Mimari Ustalık Eseri: Majestic

Shunsuke Ohe İmzasını Taşıyan Çok Nesilli Ev

Shunsuke Ohe'nin tasarladığı Majestic, aile sıcaklığını modern mimariyle birleştiriyor.

Yamaçta konumlanan Majestic, girişi ikinci katta bulunduğundan, cepheden bakıldığında tek katlı bir yapı gibi görünüyor. Doğal arduvaz taşı ve mermer karolarla kaplı dış duvarlar ve çitler, ahşap kafes işleri ve beyaz boya ile vurgulanarak hem görkemli hem de yumuşak bir tasarım sunuyor. İç mekan ise dışarıdan tamamen farklı bir atmosfere sahip; beyaz ve ahşap desenlerin hakim olduğu, parlak ve ferah bir ortam yaratılmış.

Shunsuke Ohe'nin yaratıcılığı, farklı nesillerin bir arada yaşadığı bu iki ailelik evde kendini gösteriyor. Eğimli bir arazide yer alan iki katlı ahşap çerçeve yapının girişi ikinci katta bulunuyor ve bu, cepheden evin tek katlı gibi görünmesini sağlıyor. İki metreye kadar uzanan saçaklar ise evin etkileyici bir varlığını pekiştiriyor. Dış duvarlar siyah doğal taş ile kaplanarak, görkemli bir cephe tasarımı oluşturulmuş.

Majestic'in gerçekleştirilme teknolojisi, dış cephe kaplamalarında galvaniz çelik levha, silikat kalsiyum levha, porselen karo, arduvaz taş ve boya; iç mekanlarda ise tavanlarda kumaş, duvarlarda kumaş ve zeminlerde laminat parke, halı ve PVC karo kullanımını içeriyor.

233.3 metrekarelik bir arsa üzerine kurulan Majestic, toplam 144.8 metrekarelik kullanım alanı sunuyor. Bu yapı, yaşam alanlarının yanı sıra, farklı nesillerin bir arada ama özel alanlarına da sahip olabileceği şekilde tasarlanmış.

Shunsuke Ohe'nin tasarımında etkileşim, ikinci katta bulunan ana girişten başlayarak, oturma odası, yemek odası ve mutfağın sorunsuz bir şekilde birbirine bağlandığı bir yaşam alanı yaratılmış. Oturma odası zemini, yemek odası ve mutfağa göre iki basamak daha alçakta yer alıyor ve bu farklılık bazen bir oturma alanı olarak işlev görüyor. Ayrıca yaşlı annenin özel odası da bulunarak, farklı nesillerin rahat edebileceği bir alan oluşturulmuş.

Proje, Ağustos 2022'den Ocak 2024'e kadar süren bir çalışma sonucunda Japonya'nın Nara şehrinde hayata geçirilmiş. Farklı nesillerin bir arada yaşayabileceği bir konut tasarlamak için yapılan araştırmalar, her birinin mahremiyetine saygı gösterirken ortak yaşam alanlarının paylaşılmasına olanak tanıyan bir bölümlendirme stratejisi geliştirilmesini içermiş.

Yamaçta bir arazi üzerine inşa edilen bu yapıda, ikinci kat kamusal alanları içerirken, birinci kat çiftin yatak odası ve çocuk odası gibi özel alanlara ayrılmış. Dış cephe, siyah doğal arduvaz taşı ve mermer benzeri karolarla kaplanmış ve ahşap kafes işleri ve beyaz boya ile vurgulanarak hem görkemli hem de yumuşak bir atmosfer yaratılmış.

Shunsuke Ohe'nin LUSTYdesign Inc. tarafından tescillenen bu tasarımı, 2024 yılında A' Mimarlık, Yapı ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödüle layık görülmüş ve mimarlık, sanat, tasarım ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaları birleştirerek yaşam kalitesine katkıda bulunmuş.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: SHUNSUKE OHE
Görsel Kredileri: Photograph : NANA TAJIMA by ToLoLo studio
Proje Ekibi Üyeleri: SHUNSUKE OHE
Proje Adı: Majestic
Proje Müşterisi: Shunsuke Ohe


Majestic IMG #2
Majestic IMG #3
Majestic IMG #4
Majestic IMG #5
Majestic IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun