuzey Guangdong'da güneşten ve yağmurdan koruma rolünü oynar, pasif enerji tüketimini azaltır. Aynı zamanda duvarı koruma rolü de oynar.

İnsanlık ve yerellik anlayışı, yıkım ve yeniden yapılandırma sürecinde şekillenmiştir. Eski ve yeni malzemelerin karşılaştırılmasıyla, görsel bir çatışma oluşturulmuştur. Geleneksel seramik çini ve Çin köknar şeritlerinden oluşan bina cephesi, köyün kültürünü ve tarihini taşır. Basit ve ağır görünen çıplak beton ve hafif ve şeffaf cam, Lin Liru'nun eğitim felsefesini, yani yenilik ve inovasyon ruhunu ve köy için daha iyi bir gelecek beklentisini yansıtır. Hemen hemen tüm malzemeler yerel alandan gelir ve bina, bu eski ve yeni malzemeleri yeni bir zaman ve mekan anlatısına ve deneyim alanına dönüştürmüştür.

Guangdong'daki iklim koşulları tasarımda tamamen göz önünde bulundurulmuştur ve her iki bina da iç içe geçmiş çift katmanlı kaplama yapıları kullanmıştır. Lingnan geleneksel mimarisinden "soğuk sokak" ilkesine dayanarak, mekansal tasarımda iç içe geçmiş ve gömülü çift kaplama yapıları kombinasyonu kullanılmıştır. Farklı kesit alanlarına sahip boş ve oyuk alanlar oluşturulmuştur. Bu alanlardan geçerken, rüzgar hızı artar ve rüzgar basıncı azalır. Soğuk sokakla bağlantılı her odadaki sıcak hava dışarı itilir ve serin hava alanı doldurur, böylece havalandırma sağlanır.

Proje, bir buçuk yıl boyunca tasarımdan inşaata kadar sürdü (Haziran 2020 - Ekim 2021) ve Çin'in Guangdong Eyaleti, Lianzhou Şehri, Dongbei Kasabası, Xitang Köyü'nde yer aldı. Kuruluşundan bu yana, çevredeki köylüler ve çocuklar sık sık buraya gelip çalışma, dinlenme ve eğlenme imkanı bulmuş ve ayrıca komşu ilçelerden ve şehirlerden birçok turisti çekmiştir. Güney Çin'deki eğitim tarih araştırmaları için önemli bir inceleme ve çalışma üssü olarak, tüm ülkeden öğrencileri ve turistleri ağırlamıştır.

Proje, Bronze A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nü 2023'te kazanmıştır. Bronze A' Tasarım Ödülü, deneyimi ve kaynakları doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji en iyi uygulamalarını içeren ve güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcıca dahiyane tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Guangdong Urban Rural Planning And Design Institute CO,.LTD.
Görsel Kredileri: Guangdong Urban Rural Planning And Design Institute CO,.LTD.
Proje Ekibi Üyeleri: Xiangming Ma, Hui Wang, Xin Huang,Jianwei Yang,Xiaojun Wu, Rongbin Li, Lei Wang, Huilv Yan, Junan Ren,Delin Wang, Wenxin Zhu, Zepen Wu, Xianghui Wu, Shouan Zhong, Jun Huang, Weifeng Huang, Shujie Hu, XianbiaoXu, Zijian Zhang and Boya Deng
Proje Adı: Liru and Guo Dali
Proje Müşterisi: Guangdong Urban Rural Planning And Design Institute CO,.LTD.


Liru and Guo Dali IMG #2
Liru and Guo Dali IMG #3
Liru and Guo Dali IMG #4
Liru and Guo Dali IMG #5
Liru and Guo Dali IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun